MAŽONUOSE - DAINOS MOTERIMS IR NEPRIKLAUSOMYBEI
2013 m. kovo 14 d.

Kovo 8 dieną Mažonų kultūros namuose vyko antrasis Tauragės rajono kultūros namų mažųjų vokalinių ansamblių (duetų, tercetų ir kvartetų) festivalis. Festivalio organizatorė – Mažonų kultūros namų darbuotoja ir Mažonų seniūnaitė Birutė Kaminskienė jau pernai sumanė šį festivalį, parašė projektą, gavo kuklų finansavimą. Nors šįmet finansavimo negauta iš rajono kultūros rėmimo fondo, tačiau Birutė nenuleido rankų ir vėl surengė festivalį. Finansų, nors ir nedaug, tačiau skyrė Tauragės kultūros centras. To pakako, kad tik ką užgimęs festivalis nežūtų, nes jis patinka žiūrovams, jį jau pamėgo ir atlikėjai.

Mažųjų vokalinių ansamblių festivalis, pavadinimu „Dainomis apipinkime pavasarį“ šį kartą buvo skirtas moterims ir artėjančiai Lietuvos nepriklausomybės dienai. Kaip teigė renginio vedėjai Zita Jurevičienė (ji ir Birutė Kaminskienė yra scenarijaus autorės) ir šių eilučių autorius, šie simboliški žodžiai „Daina, Šventė, Motina, Meilė, Tėvynė, Gyvybė, Valstybė, Žemė, Lietuva, Nepriklausomybė...“ yra moteriškosios giminės. Pasak vedėjų, šių žodžių dėlionė, galbūt, ir privedė prie svarbios mūsų tautai datos – kovo 11-osios.

Į sceną kopė Skaudvilės kultūros namų trio, kuriam vadovauja Rasa Bartkuvienė, jas keitė Lauksargių duetas Nijolė Kontautienė ir Bronius Gajauskis (vadovė Rasa Jakienė), o po to romansus dainavo Lomių moterys. Gitara joms akompanavo trio vadovė Ramunė Petravičiūtė – Kinderienė. Iš Žygaičių atvyko trijų sesučių tercetas ir vyrų kvartetas. Abiejų kolektyvų vadovas- Almutas Šileris. Scenoje pasirodė ir kultūros darbuotojų kvartetas – Rasa Jakienė, Birutė Kaminskienė,  Birutė Jasaitienė ir Erika Tranelienė. Festivalyje teko išklausyti visokio žanro kūrinių: lyrinių dainų, šlagerių, romansų, liaudies dainų. Dainuojamajai poezijai atstovavo skaudviliškiai Artūras Maurius (gitara) ir Rasa Bartkuvienė (smuikas). Artūras- žinomas dainų kūrėjas ir atlikėjas. Kartu su Rasa jie labai paįvairino dainų festivalį. Žiūrovai negailėjo aplodismentų Danutei Petraitienei ir Elvyrai Kalkovienei iš Sartininkų (vadovas Zigmantas Lešinskis), Baltrušaičių mišriam duetui Vidai Vaivadienei ir Augustui Lengvinui (vadovai Edyta Lobšienė ir Vytautas Eičas), na, ir žinoma, „saviškiams“, bene labiausiai patyrusiems dainininkams Klemai Fetingienei ir Kęstučiui Eglynui. Jie kartu jau dainuoja, dalyvauja įvairiuose koncertuose ne tik Mažonuose, bet ir Tauragėje, aplinkiniuose rajonuose 16 metų. Ne ką mažesnę sceninę patirtį turi ir Mažonų vyrai, ansamblyje dainuojantys jau 15 metų. Tai Mažonų seniūnas Jonas Samoška, Kęstutis Eglynas ir Jonas Beišys, kurie šį kartą pasirodė kaip trio. Šeimininkai ir užbaigė festivalį skambia daina „Puokštė rožių“.

Šventėje dalyvavo ir moteris bei visus dalyvius sveikino Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorius Algirdas Mosėjus, LR Seimo nario Dariaus Petrošiaus padėjėjas, vyrų choro „Mintauja“ seniūnas Povilas Gargasas, Tauragės kultūros centro direktorius Virginijus Bartušis. Pastarojo žodžiais tariant, „tokie festivaliai kur kas nuoširdesni ir prasmingesni, negu įvairūs televizijų šou, kuriuose nieko tikro beveik nėra, o čia skamba gyva, natūrali muzika ir tai yra labai gerai, tai žavi ir labai gerai nuteikia“.

Kolektyvai už dalyvavimą festivalyje buvo apdovanoti padėkos  raštais, padėkos žodžius tarė Tauragės savivaldybės administracijos direktorius Algirdas Mosėjus, renginio organizatorė Birutė Kaminskienė, Mažonų seniūnas Jonas Samoška. Visas moteris vyrai moters dienos proga apdovanojo gėlėmis.

Pasak dalyvių, svečių ir žiūrovų, kurių susirinko pilna Mažonų kultūros namų salė, tokie betarpiški koncertai labai reikalingi, jie suartina žmones, verčia pasitempti, auklėja jaunimą, buria meno mėgėjus. Vienareikšmiškai nuspręsta, kad verta šį festivalį organizuoti ir kitais metais. Nedidelis finansavimas nėra tokia mirtina bėda, dėl kurios reikėtų atsisakyti žiūrovų pamėgto, dalyvių laukiamo mažųjų vokalinių kolektyvų festivalio Mažonuose. Gal tai kitais metais išaugs į konkursą, kaip siūlė Virginijus Bartušis? Palauksime ir pamatysime.

Eugenijus Šaltis

 

Galerija