EUROPOS PARAMA
2013 m. sausio 14 d.

Metų pabaiga tai ne tik kalėdinės eglutės, švenčių laukimas bei svečiai, bet tai ir metas pažvelgti atgal į prabėgusius metus, pasidžiaugti nuveiktais darbais. Mus jau nestebina tai vienur ar kitur gyvenvietėje renovuojamas namas. Bet nauja statyba, naujas stogas retas įvykis. Taigi pačiame Kunigiškių kaimelio centre vietoj užpelkėjusios pievos nauja statyba. Viso labo tik pavėsinė, bet tai visuomeninis pastatas skirtas visiems. Buvusioje apleistoje pievoje šalia Kultūros namų turėtų susiformuoti graži poilsio zona gal net su vandens telkiniu drėgniausioje vietoje.

Kunigiškių bendruomenės pirmininkės Birutės Kedrovienės iniciatyva bendruomenės susirinkimui pritarus, talkinant Birutei Flederžinskienei ir Linai Jonušaitienei buvo pateiktas projektas „Viešosios poilsio zonos sutvarkymas ir pritaikymas kaimo bendruomenės „Kunigiškietis“ poreikiams“. Projekto vertė 25000Lt. Gauta Europos Sąjungos parama. Nepaisant kai kurių skeptikų projektas baigiamas įgyvendinti. Bendruomenės pirmininkė dėkoja visiems dalyvavusiems talkose ypač daugiausia prisidėjusiems prie darbų su savo technika ir įrankiais tai Jonui ir Vidui Jonušaičiams, Aleksui Lionui, Eugenijui Stoniui, Jonui Skrickui, Aleksui Ambložiejui, Kastyčiui Norgailai. Pavasarį, sutvarkius aplinką, pagerėjęs kaimelio įvaizdis paskatins Kunigiškių gyventojus bendravimui, pagerės sąlygos kultūrinių renginių pravedimui ir turiningam gyventojų užimtumui. Beje, ne vienam mažas pajamas turinčiam kaimo žmogui atrodo, kad tokias lėšas galima panaudoti taupiau, efektyviau... bet turtingi europiečiai dirbti taupiai nebemoka. Taigi tokios dabar statybinių medžiagų kainos, europinės paramos, viešųjų pirkimų reikalavimai.

Parama gyvenamųjų namų šiferinių stogų keitimui

Šiemet pagaliau sulaukta galimybė gauti paramą šiferinių nuosavų gyvenamųjų namų stogų keitimui. Kunigiškiuose keletas sodybų šeimininkų pasinaudojo šia Europos parama. Pakalbinau naujųjų stogų šeimininkus: ar patenkinti parama, kas lėmė, kad ryžtasi tokiam darbui? Geriausiai paramą vertino Vida Zybartaitė. Dirbta savomis jėgomis, tiksliai viską apskaičiuojant, gal todėl parama ženkli - kompensuota apie 70proc. išlaidų. Pensininkė Elena Diksienė sukaupus pinigėlių už nuosavos žemės apželdinimą mišku taip pat ryžosi keisti savo namelio stogo asbestinį šiferį, prašyti paramos. Apie pusę reikalingos sumos stogo keitimui Diksienė atgavo, kaip ir dar ūkininkaujantis Vytautas Marčiauskas sugebėjo pasinaudoti teikiama parama. Nors ir sudėtinga buvo pirkti visas statybines medžiagas už nuosavas lėšas, bet žmonės džiaugiasi, kad sutvarkius dokumentus Europos parama buvo gauta gana greitai. Stambesnieji ūkininkai didesnių gyvenamųjų namų savininkai Birutė Kedrovienė, Juozas Jurgutis parama šiek tiek nusivylę, nes ji nesiekusi nė ketvirtadalio išlaidų, o reikalavimų vykdymui sugaišta daug laiko... Europos parama stogo keitimui siekė apie 4-5 tūkstančius litų. Bet kodėl tik keletas Kunigiškių gyventojų ja pasinaudojo? Viena iš svarbių sąlygų gauti paramą buvo šeimoje augantys mažamečiai vaikai. Šią sąlygą labiausiai atitinkanti sodyba pirmame plane atvykstat į gyvenvietę nuo Tauragės. Kodėl nesiryžta prašyti paramos šiai visiems matomai sodybai? Gi todėl, kad pagal reikalavimus visus darbus buvo būtina atlikti už savas lėšas ir po to laukti kompensacijos. Pinigėlių todėl ir trūksta, kad šioje šeimoje maži vaikai, o solidų atlyginimą nėra kam uždirbti. Kreiptis į banką paskolos būtų neprotinga. Ne vienas mažas pajamas turintis kaimelio gyventojas dėl lėšų trūkumo nerizikavo prašyti paramos. Nauji stogai ir parama tik aktyvesniems, turtingesniems, turintiems neblogai apmokamą darbą. Ne vienerius metus vyko tik politinės kalbos apie galimybę pasinaudoti Europos parama. Nesulaukdami realių vyriausybės veiksmų 20% Kunigiškių sodybų šeimininkų jau iki 2011metų renovavo savo namų stogus. Nesitikėdamas gauti paramos šiemet savo gyvenamo namo stogą atnaujino ir Vidas Jurkšaitis. Tačiau savo iniciatyvą rodantiems niekas kompensacijos nesiūlo

Jonas Dikšaitis 2012 12 22

 

Galerija