„SUEIKIM Į DRAUGYSTĖS RATĄ“
2012 m. gruodžio 03 d.

Artėjantis adventas – rimties, susikaupimo ir sakralinio laukimo metas. Prieš šias tylos ir ramybės savaites, pagal senovinį paprotį, paskutiniai lapkričio savaitgaliai yra skirti bendram susibūrimui, paskutinei šventei iki pat Šv. Kalėdų stebuklo. Bendruomenės pavakarojimas tai siekis atgaivinti senovines tradicijas, prieš adventinius susitikimus, sudaryti sąlygas etninės kultūros sklaidai, populiarinti senąsias kultūros tradicijas, papročius, įtraukti jaunimą į bendruomenių veiklą, suburti aplinkinių kaimų, bendruomenių žmones.

Pagramančio bendruomenė eilę metų organizuoja prieš adventinius susitikimus su bendruomenėmis, kultūros puoselėtojais, visuomene. Šiemet surengta vakaronė „Sueikim į draugystės ratą“, kurią senovinėmis dainomis pradėjo Pagramančio dainingosios moterys. Gražiais žodžiais susirinkusius sveikino vakaro vedėja Audronė Bajorinienė, o pasakorė Birutė Normantienė porino apie senovinius advento vakarus kaime, advento valgius ir įvairiausius tų laikų nutikimus. Vakaronės dalyviai ir svečiai buvo vaišinami žemaitišku senoviniu patiekalu „Cibulyne su virintomis bulvėmis“. Bendruomenės pirmininkas Algirdas Turčinavičius pristatė visuomenei bendruomenės nuveiktus darbus ir ateities planus. Sveikinimo žodžius bendruomenei ir visiems susirinkusiems tarė seimo narys Darius Petrošius, Tauragės rajono savivaldybės meras Pranas Petrošius ir administracijos direktorius Algirdas Mosiejus. Seniūnas Jonas Samoška paragino kaimo žmones aktyviau įsijungti į bendruomenės veiklą, tvarkytis savo sodybose, dalyvauti talkose, susirinkimuose, renginiuose ir visuose šventėse. Daina „Saulutė teka rytuose“ paminėta tą dieną švenčiama Lietuvos karių diena.

Visą vakarą skambėjo dainos, trankus šokis, taip kaip ūliojo mūsų senoliai. Buvo jauku nuo žmonių, nuo šypsenų, nuo muzikos ir linksmybių. Tai geriausia galimybė kaimo žmogui susiburti, pabendrauti tarpusavyje, pasidalinti rūpesčiais ir džiaugsmais. Tokios vakaronės suartina visus, tampame nuoširdesni ir artimesni.

Vakaronė vykdyta Pagramančio bendruomenės centro „Gramančia“ ir Tauragės rajono savivaldybės 2012 metų kultūros renginių rėmimo projektų lėšomis.

Pagramančio bendruomenės centro „Gramančia“ narė Rita Krompalcienė

Galerija