KIAULĖS PO ĄŽUOLU
2013 m. sausio 15 d.

Mes ne tik džiaugiamės prabėgusių metų nuveiktais darbais, bet deja turime ir kuo susirūpinti. Kunigiškiuose buvusios mokyklos parkelyje po mokinių sodintais ąžuolais išdygo grybas - namelis. Teisingiau pasakius ne išdygo, o buvo pastatytas TEO darbuotojų. Namelis tvirtas, betoninis, todėl buvo apšiltintas ir tvarkingai apskardintas. Prieš pat Naujųjų metų šventes jame sumontuota naujausia, moderniausia skaitmeninė ryšių aparatūra, perjungti šviesolaidžiai ir perkelti visi telefonai iš piktavalių laužomo buvusio mokyklos pastato. Visiems gyventojams TEO abonentams ne tik pakeisti telefonų aparatai, bet ir paruošta galimybė užsisakyti, skaitmeninę televiziją, pasijungti kompiuterį ir kokybišką internetą. Greitu internetu ypatingai suinteresuotas kaimo jaunimas. Pigiu internetiniu ryšiu džiaugiasi tėvai, seneliai, kurių vaikai ar anūkai pasklidę po pasaulį.

Prisimenu net piešimo pamokoje mes buvome mokomi apgalvotai elgtis pasitelkiant ir pasakėčias. Yra išlikęs tų laikų piešinys apie neprotaujančią kiaulę. Deja dabar dalis mūsų jaunimo elgiasi kaip kiaulės po ąžuolu ieškodamos gilių, kaip Krylovo pasakėčios personažai. Svarbu, knisant rasti kuo daugiau gilių, o kad paknisus šaknis ąžuolas nudžius jiems visiškai nė motais. Nuošali nuo gatvės nematoma vieta Kunigiškiuose siausti tokiam jaunimui būdavo mokyklos kiemelis ir TEO aparatinės laiptai. Čia baisus šiukšlynas. Tik visiškai kiauliško mąstymo žmogystos ne kartą daužydavo metalinėmis grotomis apsaugotus aparatinės langus, duris, net pradėjo ardyti mūrinę sieną. (Seniūnijos darbuotojams teko užmūryti). Jie ne kartą išsigudrino nutraukti aukštai ant sienos pritvirtintą elektros maitinimo kabelį atvestą iš mokyklos skydinės. Taip sutrikdydami normalų aparatūros darbą. Sutrikus ryšiui, aparatūrą aptarnaujantis specialistas vyksta į vietą bet kuriuo paros metu. Nesant elektros tenka dirbti tamsoje, nes daužomi aparatinės langai aklinai užkalti. Mano buvusio kolegos Arūno priežiūroje ne viena dešimtis tokių telefonų stočių Tauragės apskrityje. Tai visuomenei paprastai nepastebimas, retos sudėtingos specialybės darbas, reikalaujantis didelio kruopštumo ir operatyvumo. Neapsikentus besikartojančių chuliganiškų poelgių, TEO vadovai nusprendė atsisakyti nuomojamos, neprižiūrimos patalpos. Tačiau naujojo namelio sienų skardą taip pat jau  buvo spėta sulankstyti. Be kompiuterio ir interneto neapsieina ir minėtas jaunimas, tačiau griauti kažkodėl vis tiek  malonu. Panašiai kiauliškai elgiamasi ant laiptų prie medicinos punkto, lyg jiems ar jų šeimos nariams niekuomet čia netektų kreiptis. Tas pats autobusų stotelėje, kuri kaip vizitinė kortelė atspindi mūsų intelektą. Užkliūva, nuniokojami net kelio ženklai. Siautėjama kol toleruojama. Aš manau, kad čia tik šaukštas deguto, nes dauguma jaunuolių šaunūs ir sąžiningi. Būtent jie ir gali pakeisti padėtį netoleruodami esamos situacijos, tik reikia jiems padėti. Kieno tie kiauliški darbeliai, bent jaunimo tarpe tik vieša paslaptis. Nereikėtų pamiršti bendruomenės pasirašytą saugios kaimynystės sutartį su policijos komisariatu. Vadinasi labai rizikuojama ne tik tėvų pinigine, bet ir savo ateitimi, nes įvertinus padaryta žala gali būti labai didelė. Tai supratę nuo didelių nesusipratimų apsidraustų ir kiaulės po ąžuolu arba švelniau tariant drąsuoliai kabutėse .
Nuotraukų galerijoje: 1. Naujausias statinys Kunigiškiuose. 2. Senosios aparatinės įvaizdis. 3. Paskutinis Arūno vizitas  senojoje aparatinėje. 4. Medicinos punktas 6. Penktoko piešinys pagal Krylovo pasakėčią

Jonas Dikšaitis

 

Galerija