TARPTAUTINIAME SEMINARE „KAIMO PLĖTROS TENDENCIJOS IR PERSPEKTYVOS, PARTNERYSTĖ IR BENDRADARBIAVIMAS, GEROSIOS PATIRTIES SKLAIDA“
2012 m. spalio 25 d.

Tauragės rajono vietos veiklos grupė pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemonės „Parama potencialių vietos projektų vykdytojų, esančių VVG teritorijoje, aktyvumui skatinti“ įgyvendinamus projektus „Mokykimės ir dirbkime kartu“ ir „Tauragės rajono vietos plėtros 2007-2013 metų strategija“, dalyvavo 2012 m. spalio 15- 17 dienomis, Švedijoje, tarptautiniame seminare „Kaimo plėtros tendencijos ir perspektyvos, partnerystė ir bendradarbiavimas, gerosios patirties sklaida“.

Spalio 14 d. išvykstame iš Tauragės į Ryga, nakvynė kelte

Spalio 15 d.

Į pietus nuo Stokholmo, Jarna vietovė. Susitikimas su Skillebyjolm bendruomene. (http://www.skillebyholm.org/default.asp).
,,Švedijos VVG ir bendruomenių vaidmuo, įgyvendinant kaimų atnaujinimo ir plėtros projektus“. Pagrindinis projektų tikslas skleisti kuo daugiau informacijos apie tai panaudojant internetą. Įgyvendinami įvairūs projektai, pvz. nedidelis 20 arų edukacinis ūkis, kuriame mokiniai gali susipažinti su sodininkystės amatu: patys sodinti, prižiūrėti. Derlius yra dovanojamas kitoms organizacijoms. Bendruomenės ir ,,Demetra“ asociacijos biodinaminiai mokymai natūralioje aplinkoje, ekologinė žemdirbystė ir veikla, Švedijos ekologinės žemdirbystės kontrolės organizavimas. Populiarūs vietos bendruomenių teritorijų maršrutų sudarymai: takų ženklinimas, informacinių bukletų ar stendų leidyba.
Apžiūrėti Skillebyholm bendruomenės projektai įgyvendinti pagal LEADER metodą: biodinaminio ūkininkavimo ir mitybos centras, šiltnamiai, daržovių sodai, gėlių plantacijos, parkas, jų auginamos ekologiškos produkcijos parduotuvė ir įkurtas restoranas.
Tauragės, Trakų, Ignalinos,  Širvintų rajono kaimo bendruomenių ir kitų pareiškėjų įgyvendinami LEADER projektai, sėkmingos praktikos pavyzdžių pristatymai.

Spalio 16 d.

Susitikimas su ,,Leader Kustlinjen” bendruomene ir energijos augintojų federacijos atstovais. (http://www.leaderkustlinjen.se/ ). Pranešėjas Sören Pettersson. Seminaro temos:
,,Švedijos vietos veiklos grupių dalyvavimas kaimo plėtros programose. Teikiama nauda ir sunkumai, su kuriais susiduriama bendradarbiaujant su vietos bendruomene bei valdžia nacionaliniame lygmenyje”.
Švedijoje yra 63 vietos veiklos grupės. Vieną vietos veiklos grupę sudaro 3 savivaldybės, kurių teritorijoje yra stambūs ūkiai ( tipinis ūkis ~ 400 ha.) Vienoje grafystėje yra 12 savivaldybių, t.y. 4 vietos veiklos grupių teritorijos. Vieną vietos veiklos grupę sudaro 12 asmenų valdyba, t.y. po 4 asmenis iš kiekvienos savivaldybės. Paramos intensyvumas 70 proc. Kitus 30 proc. skiria savivaldybės. Savivaldybių centrai, kaip ir stambesni miesteliai nepatenka į VVG teritoriją, taip kaip ir Lietuvoje. Prioritetinės veiklos kryptys: ūkininkavimas, turizmas, bendradarbiavimas: naujų programų, paslaugų, kontaktų vystymas, įvairių formų bendradarbiavimas ir tinklų kūrimas tarp verslo, valdžios ir nevyriausybininkų sektorių. Aktyviausiai dalyvauja turizmo ir informacijos centrai, viešbučiai, kelionių agentūros, ūkininkai, kadangi siekiama pritraukti svečius ir šalies gyventojus į lankytinas vietas ar stambius ūkius, kuriuose pristatoma veikla, plėtojama ekologija ar baltijos jūros ekologinė programa.
Susitikimas su ūkininke, kurios ūkį sudaro 600 ha. Dėl technikos sudaryta kooperacija su kaimyniniu ūkiu. Sename svirne įrengta patalpa skirta vestuvių iki 100 žm. organizavimui. Pati ūkininkė dalyvauja LEADER programoje kaip Vietos veiklos grupės administratorė.
Sėkmingai įgyvendintų projektų lankymas Leader pakrantės projektas (žaliųjų pėsčiųjų takas), Carmelita aliejaus gamykla. Tyrimų galimybės: naujų organinių ir ekologiškų produktų kurimas, pritaikymas komerciniams tikslams (kaip biokuras) ir žmonių vartojimui.
Lietuvos (Tauragės, Trakų, Ignalinos, Širvintų) vietos veiklos grupių veikla. Pristatymai.

Spalio 17 d.

Susitikimas su Leader Kustlinjen atstovu Hans- Christer Palmers. Švedijoje taip kaip ir Lietuvoje vystoma žuvininkystė bei smulkioji laivininkystė. Diskutuota apie vandens turizmo ir paslaugų plėtrą. Apžiūrėti įgyvendinti ir įgyvendinami projektai pagal LEADER metodą: ,,Vrena” garlaivis. Prieplaukų įgyvendinimo strategija, geresnis kaimo bendruomenių susisiekimas, aplinkosauga, naujų darbo vietų kūrimas.
Susitikimas su Žemės ūkio mokyklos atstovais, dalyvaujančiais LEADER programoje. Projekto pobūdis: marketingas, t.y. veiklos pristatymas ir informacijos apie mokyklą sklaida. Mokyklos teritorija 3000 ha. Mokosi 16-19 amžiaus moksleiviai, kurie įgyja profesiją; fermeriai, medžiotojai – miškininkai, skerdėjai, žirgininkystės specialistai. Praktikos vietų skaičius – 220. Stipendija 950 kronų. Mokytojo atlyginimas 32 000-34 000 kronų. Mokykla gauna pajamų iš žvėrių prekybos, pieno pardavimo, augalininkystės (parduoda želdynus).
Lietuvos potencialių ir esamų pareiškėjų projektų, susijusių su viešųjų erdvių sutvarkymu, pristatymai.

Spalio 18d.

Dalyvavome Latvijos   Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerība "Kaimiņi" organizuojamame tarptautinių projektų pristatyme, kuris buvo  skirtas informacijos apie įgyvendinamus projektus sklaidos užtikrinimui, o vietos veiklos grupės pasisėmė projektų idėjų.

Kelionės rezultatai:

Įvykęs 1 seminaras, 15 dalyvių. Sustiprinti ryšiai su Švedijos ir Lietuvoje veikiančiomis Trakų, Ignalinos, Širvintų vietos veiklos grupėmis.
Įvykę 4 susitikimai (3 su kitomis organizacijomis, 1 darbo grupės).
Aplankyta daugiau kaip 5 objektai (kaimo vystymo projektų pavyzdžiai).

Nijolė Tirevičienė, projekto vadovė

Galerija