LOMIŲ MOČIUČIŲ INDĖLIS Į KRAŠTO KULTŪRINĮ PAVELDĄ
2013 m. vasario 04 d.

Įdomus krašto kultūros paveldas. Pasakos, dainos, valgių receptai, žemaičių dūninkų tarmė, liaudies medicinos patarimai... Visa tai atmintyje išsaugojo Lomių krašto močiutės, visa tai perėmusios iš savo vyresnių protėvių.

Neseniai Lomių krašto močiutės pradžiugino, o kartu ir maloniai nustebino Tauragės kultūros centro vyr. etnografę Lijaną Kiltinavičienę padainuotomis senosiomis dainomis, lopšinėmis, romansais.
Iš pradžių moterys lyg susitarusios kukliai kartojo, kad nieko įdomaus neprisimenančios, per darbus ir rūpesčius viską pamiršusios. Tačiau po truputį atverdamos savo atmintį viena po kitos pradėjo dainuoti dar niekur negirdėtas senąsias dainas. Elena Kasputienė – Martutaitytė padainavo keletą lopšinių, kurias dainuodavo jos mama Platkepurių kaime, dab. Gaurės seniūnijoje.
Bronė Kuicienė - Samoškaitė – senųjų lomiškių palikuonė, gimusi ir augusi miškingame Devynakių kaime. Jos mama, Ona Samoškienė – Kučinskaitė buvo „pašaukta“ kaimo dainininkė, mokėjusi daugybę dainų, be jos neapsieidavo nė viena kaimo vakaruška ar gegužinė. Iš mamos repertuaro Bronė padainavo senųjų dainų apie jūrą , meilę, ilgesį...
Eugenija Juškienė – Rimkutė, kilusi nuo Šilalės, atmintyje puikiai išsaugojusi tėvelio jaunystės dainas apie vargelį, darbus, jaunystę. Dainų žodžiuose bei melodijose su mažai girdėtais refrenais, jaučiamas ir humoras, ir rimtis.
Lomiškės močiutės įrašė net šešiolika autentiškų savojo krašto žemaičių dainų, kurios ateityje prisikels naujam gyvenimui, bus prieinamos Tauragės krašto folkloriniams ansambliams.

Elena Bazinienė

 

Galerija