TAUTIŠKUMO PAMOKA
2012 m. gruodžio 17 d.

Kunigiškių kultūros namuose adventinio savaitgalio popietę „Jūrupės“ ansamblis pravedė lietuviško tautiškumo pamoką, praskaidrino adventinį savaitgalį kiekvienam atėjusiam... Ansamblio dalyvių tautinė apranga, adventinės ir kalėdinės dainos, žaidimai - rateliai padvelkė senove. Ansamblio dalyviai mus vyresnius pokario kartos žiūrovus sukvietė į ratelį mokė senovinių lietuvių žaidimų lydimų paprastų dainų žodžių ir liūliavimų. Sužinojome kaip atskirti adventinę dainą nuo kalėdinės.

Pamokose paprastai sėdi vaikai... Gaila, kad mes neatsivedėm vaikų ar anūkų, teisybę pasakius jiems tokie senoviniai pasibuvimai visai ne prie širdies, todėl čia jų ir nebuvo. Kažkur pasimetė per Sąjūdį ir pirmaisiais nepriklausomybės metais Meilės Lukšienės kurta tautinė mokykla. Per švietimo reformas nutrūko tautinio tęstinumo ryšys. „-Ko vaikystėje ar jaunystėje nedaręs, suaugusį varu neprivarysi,“- yra pasakiusi mūsų Gražina velniuko pavidale paskelbusi nuosprendį Morei per Užgavėnes ir nulipusi nuo aukšto gluosnio kelmo kultūros namų kiemelyje. „-Jei mokykloje nebūčiau sukusis įvairių renginių sūkuryje, niekas nebūtų manęs ten užlaipinęs, nedirbčiau  kultūros baruose.“ Aišku Gražinos nebūtume matę dainuojant ir „Jūrupės“ ansamblyje. (Tikrai ir aš dabar, po daugelio metų pertraukos, nebūčiau paėmęs skaitmeninio fotoaparato, jei penktoje klasėje foto būrelyje fotografijos paslapčių nebūtų išmokęs mokytojas Račkus). Tiesa šį kartą Gražina buvo renginio organizatore ir šeimininke. Tik po kolegių linkėjimų stiprybės ir sveikatos, atminimo nuotraukai atsistojo į savo vietą ansamblyje, šalia Ramunės. Šaunu, kad nutrūkusį kultūrinį ryšį „Jūrupės“ ansamblio dalyvės vadovaujamas Lilijanos Kiltinavyčienės mėgina vėl sumegzti, nes jaunuoliams pakliuvus į daugiatautę Europos aplinką savo tautinio išskirtinumo nepavyks išvengti, ypač akademiniam jaunimui, studentų aplinkoj. Būti lietuviu reiškia ir mokėti pristatyti Lietuvą tautiniu šokiu, liaudies daina ar nacionaliniu patiekalu. Tik atsitokėjama šiek tiek pavėluotai. Teko girdėti kaip iš užsienių studentai telefonu mamų teiraujasi kaip pagaminti nacionalinį patiekalą... prašo atsiųsti tautinius rūbus, ar lietuviškos lopšinės žodžių... Tai gal verta per šventes pažaisti su anūkais tų primintų senovės lietuvių paprastų tautiškų žaidimų... Kol jie maži jiems tikrai patiks.

Advento popietės, pamokos pabaigoje „Jūrupės“ ansamblio vadovė kvietė atsiliepti tuos kas žinotų Tauragės krašte dainuotų, senųjų dainų. Paieškokim... Reikėjo to pasiteirauti kai lankėme jubiliatus... Atvėrę savo „kraičio, atminimų skrynią“ ne vienas atrastų ir dainų.

Jonas Dikšaitis

Galerija