LOMIUOSE VYKO DAILIOS RAŠYSENOS KONKURSAS „RAŠOM!“
2013 m. sausio 28 d.

Mūsų gyvenimas kasdien tobulėja. Malonūs technikos pasiekimai į mūsų gyvenimą atneša pažangą. Tačiau iš mūsų buities pamažu traukiasi natūralus ranka rašomas raštas. Norėdami parašyti draugui laišką ar sveikinimą, net negalvodami sėdame prie kompiuterio ir raidės ekrane lygiai „sugula“ į sakinius. Rašymas parkeriais ar rašikliais šiandien jau tampa iššūkiu.

Lietuvių kalbos institutas jau trečią kartą paskelbė nacionalinį Vinco Kudirkos dailyraščio konkursą „Rašom!“, kurio tikslas – prisiminti natūralią žmogaus rašyseną, ugdyti taisyklingo, aiškaus ir estetiško rašymo įgūdžius, atkreipti dėmesį į gimtąją kalbą. Juk dailyraštis – tai aiškia (lengvai įskaitomai) ir gražia rašysena rašytinėmis raidėmis parašytas tekstas.

Trečią kartą šiame konkurse gana aktyviai dalyvavo Lomių pagrindinės mokyklos mokiniai, mokytojai bei gausus kaimo bendruomenės narių būrys - buvo parašyti 72 dailyraščio darbai. Ir išsiųsti į Vilnių, lietuvių kalbos institutą. Mokykloje, lietuvių kalbos kabinete, susikaupusios ir iš jaudulio močiutės, mamytės ir tetos rašė tekstus, prisiminė mokyklines dienas, lietuvių kalbos pamokas, kai mokytojos nuolat primindavo mokiniams taisyklingai rašyti. Juk daili rašysena liudija aiškią mąstyseną, asmens harmoniją, gebėjimą susikaupti, liudija pagarbą išmoktai raidei. Žmogaus rašysena įgimta, tai mūsų individualumo išraiška, nes rašydami kuriame ir savo portretą.

Dalyvaudami dailios rašysenos konkurse, dalyviai nesitiki tapti nugalėtojais - tiesiog dalyvavo patriotinėje akcijoje, atiduodami pagarbą savo gimtajai kalbai, atkreipdami dėmesį į dailaus rašto svarbą.

Elena Bazinienė, Lomių pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja

Nuotrauka Lolitos Užkurienės

Galerija