ŽIEMOS PALYDOS
2013 m. vasario 21 d.

Tradiciškai, kaip ir kiekvienais metais, Sungailiškių kaimo gyventojai rinkosi į žiemos palydas. Jau nuo pat ryto sungailiškiečiai pradėjo ruoštis šiai šventei. Susirinkę kaimo vyrai krovė Užgavėnių laužą, ruošė vietą vakaronei, o moterys, likusios namie, ruošė vaišes.

Atėjus vakarui kaimo gyventojai pradėjo rinktis prie bendruomenės namų. Visus pasitiko Kanapinis, kuris vaišino savo ypatinguoju gėrimu ir užkandėle. Kuomet susirinko visi norintys sudalyvaut žiemos išvarymo šventėje, buvo uždegtas laužas ir prasidėjo linksmybės. Žmonės šoko ir dainavo aplink degantį žiemos simbolį – Morę. Po visų šokių linksmybės persikėlė į kiemą, kur prasidėjo varžytuvės. Stipriausieji bandė savo jėgas virvės traukime. Judresni ir vikresni dalyvavo maišų mūšyje, o jauniausieji linksminosi su sniegu. Turbūt visus labiausiai nudžiugino Stanislovas Mačiulis, kuris į šventę atvyko su Užgavėnėm paruošta karieta, kuria galėjo pasivažinėti kas tik norėjo. Tiems, kas nenorėjo dalyvaut rungtyse buvo patikėta iškept dešreles, kuriomis buvo vaišinami visi norintys.

Prie ką tik iškeptų dešrelių buvo galima paragaut raugintų kopūstų. Ant vaišių stalo buvo blynų, keptos duonos ir visokių kitokių atsineštų gėrybių. Visą vakarą nuotaiką visiems palaikė gyva muzika. Buvęs kaimo gyventojas Jurgis Kuizinas, vis dar nepamirštantis savo kaimynų ir draugų, taip nusprendė prisidėti prie šios šventės.
Linksmybės, juokas tesėsi iki vidurnakčio. Išsiskirstydami žmonės susitarė, kad ir kitais metais būtinai susirinks į žiemos palydėtuves.
 

Sungailiškių bendruomenės informacija

Galerija