PROJEKTĄ „ČIA MŪSŲ NAMAI“ ĮGYVENDINANT
2012 m. rugpjūčio 24 d.

    

Žemės ūkio ir kaimo plėtroje dalyvauja įvairios institucijos ir struktūros, siekiančios paspartinti plėtrą kaimo vietovėse. Siekiant stiprinti jų vaidmenį kaimo plėtros procese, skatinti jų informacijos, žinių, gerosios perduotinos praktikos keitimąsi ir ugdyti vietos iniciatyvas ir partnerytę, yra sukurtas Lietuvos kaimo tinklas. Tinklas bendrai veiklai sujungia visas kaimo plėtros procesuose, Lietuvos kaimo plėtros programos įgyvendinime dalyvaujančias valstybės ir mokslo institucijas, nevyriausybines ir verslą atstovaujančias organizacijas, savivaldybes.

Tinklas yra viena priemonių, skirtų sėkmingam Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos  įgyvendinimui. Dauguma Lietuvos kaimo bendruomenių yra Lietuvos kaimo tinklo narės. Tinklo misija – gerosios patirties apie kaimo plėtrą sklaida bei keitimosi ja galimybės. Per Tinklą kaimo bendruomenės gali gauti finansinę paramą, norėdamos įgyvendinti savo idėjas, sumanymus, projektus.
Nuo š.m. balandžio 5 dienos buvo pradėtos rinkti projektinių pasiūlymų paraiškos, kurias  galėjo teikti Lietuvos kaimo tinklo nariai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) priemonės „Techninė pagalba“ veiklos sritį „Nacionalinis kaimo tinklas“.  Kaimo bendruomenė „Taurų žiburys“ neatsilikdama nuo kitų Lietuvos kaimo bendruomenių, pateikė paraišką gauti finansavimą projektui „Čia mūsų namai“.
Viena iš pagrindinių bendruomenės organizacijos veiklų – burti čia gyvenančius, dirbančius, besimokančius bendruomenės problemoms spręsti, puoselėti dvasine vertybes, tenkinti socialinius ir kultūrinius poreikius. Tačiau atėjo laikas, kai norime savo patirtį pasidalinti ne tik tarp Tauragės rajono kaimo bendruomenių, bet ir tarp kitų šalies kaimo bendruomenių. Įgyvendindami projektą „Čia mūsų namai“, š.m. spalio 20 d. organizuosime vienos dienos teminį susitikimą Druskininkų krašto Vičiūnų kaimo bendruomenėje „Versmė“ „Patirties pasidalinimas su Druskininkų rajono kaimo bendruomene, plėtojant bendruomenines paslaugas, savanorystės idėjas”. Susitikimo metu dalinsimės savo patirtimi, supažindinsime su įgyvendintais projektais, nuveiktais darbais, savanorystės skatinimu bendruomenėje. Pasisemsime naujų idėjų, kurios leistų ugdyti bendruomeniškumą,  savanorystę, stiprintų partnerystę tarp kaimo plėtros dalyvių.
 Antras teminis susitikimas „Tradicinių amatų puoselėjimas ir gerosios patirties sklaida jaunimo tarpe“ įvyks š.m. rugsėjo 1 d. 16 val. Šio renginio metu kaimo bendruomenės „Taurų žiburys“ nariai tautodailininkai Zigmas Juodis,  Zenonas Radvila bei meną, grožį mylinčios ir savo darbais džiuginančios  Marija Pukelytė ir Irma Jonušaitienė, supažindins su savo darbais, pasidalins patirtimi, papasakos ir parodys kaip atliekami jų kūriniai, kokių reikia įrankių, pamokys drožimo, karpymo, mezgimo, papuošalų gamybos subtilybių. Apie norus organizuoti tokius susitikimus, sako kaimo žmonių nuomonė išreikšta per bendruomenės susirinkimus, šventes. Atsižvelgiant į minėtus poreikius, buvo nutarta vykdyti šį projektą, kuris turėtų būti tęstinis ir ateityje prijungiantis kitus projektus, skatintų įvairių kartų kaimo žmonių norą aktyviai dalyvauti bendruomenės visuomeninėje veikloje, geriau pažinti savo krašto kultūrinį palikimą, bendravimo papročius, turiningai praleisti laisvalaikį.

„Mūsų tikslas įtraukti kuo daugiau jaunimo į kaimo plėtros procesą, siekti, kad jie taptų aktyviais kaimo ateities kūrėjais“ – kalbėjo kaimo bendruomenės „Taurų žiburys“ pirmininkė Irena Jonikaitė.

Įgyvendinant šį projektą, įgytos žinios ir patirtis padės kaimo žmonėms glaudžiau bendrauti tarpusavyje, įsilieti ne tik į rajono kaimo bendruomenių aktyvią kultūrinę ir visuomeninę veiklą, bet ir mūsų šalies mastu. Sukaupta ir išsaugota medžiaga turės svarbią išliekamąją vertę, saugant kaimo kultūrinį identitetą.

Kviečiame visus š.m. rugsėjo 1 d. 16 val. atvykti į teminį susitikimą „Tradicinių amatų puoselėjimas ir gerosios patirties sklaida jaunimo tarpe“ kaimo bendruomenės centre Tauruose, Alėjos g. 3. Bus organizuojami konkursai, dalinami prizai, lankstinukas apie renginio dalyvius.

Kaimo bendruomenė „Taurų žiburys“