BENDRUOMENĖ „SKAUDVILĖS KRAŠTAS ĮGYVENDINO PROJEKTĄ “KARTŲ DIALOGAS PER KULTŪRINĮ PAVELDĄ BEI GEROSIOS PATIRTIES PAIEŠKA IR MAINAI TARP BENDRUOMENĖS „SKAUDVILĖS KRAŠTAS“ IR IGNALINOS SAVIVALDYBĖS BENDRUOMENIŲ”
2012 m. rugpjūčio 19 d.

  

Šeštadienį, Rugpjūčio 11d., Skaudvilės kultūros namuose įvyko bendruomenės “Skaudvilės kraštas” surengta konferencija “Kartų dialogas per kultūrinį paveldą bei gerosios patirties paieška ir mainai tarp bendruomenės „Skaudvilės kraštas“ ir Ignalinos savivaldybės bendruomenių ” ir užbaigtas įgyvendinti projektas. Dar gegužės 8 d. bendruomenė „Skaudvilės kraštas“ Lietuvos kaimo tinklui parengė ir pateikė projektą “Kartų dialogas per kultūrinį paveldą bei gerosios patirties paieška ir mainai tarp bendruomenės „Skaudvilės kraštas“ ir Ignalinos savivaldybės bendruomenių ” numatydama surengti teminį susitikimą ir konferenciją.

2012m. liepos 5d. buvo patvirtintas finansavimas. Liepos 21d. būrys bendruomenės „Skaudvilės kraštas“ narių išvyko į Ignaliną, kur susitiko su Ignalinos rajono Palūšės ir Kaniūkų kaimo bendruomenėmis. Ignalinos žiemos sporto centre įvyko teminis susitikimas. „Skaudvilės krašto“ bendruomenės pirmininkas Vidas Bičkus pristatė ne tik savo bendruomenę ir jos veiklą, bet ir trumpai apžvelgė Skaudvilės krašto istoriją. Keletas bendruomenės narių skaitė savo eiles žmogiškumo ir bendruomeniškumo tema. Ignalinos rajono Palūšės kaimo bendruomenės pirmininkas Arvydas Gaidelis atvykęs su nemažu būriu savo bendruomenės narių šmaikščiai pasakojo apie Palūšės bendruomenės įgyvendintus ir įgyvendinamus projektus, jaunų žmonių migraciją, senjorų aktyvumą bendruomeniniame gyvenime. Jaunutė bendruomenės narė, pritariant gitarai, pristatė savo kūrybos muzikinę kompoziciją, suvirpindama ne vieną širdį. Ignalinos rajono Kaniūkų kaimo bendruomenės pirmininkas Antanas Šakalys pristatydamas savo bendruomenės veiklą, užsiminė ir apie pačios Ignalinos problemas ir pasiekimus. Muzikalūs Kaniūkų kaimo bendruomenės nariai padovanojo muzikinį foną teminio susitikimo vakarui. Ignalinos rajono vietos veiklos grupės pirmininkas Arūnas Domininkas Grabažis trumpai pristatė Ignalinos rajone įgyvendinamų projektų pobūdį bei poreikį. Anot jo, didžioji dalis ES lėšų įsisavinama plečiant ir gerinant Ignalinos infrastruktūrą: tvarkomos gatvės, vandentiekio ir nuotekų sistemos, įvairios poilsio zonos, nes Ignalina turizmui tinkamas kraštas. Ignalinos rajono vietos veiklos grupės specialistės Marija Garejeva ir Jelena Jusis aptarė projektų paraiškų teikimo, projektų įgyvendinimo eigos ir užbaigimo subtilybes. Pasisakius specialistams, kilo diskusijos, įvairių projektų ir jų įgyvendinimo procesų klausimais, nušviečiant ateities perspektyvas. Apsikeitus informacija, įgyta geroji patirtis. Palūšės kaimo bendruomenės pirmininko Arvydo Gaidelio rekomenduojami ir kviečiami, Skaudvilės krašto bendruomenės nariai aplankė Palūšės Šv. Juozapo bažnyčią, beje, seniausią medinę bažnyčią išlikusią Lietuvoje, nacionalinį Aukštaitijos parką ir keletą gilia senove dvelkiančių vietovių, taip užbaigdami pirmąją iš parengto projekto dalių.

Antroji sudedamoji projekto dalis – konferencija - įvyko rugpjūčio 11d.( šeštadienį) didžiojoje Skaudvilės kultūros namų salėje. Maždaug nuo 13.30 prie registracijos stalo pradėjo būriuotis pranešėjai ir konferencijos dalyviai. Konferenciją pradėjo “Skaudvilės krašto” bendruomenės pirmininkas Vidas Bičkus pristatydamas atstovaujamą bendruomenę, jos veiklą ir įgytą gerąją patirtį Ignalinoje. Skaudvilės seniūno pavaduotoja Dalia Milašienė savo pranešime “Skaudvilės seniūnijos statusas” pristatė seniūniją, aptarė jos funkcijas, priešistorę. Skaudvilės gimnazijos direktorė Ona Sungailienė pristatė pranešimą apie švietimo svarbą Skaudvilės jaunimo gyvenime, gimnazistų pasiekimus, pasidžiaugdama, kad didžioji dalis Skaudvilės gimnaziją pabaigusių abiturientų, dėl aukšto žinių lygio nesunkiai įstoja Į Lietuvos universitetus. Ilgametis kūno kultūros mokytojas ir treneris Kazimieras Ričardas Paulauskas atskleidė ištisą kartų dialogą sportiniame lygmenyje, primindamas, kad Skaudvilė visada buvo sportiškas kraštas, užauginęs gabių rankininkų kartą, dabar gali didžiuotis ne mažiau laurų skinančiais gabiais jaunaisiais krepšininkais, tinklinio žaidėjais, kuriems išvažiuojamosiose ar draugiškose varžybose nė kiek nenusileidžia vyresnės kartos atstovai. Apie jaunimo užimtumą ir perspektyvas kalbėjo jaunimo klubo “Skaudvilspektras viena iš koordinatorių Zita Jurevičienė. Meniškai parengtoje parodomoje medžiagoje pateiktos jaunimo gyvenimo akimirkos išryškino viltį, kad veiklus Skaudvilės jaunimas iš tiesų yra Skaudvilės ateitis.

Konferencijos metu sulaukta ir garbių svečių. Kultūros paveldo tarnybos vadovas Edmundas Mažrimas, pristatė išsamią ir vaizdingą Skaudvilės priešistorę, pateikdamas informaciją nusidriekusią per keletą amžių Ši informacija labai sudomino garbaus amžiaus konferencijos dalyvius, kurie patys buvo daugelio minimų faktų ir įvykių liudytojai. Tauragės rajono kaimo bendruomenės “Mažonų rytas” pirmininkė ir Tauragės rajono vietos veiklos grupės tarybos narė Laima Šveikauskienė džiaugėsi bendruomenės “Skaudvilės kraštas” pasiekimais, iliustruodama pavyzdžiais iš savo atstovaujamos bendruomenės sukauptos patirties padrąsindama ragino ir toliau tęsti projektinę veiklą ir aktyviai dalyvauti bendruomeniniame gyvenime. Baigdama pranešimą, viešnia bendruomenės pirmininkui Vidui Bičkui įteikė vazoninę gėlę, išaugintą iš kažkada gauto augalo šakelės simboliškai linkėdama, iš jo užaugintą daigelį perduoti kitai bendruomenei kaip bendruomeniškumo prasmės ženklą. Tauragės rajono Trepų kaimo bendruomenės pirmininkė Jolanta Skrodenienė pristatydama savo bendruomenę bei jos pasiekimus, pabrėžė bendruomenės narių geranoriškumą, darbštumą įgyvendinat projektus. Atsisveikindama pranešėja su geriausiais palinkėjimais pirmininkui įteikė bendruomenės narės pagamintą didžiulį varškės sūrį. Vaidilų bendruomenės narė Palmira Akramienė savo bendruomenės prisistatymą pateikė gana originaliai – eiliuoto pasakojimo forma. Kiekvienam pranešėjui “Skaudvilės karšto” bendruomenės pirmininkas Vidas Bičkus įteikė padėkos raštus. Siekiant, kad nuo informacijos srauto nepervargtų konferencijos dalyviai, po kiekvieno pranešėjo pasisakymų buvo daromi kelių minučių pramoginiai intarpai, kurių metu skaudviliškiai kultūros namų darbuotojai Rasa Bartkuvienė ir Artūras Maurius atliko savo kūrybos dainas. Visuomeniniame ir kultūriniame gyvenime aktyviai dalyvaujančių Reginos ir Petro Bartkėnų šeima atliko už širdies griebiantį šlagerį. Taip pat porą kartų buvo surengta žaibiška Blic viktorina, kurios klausimai siejosi su pranešėjų pateikta informacija ir projekto įgyvendinimu, o viktorinos nugalėtojams buvo įteikti prizai su Lietuvos kaimo tinklo atributika. Konferenciją vainikavo pirmininko Vido Bičkaus pristatyta rezoliucija ir konferencijos apibendrinimas, kviečiantis skaudviliškius neapsistatyti pačių susikurtomis abejingumo sienomis, bet ir toliau nuoširdžiai bendrauti ir bendradarbiauti ne tik bendruomenės, bet ir kasdienybės, žmogiškumo lygmenyje, kad visi kartu, dalindamiesi gerąja patirtimi galėtų skleisti ir perduoti savo krašto istoriją, jos sukauptą neįkainojamą patirtį ateities kartoms.

Teminio susitikimo ir konferencijos organizatoriai nuoširdžiai dėkoja visiems padėjusiems ar prisidėjusiems įgyvendinant projektą.

Bendruomenė „Skaudvilės kraštas“

Galerija