TRADICINIAI GAVĖNIOS METO GIEDOJIMAI
2013 m. kovo 18 d.

Lenkijos karaliavimo ir Caro valdymo laikais Lietuvos kaimas išsaugojo lietuvių kalbą. Ne bažnyčia, ne inteligentija, o paprasti kaimo žmonės nepasidavė nutautinimui. XXI-me amžiuje atsidūrėme lietuvių tautos tradicijų praradimo pavojuje. Dabar lietuviams bandoma įpiršti moderniąsias liberalias madas. Ir vėl, bent žemaičių krašto, kaimo bendruomenės bando išlaikyti senąsias Gavėnios meto tradicijas.

Tai vienur tai kitur Žemaitijos kaimuose dar galima išgirsti apie tradicinius Gavėnios meto giedojimus. Tokiam susiėjimui kovo 16 dieną ir į Kunigiškių kultūros namus bendruomenės žmones kvietė kuklus pranešimas kaimelio skelbimų lentoje. „Kalvarijos kalnai“ dabar paprastai giedami profesionalių giedotojų budėtuvių metu. Gedintys namiškiai, ir kaimynai susikaupę klauso darniai skambančių balsų... Šį kartą Kunigiškių kultūros namų salėje giedojo visi. Nebuvo nei aiškaus vedančiojo. Jie pastoviai keitėsi, kaip ir giesmę keitė malda. Gal būt tai nebuvo itin profesionalu, bet tai buvo itin bendruomeniška ir tradiciška. Kaip sako, sovietmečiu užaugę, pakalbinti giedojimo dalyviai, pokaryje ir kolūkių laikais tokie giedojimai vykdavo gyventojų namuose, kur būdavo dar artimesnė betarpiška aplinka, kai giedojimuose dalyvauja visi; šeimininkai, senoliai, vaikai ir vaikaičiai. Čia ir buvo mūsų kaimo giedorių giedojimo mokykla, nes tuomet ir per laidotuves giedodavo visi. Taigi net sovietmečiu, kai religinės tradicijos valdžios nebuvo toleruojamos, Lietuvos kaimas neprarado jų. Ilgametes katalikiškas tradicijas atsinešėme į laisvą Lietuvą. Tačiau kultūros namuose mūsų giesmių negirdėjo nei vaikai nei vaikaičiai... Gal būt ilgametę tradiciją pavyks išlaikyti tiems, kas dar giedojimus organizuoja namuose.

Kunigiškių kaimelyje nemaža ir kito, evangeliško tikėjimo bendruomenės narių. Deja jie jau savo Gavėnios, rimties meto tradicijas primiršę. Menu Juodpetrių kaime, kur augau, absoliuti gyventojų dauguma buvo evangelikai. Čia pokaryje, ypač Gavėnios metu, gyventojų namuose vykdavo surinkimai, kuriuos paprastai vesdavo sakytojai. Jie skaitydavo Šventą Raštą, sakydavo pamokslus, ir visi susirinkusieji giedodavo šiam rimties  metui skirtas  giesmes.

Jonas Dikšaitis

Galerija