LOMIŠKIAI PASKELBĖ KARĄ ŽIEMAI!
2013 m. vasario 15 d.

Prie kultūros namų karingai nusiteikę rinkosi persirengėliai. Kultūros darbuotojos iš anksto sukrovė laužą, ant kurio šventės pabaigoje bus „kepama“ nenaudėlė Morė.

Skambėjo garsi muzika, susirinko nemažas būrye lomiškių. Ore sklandė čia pat ant krosnies kepamų blynų kvapas. Šeimininkės vos spėjo suktis.
Šventės pradžią paskelbusi persirengėlė Nijolė kvietė visus linksmintis ir daug blynų valgyti, kad metai būtų sotūs ir derlingi. Minioje su lašiniais vaikščiojo Lašininis siūlydamas užkąsti riebalo. Čia pat sukinėjosi ir „daktarė“, tikrindama pulsą, dalindama lašiukus, kam sustreikavo skrandis. Tik Pavasarėlio nesimatė. Sako, jį pakirto piktasis gripas. Bet nuotaikai įsilingavus, šventės dalyviai ėjo ratelius, linksminosi, šokinėjo, triukšmavo.
Jaunesnieji traukė virvę, žaidė žiužį, lakstė.
Prisivalgę, pasibuvę triukšmingame būryje, žydukai, čigonai vėl stojo į ratelį apie Morę ir žaidė žaidimus. Šventės vedančioji pasiūlė kartu su More sudeginti  lomiškių širdyse susikaupusias negeroves, pyktį, nuoskaudas, apkalbas. Bendruomenės narys Algis Stumbra tik spėjo pakišti degtuką po sijonu ir pasirodė liepsna. Visi šaukė : „Žieme, žiema, lauk iš kiemo...“ Atrodo, žiema pabūgo lomiškių, nes čia buvo jai paskelbtas tikras karas! Dingo šaltis, o ir saulutė nedrąsiai pažvelgė pro debesies kraštelį. Kad tik neapsigalvotų žiema, kad tik nesugrįžtų...
Po valandėlės po kaimą pasklido persirengėliai linkėdami gero derliaus ir šilto pavasario.

Lomių kaimo bendruomenės informacija. Nuotraukos Lolitos Užkurienės, neringos Orentienės

Galerija