SUSITIKIMAS ŠVEDIJOS BENDRUOMENĖSE
2012 m. rugsėjo 17 d.

  

Lietuvos kaimo tinklas yra viena priemonių, skirtų sėkmingam Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos įgyvendinimui. Tinklo misija – gerosios patirties apie kaimo plėtrą sklaida bei keitimosi ja galimybės ir viena iš geriausių galimybių kur kaimo bendruomenės gali gauti finansinę paramą, norėdamos įgyvendinti savo idėjas, projektus. Tinklas bendrai veiklai sujungia visas kaimo plėtros procesuose atstovaujančias organizacijas, savivaldybes.

Pagramančio bendruomenės centras „Gramančia“ jau trejetą metų dalyvauja Kaimo tinklo programoje, teikia projektinius pasiūlymus, vykdo projektus. Šiais metais baigtas įvykdyti pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemonės „Techninė pagalba“ veiklos sritį „Nacionalinis kaimo tinklas“ projektas „Tarptautinio bendradarbiavimo tiltas tarp Tauragės krašto ir Švedijos aktyviausių bendruomenių“. Šis projektas vykdytas pasirašius trišalę bendradarbiavimo sutartį su Kaimo bendruomene „Mažonų rytas“ ir Sungailiškių kaimo bendruomene.
Išvyka į Švediją buvo turininga ir įdomi, vyko ne tik diskusijos biuruose ar bendruomenėse, bet ir lankėmės vietose, kur projektai pagal „LEADER“ programą sėkmingai įgyvendinti ir teikia naudą savoms bendruomenėms. Dalyvavome dvejuose teminiuose susitikimuose, Nykopingo ir Upssalos regionuose, susipažinome su bendruomenių aktyvumo, iniciatyvumo ir savanorystės skatinimu, teikiama nauda ir sunkumais, su kuriais susiduriama bendradarbiaujant su vietos bendruomene bei valdžia nacionaliniame lygmenyje. Pasidalijome gerąją patirtimi susijusia su kaimo plėtros, žemės ūkio, maisto ūkio, miškų ūkio tikslų įgyvendinimu. Diskutavome jaunimo palaikymo kaimo vietovėse, bendravimo stiprinimo tarp įvairaus amžiaus žmonių klausimais. Buvo apsikeista lankstinukais, knygomis apie bendruomenių veiklą, įgyvendintus projektus, pasidalinta mintimis kaip vystyti tarptautinius ryšius, kad jie būtų naudingi abiems šalims. Mūsų bendruomenių atstovai taip pat pristatė savo šalį, regioną, papasakojo apie kaimo bendruomenių problemas, dalyvavimą projektinėje veikloje.
Grįžome namo pilni įspūdžių, kupini vilčių pritaikyti naujas idėjas savo bendruomenių veikloje. Jei kiekviena iš trijų projekte dalyvavusių Mažonų seniūnijos bendruomenių paskleis informaciją apie įgytą patirtį Švedijoje, sudomins žmones naujomis veiklos organizavimo ir savanorystės idėjomis, paragins kurti, stengtis gerinti kaimo žmonių gyvenimo kokybę, skatins verslumą – tai bus puikus teminių susitikimų Švedijoje rezultatas.


Rita Krompalcienė
Pagramančio bendruomenės centras „Gramančia“

 

Galerija