ŽYGAIČIŲ SENIŪNIJOS GYVENTOJŲ KREIPIMASIS
2013 m. vasario 20 d.

Mes, Žygaičių seniūnijos gyventojai, pritariame Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nutarimui „Dėl skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos perspektyvų“ ( Seimo AKK 2012-12-19 ir 2013-01-23 ). Esame įsitikinę, kad jo rekomendacijų vykdymas būtų optimalus variantas valstybei siekiant sužinoti, kokių ir kiek angliavandenilių slypi mūsų seniūnijos žemės gelmėse.

Tačiau mus, kaip vietos gyventojus ir valstybės piliečius, labai neramina beatodairiškas kai kurių Seimo narių ir paties Ministro Pirmininko bekompromisis palankumas užsienio investitoriui ir atsainus požiūris į mūsų bei kitų respublikos gyventojų nerimą dėl neprognozuojamų padarinių ir taip jautrioje šalies socialinėje aplinkoje. Mes nesame aklai nusistatę prieš angliavandenilių žvalgybą, suvokiam energetinių resursų, ypač galimai pigesnių, svarbą šalies ūkiui, palaikome Lietuvos siekį turėti energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos dujų milžino GAZPROM‘o. Mūsų nerimas kyla ne dėl siaurų asmeninių interesų, dėl kurių pastaruoju metu mus kaltina įvairios žiniasklaidos priemonės ir net atsakingi valstybės veikėjai. Mes nesame tik savo „tvartelių“ gynėjai ir nelaikome užsėdę valstybės turtų, kurie būtų naudingi visai šaliai ir kiekvienam jos gyventojui. Bet netinkamais būdais žvalgant, nepatikimomis technologijomis išgaunant angliavandenilius pasekmės iš mūsų krašto nusidrieks į visą Lietuvą. Įtarimus, kad Respublikos vadovybėje nebuvo išsamiai susipažinta su  investitoriaus UAB „LL investicijos” pajėgumu vykdyti mūsų šalyje angliavandenilių tyrimus,  gavybą ir naudojimą, sustiprina iki šiol Seimui ir šalies visuomenei nepateikta strateginė poveikio aplinkai ataskaita ir UAB „LL investicijos” neveiklumas nuo leidimo gavimo 2007 metais iki 2012 metų pabaigos. Viešoje erdvėje prieinama informacija apie galimą kilti grėsmę aplinkai, ypač vandeniui, taikant dabar naudojamas angliavandenilių, ypač skalūninių dujų, tyrimo, išgavimo ir naudojimo technologijas, mums, vietos gyventojams, kelia pagrįstą susirūpinimą. O UAB „LL investicijos” veiklos pradėjimas ne nuo reikiamos informacijos tinkamo pateikimo savivaldybėms ir šalies visuomenei, išprovokavo mūsų nepasitikėjimą ir pasipriešinimą.  Vienašalė sutartis, mums pateikta per samdytus, neįgaliotus, neturinčius reikiamos kompetencijos asmenis, o dažnai pasinaudojant ir seniūnijų darbuotojais, buvo neigiamai įvertinta net buvusio Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko St. Šedbaro. Abejojantiems pasirašyti tokias ,,sutartis“ buvo daromas moralinis spaudimas, užsimenama apie galimus keblumus deklaruojant pasėlius ar gaunant išmokas už juos.
Mes, Žygaičių seniūnijos gyventojai, prašome sustabdyti molio skalūnuose esančių angliavandenilių paiešką ir išgavimą tol, kol bus sukurta teisinė ir organizacinė bazė, visapusiškai įvertinanti numatomų darbų poveikį gamtai ir atsakingai kontroliuojanti viso pasiruošimo ir vykdymo  eigą. Tikimės – ir siekiame, – kad visuomenę pasiekianti informacija remsis tik išsamiomis ES atliktomis studijomis apie  angliavandenilių žvalgybos bei išgavimo technologijų poveikį gamtai, ypač vandeniui ir gyventojų sveikatai.
Norėdami gauti atsakymus į jaudinančias problemas, šių metų vasario 26 dieną savo lėšomis vykstame į Vilnių mitinguoti:
1200 val. prie Prezidentūros
1330 val.  val. prie Vyriausybės.
15 00 val. prie Aplinkos ministerijos