MAŽONUOSE VYKO TARMIŲ METAMS SKIRTAS RENGINYS
2013 m. gegužės 22 d.

2013-ieji LR Seimo nutarimu paskelbti tarmių metais. Muziejai, kultūros centrai, bibliotekos, nevyriausybinės organizacijos ir bendruomenės kviečiamos skatinti kalbėjimą, kūrybą gimtąja tarme, atskleidžiant žodžio, tarmių, kaip bendrinės lietuvių kalbos gyvojo šaltinio vertę ir grožį, tradicijų ir papročių sklaidą gimtąja tarme.

Mažonų kultūros namų kultūrinių renginių organizatorė Birutė Kamiskienė taip pat prisijungė prie kvietimo populiarinti tarmes, padėti išlikti joms gyvoms. Gegužės 17 d. mažoniškių Jono ir Rasvytos Jonušaičių sodyboje vyko renginys- popietė „Kalbėkime Motinos tarme“. Ši sodyba pasirinkta neatsitiktinai, joje šeimininkai kartu su sūnumi jau daugelį metų kaupia įvairius senovinius eksponatus- knygas, nuotraukas, dokumentus, apyvokos daiktus. Kadangi šeimininkai tikri žemaičiai, jų sodyboje buvo iškelta žemaičių vėliava, o „gaspadinė su gaspadoriumi“ (B. Kaminskienė ir J. Jonušaitis) pakvietė visus susirinkusius į klėtelę. Renginį pradėjo Mažonų pagalbos vaikui grupės vaikučiai su savo mokytoja Regina Beišiene, kurie padainavo keletą žemaitiškų dainelių. Elena Pudžiuvelienė žemaičių tarme skaitė savo kūrybos eiles, žemaitiškomis dainomis linksmino Mažonų kultūros namų mišrus vokalinis anamblis. Mažoniškė Stefa Samoškienė ir iš kaimyninio Pagramančio miestelio atvykusi Birutė Normantienė žemaitiška tarme pasakojo linksmus pasakojimus. O savo gimtąja aukštaičių ir jaunystėje išmokta suvalkų tarme apie kasdieninį šių kraštų gyvenimą papasakojo Salomėja Jokubaitienė. Sodybos šeimininkė Rasvyta Jonušaitienė skaitė ištrauką iš ekspozicijoje esančio autentiško senoviško maldyno. Mažonų bibliotekininkė Klema Fetingienė pristatė Teodoros Dauskurtaitės surinktą medžiagą, žemaičių tarme paskaitė ištraukas. Visus labiausiai sudomino šiame krašte mažai žinoma Klaipėdos krašto (lietuvininkų) tarme papasakotas pasakojimas. Savo gimtą kraštą ir tarmę pristatė Laima Šveikauskienė. Šilališkių tarme jumoristinį pasakojimą apie šio krašto valgius pasakojo renginio organizatorė Birutė Kaminskienė. Senoviškais rakandais paįvairinta aplinka suteikė galimybę prisiminti jų paskirtį, tarmiškus pavadinimus. Šį prasmingą renginį vainikavo žemaitiški patiekalai: šilkinė košė su spirgine, virtos bulvės su mirkalyne, žemaitiškas šmakalas.

Renginio organizatoriai už suteiktą galimybę organizuoti renginį neįprastoje aplinkoje ir paramą dėkoja sodybos šeimininkams Rasvytai, Jonui ir Dariui Jonušaičiams, už pagalbą bendruomenės aktyvui.

Bendruomenės pirmininkė Laima Šveikauskienė

Galerija