„SARTININKAMS- 450M.“
2012 m. liepos 18 d.

   

Liepos 1-ąjį sekmadienį Sartininkuose, lydima žaibų ir griaustinio ,nudundėjo jubiliejinė kaimo šventė „Sartininkams 450 metų“. Bet lietus sugadino tik šventės pradžią, o vėliau debesys vis retėjo, po piet ir saulutė pasirodė.

Ši tradicinė mūsų kaimo šventė sutampa su Marijos Aplankymo atlaidais, tad pirmiausia vyko mišios Šv. Jurgio bažnytėlėje. Mišias laikė garbus svečias kanauninkas Jonas Bučinskas. Šio iškilaus žmogaus dėka seni, niekam nereikalingi kryžiai antram gyvenimui prisikelia Sartininkų ąžuolyno kalnelyje, jau žmonių pramintu kryžių kalneliu. Pasibaigus mišioms buvo pašventinta Sartininkų kaimo vėliava. Seniūnas V. Juška ir meras P. Petoršius pasveikino visus susirinkusius šia ypatinga proga. Keturių gražių lietuvaičių nešina vėliava buvo parnešta į bendruomenės kiemelį ir, giedant Lietuvos himną, iškilmingai pakelta.Tada buvo atidengtas ir pašventintas paminklinis akmuo, skirtas jubiliejaus įamžininimui. Jame iškaldintas užrašas „Sartininkams 450„. Skulptorius O. Neniškis.
Kadangi vis dar lijo, visi sugužėjo į kultūros namus. Čia, skambant sutiktuvių maršui, kiekvienas svečias buvo pasitiktas su duona ir druska, visiems užkabinti jubiliejiniai medaliai.Šventės dalyviams  susėdus, žodį tarė bendruomenės  pirmininkė S.Musvydienė:
„O širdie, jeigu tu būtum kišenėj, galėčiau išimti tave ir parodyti visiem, bet , deja, iš krūtinės tavęs aš neišlupsiu, taip kaip žodžių iš dainos – neišmesiu… o ji pilna jausmų ir emocijų, kad net trūksta žodžių ir spaudžia gerklę. Čia – mano namai, o  namai – tai vieta, kur gimei .Čia mano ir daugelio jūsų- GIMTINĖ. Čia – žydintys sodai, nokstantys vaisiai, šlama vėjy rugiai ir žolynai... Čia juoku, dainom ir kūryba bendra gyvi žmonės... Ta gimtinė mane maitina nenusakomu penu, tokiu, kuris išjudina stingstančią  sielą, maloniai sutrikdo širdies ritmą, priverčia ją tai plakti stipriau, tai nuščiūti, tai iš viso, rodos, dingti iš kūno, užleidžiant vietą svaigiam prisiminimų narkotikui...
Nes čia prabėgo mano vaikystė... ir dabar prisimenu tą svaigų, miškelyje prie mokyklos surinktų ir ant smilgos suvertų, žemuogių kvapą, tos duonos už 20 kapeikų skonį , tuos neapsakomai sultingus  ir nerealei skanius Stepūnės obuolius.Tokių daugaiu niekur ir niekada neteko ragauti. Dar pernai mačiau viena obelis buvo, o šiemt nebėra... Taip ir nespėjau paprašyt sėklytės ar ūglio skiepui..
Tad niekada neatidėliokim to ką galim padaryt šiandien , vėlesniam laikui. Ir Niekada nesigailėkim pasakę gerą žodį ar padarę gerą darbą ir nelaukim  padėkos. Svarbiausia, kad ten ,aukštybėse, viskas užfiksuota ir viskas, ankščiau ir vėliau , sugrįžta. Gėris – gerumu, blogis – blogiu.
Svarbiausia, kad šiandien šiam žemės kampely susitinka ištisos kartos: protėviai, seneliai, tėvai ir vaikai. Ne šiaip susitinka, o švęst susirinko. Ir nesvarbu, kad Sartininkams tik 450 m. tikiu, kad žmonės čia gyveno ir prieš tūkstančius metų. Svarbiausia, kad mes turime progą susieiti būrin, susitikt senei matytus gimines, draugus ir kaimynus ir pasiplepėt iš širdies...
O dabar, sakau nuoširdų ačiū visiems padėjusiems suorganizuoti šitą šventę, visiems rėmėjams. Dovanokit, neišvardinsiu visų , nes jūsų tikrai labai daug.
Dar noriu padėkot savo vyrui ir visų valdybos narių antrosioms pusėms. Ačiū už kantrybę ir supratingumą.
Linkiu visiems smagaus pasibuvimo,kad po metų kitų galėtumėt pasakyt: „ir aš ten buvau, tikrą kareivišką košę valgiau, gira  užgėriau...“
Vėliau sveikinimo žodžius tarė kanauninkas J.Bučinskas, tarybos narys D. Petrošius, „Žygavos„ pirmininkas J. Nairanauskas,“ Projektų rengimo grupės“ vadovė L. Švičkienė. O už durų nekantraudamos,  gražiai parėdytos, savo pasirodymo laukė folklorinio ansamblio moterys. Ir nuščiuvo visa salė, kai dainininkės užtraukė‚ giminių“ dainą, ir kilo visi iš savo vietų, kabinosi kaimynams už parankių ir visi sutartinai dainavo ir jautėsi lyg patys artimiausi giminės...
Dar visus linksmino Sarininkų kaimo kapela „Kamana“ vadovaujama Z. Lešinskio. Puikiai pasirodė jaunieji kaimo dainorėliai. O tuo tarpu, sartininkiškių pasveikint atskrido trys Tauragės aeroklubo lėtuvai ir galutinai išvaikė debesis ir lietų , taigi renginio vedėja Sonata pakvietė visus į lauką.
Šventinę programą tęsė Kęsčių kaimo kapela, vadovaujama R. Jakienės, taip pat visiems nurimt neleido Žygaičių kapela, vadovaujama E. Šilerio. Po smagios muzikos buvo apdovanotos patčios jauniausios sartininkiškės - M. ir E. Dradūnaitės, jauniausias sartininkiškis- A. Jasaitis, taip pat garbingiausio amžiaus gyventojai - A. Augustinavičienė ir P.Aukštkalnis. Išdalintos padėkos labiausiai padėjusiems ir prisidėjusiems prie šventės organizavimo. Dar buvo daug atrakcijų ir pramogų vaikams ir jaunimui, veikė amatų mugė, J. Mockienės tapybos ir R. Vaikaus fotografijų parodos, Sartininkų pagr. mokyklos vaikų šventinių emblemų ir V. Kalkienės medžio darbų ekspozicijos.
Vakarėjant į sceną užlipo kantri muzikos grupė „Karčema“. Gyvos muzikos garsai užliejo visą kiemą ir neleido ramei nusėdėt. Žmonės jungėsi į benrdrą šokio ratą, linksminosi ir dūko  iš širdies.
Nakties dangų nušvietė šventiniai fejerverkai, o šventę tęsė jaunimo muzikos grupė „16 HZ“.
Na ir žinoma šventė nebūtų tokia įspūdinga, kokia buvo jei ne įgyvendinami projektai „Kaimo tradicijų puoselėjimas ir bendruomeniškumo stiprinimas telkiant įvairaus amžiaus grupes Sartininkų kaimo bendruomenėje.“, „Iniciatyvos skatinimas užsiimti amatais, susijusiais su kultūros paveldu“, „Aplankyk ir tu“.
Nuoširdiai dėkojam mūsų šventės globėjui – merui P. Petrošiui, organizatoriams- seniūnui V. Juškai, bibliotekininkei J. Svarienei, rėmėjams - T. Girčiui, UAB „Tauragės agrotechnika“ vadovams, Tauragės aeroklubui, E. Abromui.
Begalinis ačiū „sartupiečio“ valdybos narėms D. Pudžiuvelienei ir L. Mocienei  už pašrašytus projektus, J. Bartušiui už stovą vėliavoms, L. Paliokienei, B. Jazdauskienei, B. Šlimui už puikų alpinariumą prie paminklinio akmens, S. Obrikytei už puikų scenarijų ir šventės pravedimą, E. Kalkavienei ir D. Pietarienei už nepakartojamą kugelį, V. Žemgulienei už ąžuolo lapų girlendą, V.Kalkienei ir D.Tutlienei už unikalų  scenos papuošimą, S. Vykertui, S. Musvydui, S. Pudžiuveliui, D.Tutliui už kiemelio paruošimą šventei, V. Aukškalnienei, V. Mačiulienei, D. Puidokienei už šventinių vaišių paruošimą, J. Dirškui už kojūkus, A. Kleineinei už fantastiškus sūrius, G. Butkui už pasirūpinimą muzikantais ir prekybininkais ir visiems kaimo žmonėms už paramą. Dar katrą paprastas lietuviškas – ačiū.

Galerija