ĮGYVENDINTA SVEIKATOS PROGRAMA LOMIŠKIAMS BUVO NAUDINGA
2013 m. sausio 07 d.

Baigiantis metams, Lomių pagrindinė mokykla kartu su kaimo bendruomene baigė įgyvendinti sveikatos programą „Sveikas žmogus – sveika šeima, sveika valstybė“. Programą finansavo Tauragės rajono savivaldybė. Vienas pagrindinių šios programos tikslų – propaguoti sveiką gyvenseną, mokyti vaikus ir jaunimą įdomiai ir kūrybingai leisti laisvalaikį, kad žalingiems įpročiams jų gyvenime nebeliktų vietos.

Gana gausiai mokyklos mokiniai, kaimo jaunimas ir net pagyvenę žmonės savanoriškai dalyvavo bėgime Lomiai – Antegluonis, skirtame Lietuvos Valstybės dienai. Nustebino bėgimo dalyvių entuziazmas ir amžius – numatytą atkarpą bėgo vaikai nuo 3 metų amžiaus, bėgo jaunimas ir suaugę (vyriausiam 73 metai) Visi bėgimo dalyviai kraštiečių šventės metu buvo apdovanoti taurėmis, medaliais, diplomais, suvenyrais.
Į veiklą buvo įtraukta daugiau kaip 120 dalyvių. Tai mokyklos mokiniai, tėveliai, seneliai, mokytojai.
Lapkričio mėnesį vykusios Sveikatos savaitės renginiuose pasitelkus IT buvo sukurta ir apipavidalinta visą pusmetį sudarinėjama „Sveikatos knyga“, kurioje surinkti ir surašyti Lomių krašto senolių sveikos gyvensenos receptai, liaudiškos medicinos pavyzdžiai, patarimai. Unikalios knygos, turinčios išliekamąją vertę, buvo padovanotos Lomių krašto istorijos ir etnografijos muziejui, bibliotekai, mokyklai.
Ypač didelio susidomėjimo sulaukė „Vaisių ir daržovių mitingas“, kuriame gausiai dalyvavo patys mokiniai ir mokytojai, kaimo bendruomenės moterys. Čia pat klasėse buvo gaminami patiekalai iš vaisių ir daržovių, buvo surengta gausi mišrainių paroda, aptartas ir įvertintas  padėkomis ir dovanomis visų triūsas.
Nors mokykloje ypač daug kalbama apie žalingų įpročių žalą jaunam organizmui, tačiau to neužtenka. Ši tema ypač aktuali šiandien visose mokyklose.
Įdomiai ir gyvai apie žalingų įpročių pasekmes paskaitas mokiniams, jaunimui ir tėvams vedė Šilalės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biurio specialistų komanda.
Įgyvendinant sveikatos projektą, buvo daug nuveikta, daug pamatyta. Vyko informaciniai užsiėmimai Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotame pėstininkų batalione atskiroms amžiaus grupėms.
Mokyklos stadione įvyko tarpmokyklinės sporto varžybos su šūkiu „Sportuokime ir aukime sveiki“. Šiose varžybose varžėsi Kelmės rajono Elvyravos bei Pagramančio pagrindinės mokyklos sportininkais. Nugalėjo draugystė, visi buvo apdovanoti  mokyklos padėkomis bei saldžiais prizais.
Šiltuoju metų laiku stadione vyko 4 – 8 klasių mokinių kvadrato varžybos, kurias mūsų mokiniai labai mėgsta.
Pasitelkę jau sukauptas žinias 5 – 10 klasių mokiniai, padedami klasių vadovų, kūrė ir pristatė ekspozicijas „Šimtas būdų, kaip kryptingai praleisti laisvalaikį vasarą“. Pradinių klasių mokinukai spalvotomis kreidelėmis ant asfalto piešė savo būsimos sveikos vasaros viziją.
Ypač naudinga buvo vyresniųjų klasių mokinių išvyka į Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugijos Tauragės skyrių,, kur jo vadovė A. Urbutienė mokiniams skaitė paskaitą apie pirmąją medicininę pagalbą atsitikus nelaimei. Grįžę į mokyklą paskaitos dalyviai klasių valndėlių metu  perteikė visiems mokiniams.
Baigiantis metams programos dalyviai 5 – 10 klasių mokiniai, konsultuojant dailės mokytojai, įsijungė į lankstinukų sveikos gyvensenos tema konkursą ir surengė gana įdomią parodą. Vyko šaškių,, šachmatų varžybos, judriosios estafetės.
Mokiniai atliko nemažai kūrybinių darbų. Vienas jų – eilėraščių konkursas „ nerūkau aš, nerūkyk ir tu“ Net 25  5 – 10 klasių mokiniai kūrė eilėraščius , eiliavo ragindami gyventi sveikai, sportuoti, skaityti knygas.
Šakviečio skyriaus mokiniai dalyvavo piešinių konkurse „Laiminga vaikystė“
Įgyvendinant programą, daug talkino ir Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato nepilnamečių reikalų pareigūnų veiklos grupės vyr specialistė Reinalda Požereckienė. Dalyvavo renginiuose, supažindino mokinius su polocijos darbuotojo specialybe, suteikė informacijos apie policijos veiklą, policininkų teises ir pareigas.
Baigiantis metams, mokykloje įvyko įgyvendintos programos  „Sveikas žmogus – sveika šeima, sveika valstybė“ aptarimas. Parengta sieninė ekspozicija su įamžintomis veiklos akimirkomis.Nė vienas programos dalyvis neliko nepastebėtas. Programos įgyvendinimo eigoje buvo išdalinta daugybė prizų, suvenyrų, padėkų.
Buvo numatytas ir programos tęstinumas, skatinantis mokinių ir jaunimo mąstyseną. Visų mūsų rūpestis - auginti kūrybingą ir mąstančią asmenybę, kuriai sveika gyvensena turi tapti gyvenimo būdu.

Neringa Orentienė, Lomių pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja, sveikatos programos vadovė

 

Galerija