TRADICIJŲ IR PAPROČIŲ PUOSELĖJIMAS DACIJONŲ KAIMO BENDRUOMENĖJE
2012 m. gruodžio 09 d.

  

Dacijonų kaimo bendruomenė laikotarpiu  nuo 2011-04-30 iki 2012-11-30 įgyvendino  Tauragės rajono vietos plėtros 2007-2013 m. strategijos  finansuojamą  projektą „Tradicijų ir papročių puoselėjimas Dacijonų  kaimo bendruomenėje“.

Vykdant projektą įsigyta renginių, švenčių ir mokymų pravedimui reikalinga įranga ir priemonės. Tai. įgarsinimo, apšvietimo ir foto aparatūra, scena - paviljonas, mediena stalų ir suolų gamybai.
Dacijonų, Grineidžių, Baltramiejiškių ir kitų kaimų gyventojai turėjo galimybę dalyvauti 5 dienų mokymuose, kurių metu buvo pasakojama apie lietuviškų švenčių tradicijas ir papročius bei kviečiama praktiškai išbandyti amatų gamybos technologijų, kurie yra įtraukti į LR žemės ūkio ministerijos tradicinių amatų klasifikatoriaus aprašą.  Mokymų metu susirinkusieji klausė paskaitų apie Advento ir šv. Kalėdų laikotarpio papročius bei Kūčių nakties stebuklus ir burtus, vilnos savybes, rūšis ir vėlimo būdus,  šv. Velykų tradicijas Lietuvoje ir už jos ribų, gyvąjį paveldą žemaičių krašte. Praktinėje mokymų dalyje mokėsi  karpinių meno, naudodami gamtines ir floristines medžiagas gamino žaisliukus ir girliandas bendruomenės kalėdinei eglutei, mokėsi vilnos vėlimo paslapčių, gaminti  įvairių personažų Užgavėnių kaukes. Mokymų metu buvo pristatomi pagrindiniai kiaušinių marginimo būdai, popieriaus lankstymo menas, gaminami papuošalai, dirbiniai iš vilnos. Kiekvienuose užsiėmimuose dalyvavo po 10 dalyvių.

 Projekto vykdymo eigoje organizuotas renginių ciklas „ Nuo Advento iki Advento“. Pirmasis bendruomenės renginys Šv. Kalėdų belaukiant vyko dar 2011 metų gruodį. Šiais metais  gyventojai gausiai dalyvavo šventėse „Paskutinės Lašininio vaišės“,   „Džiaugsmingos Velykos“,  Rasos šventėje „Dacijoninės“, rudenėlio  „Ir vėl išskrenda gandrai“.   Su tradicinių švenčių papročiais Dacijonų kaimo bendruomenę supažindino Pagėgių kultūros centro fokloro grupė „Kamana“, Jurbarko folkloro grupė „Imsrė“. Daug jaunimo, vyresnio amžiaus asmenų į renginius pritraukė dainininkių Eglės Jakštytės, Jūratės Miliauskaitės koncertai, muzikos mokyklos mokytojų  smuiku, akordeonu ir klarnetu atliekami klasikiniai kūriniai, humoro dueto „Alergija“ programa.  Projekto veiklose iš viso dalyvavo 455 bendruomenės gyventojai ir jų svečiai.
Renginių metu vyko Zofijos Košienės nertų gaminių, Romualdo Vaitkaus jumoristinių darbų parodos, Tauragės neįgaliųjų  centro darbų paroda – mugė.
Projektui įgyvendinti skirta  61200 lt  Tauragės vietos strategijos lėšų,  t.y. 80 proc. projekto vertės, kitą dalį turėjo prisidėti pati bendruomenė. 20 proc. sudarė – 15300 Lt. Šioms išlaidoms kompensuoti buvo organizuojamas nemokamas savanoriškas darbas.  Projekto metu aktyvūs bendruomenės nariai atliko daugiau  nei 1080 valandų nemokamų savanoriškų darbų. Parengtas projekto veiklos aprašas, iš įsigytos medienos pagaminti stalai ir suolai, atlikti pasirengimo mokymams ir renginiams darbai ir kt. 
Projektu  Dacijonų kaimo bendruomenėje atgaivintos tradicijos, su papročiais supažindintas kaimo jaunimas, vaikai. Projektas įtraukė į aktyvų viešąjį gyvenimą naujus bendruomenės narius.
Įsigytos priemonės ir įranga, leis ir ateityje organizuoti kokybišką gyventojų  užimtumą, o įgyta patirtis jau dabar skatina ieškoti naujas, kūrybingas  laisvalaikio praleidimo formas .
 
Dacijonų kaimo bendruomenės informacija
 
 
Galerija