LOMIŠKIAI – AKTYVŪS VISUOTINĖS TALKOS DALYVIAI
2010 m. balandižio 18 d.

Trečius metus Lietuvoje organizuojama visuotinė talka “Darom”. Tiek pat metų Lomių kaimo bendruomenės žmonės jungiasi gyvenvietės tvarkymo darbams. Jei pirmaisiais metais talkininkavo tik apie 20 žmonių, tai šiais, trečiaisiais metais, buvo užregistruota 160 talkininkų!

Kaimo gyventojai savo privačias valdas tvarkė visą savaitę. Dauguma jų valė kiemus, baltino medžius, kasė lysves gėlėms, pjovė malkas. Gyvenvietėje buvo genėjamos medžių šakos.

Talkos dienomis talkininkų būriai organizuotai dirbo įvairiose kaimo vietose.

Lomių pagrindinės mokyklos mokiniai ir mokytojai (apie 120 žmonių) rinko šiukšles iš kaimo pakelių. Būrys mokinių nuo pat Antegluonio iki Lomių surinko didelius 5 mėlynuosius (atitinkančius talkos simbolį) maišus šiukšlių. Vyresniųjų klasių mokiniai tvarkė mokyklos stadioną.

Kita mokinių talkininkų grupė su darbo įrankiais pasuko į Treinosios kaimą, kur gyvena ligota senutė A. Steponkienė. Mokiniai išgrėbė jos sodybos kiemelį, iš sodo išnešė nugenėtų medžių šakas.

Šeštadienį, balandžio 17 – ąją, nešini grėbliais, kirviais ir kastuvais į sutartą vietą susirinko daugiau kaip 40 lomiškių šeimų narių. Jie tvarkė iš anksto numatytą Šunijos upelio teritoriją ties tiltu. Buvo iškirsti menkaverčiai medžiai, išgrėbta pakrantė. Po darbo ir patys talkininkai stebėjosi, kaip pasikeitė šis gamtos kampelis. Padarę reikalingą darbą, grupė talkininkų pasuko į Lomių centrą, kur daug metų stovi netvarkoma ir apleista buvusio Lomių vaikų darželio teritorija. Dalį teritorijos moterys sutvarkė, išgrėbė lapus.

Senajame Lomių dvaro parke plušėjo dar viena grupė lomiškių “Darom – 2010” talkos dalyvių. Vaidotas Valinčius su 15 talkininkų čia tvarkė senojo parko teritoriją.

Kaimas pagražėjo, pašviesėjo. Prie to visi prisidėjo!

Parengė - bendruomenės valdybos narė Elena Bazinienė,

Lolitos Užkurienės nuotraukos

Galerija