KONFERENCIJA „IR MES GALIM!”. PATIRTIES PASIDALINIMAS SKATINANT BENDRUOMENINĮ VERSLĄ TAURAGĖS RAJONO VVG TERITORIJOJE.
2013 m. birželio 06 d.

   

Gegužės 31 d. Tauragės rajono vietos veiklos grupė (VVG) surengė konferenciją „Ir mes galim!”. Jos tikslas buvo pasidalinti patirtimi vystant bendruomeninį verslą. Konferencija prasidėjo Tauragės moksleivių kūrybos centre (MKC), kur susirinkusiuosius pasveikino ir turiningo darbo palinkėjo rajono meras Pranas Petrošius. Tada visi konferencijos dalyviai sugužėjo į juodąją teatro salę, kur MKC dramos studija, vadovaujama direktorės Jolantos Kazlauskienės, padovanojo visiems nuostabų, psichologinį bei profesionaliai jaunimo  suvaidintą spektaklį “Jeigu tai žinotume…”.

Po spektaklio konferencijos dalyviai vyko į Kęsčiuose įsikūrusią bendruomenę “Elbenta”. Renovuotuose bendruomenės namuose atvykusiuosius pasitiko dainingos bendruomenės moterys, o po sočių kaimiškų vaišių  visi buvo pakviesti  į jaukią salę. Pranešimus pradėjo Tauragės r. VVG pirmininkė Nijolė Tirevičienė, kuri pristatė įgyvendinamų projektų strategijų ir mokymų patirtį, apžvelgė nuveiktus darbus bei  skatino visus būti dar aktyvesniais, išradingesniais, mokytis vieniems iš kitų bei dalintis savo patirtimi. Vėliau tribūna buvo suteikta svečiams:  Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento direktorės pavaduotoja Vilma Daugalienė pristatė 2014 - 2020 metų laikotarpio programavimo apmatus. Ateinančiame programavimo periode LEADER priemonei planuojama skirti ne mažiau 5 proc.  kaimo plėtrai skirtų lėšų, tai šiek tiek mažiau, nei buvo skirta 2007 -2013 metų programavimo laikotarpiui. Dabar intensyviai vyksta derybos ir iki liepos 1 d. turėtų paaiškėti, kokiomis sąlygomis bus pasirašyta sutartis. LEADER centro specialistė Audronė Vinikaitė kalbėjo, kaip LEADER priemonė įgyvendinama Lietuvoje, kaip sekasi vietos veiklos grupėsms įgyvendinti vietos plėtros strategijas.

Visiems konferencijos dalyviams buvo įdomūs ir ne mažiau naudingi  kolegų – kitų Lietuvos rajonų bendruomenių atstovų patirties pristatymai. Be galo daug įdomių dalykų apie socialines verslo iniciatyvas papasakojo greitakalbė „Sūduvos“ VVG pirmininkė Reda Kneizevičienė, nuotaikingai savo veiklas pristatė Kauno rajono VVG projekto koordinatorė Jolanta Marija Malinauskaitė ir Pagirių BC pirmininkė Rūta Pusvaškienė. Na, o VVG “Pagėgių kraštas” projekto vadovas Sigitas Stonys atvyko netgi su lauktuvėmis: jis ne tik pristatė savo bendruomenių socialinį verslą – vaistažolių rinkimą ir apdorojimą, bet ir visus konferencijos dalyvius pavaišino kvapnia įvairių žolelių arbata.
Baigiant dalintis geraja patirtimi, buvo pristatytas naujas Tauragės r. VVG projektas “Europe Direct”. Paraišką šiam projektui  parengė ir Europos Komisijai pateikė Tauragės Europe Direct informacijos centro vadovė Isvalda Aleknienė ir VVG pirmininkė Nijolė Tirevičienė. Nuo šių metų kovo 1 d. penkerius metus Tauragės VVG administruos šį projektą. I. Aleknienė pristatė susirinkusiems centro veiklą bei papasakojo, kuo šis projektas gali būti naudingas bendruomenėms, kaip galima kuo naudingiau ir produktyviau išnaudoti šią partnerystę.
Visi kalbėtojai buvo apdovanoti firminiais Tauragės r. VVG puodeliais bei “Elbentos” bendruomenėje kepta namine duona.
Po oficialios konferencijos dalies žmonės neskubėjo skirstytis ir buvo pakviesti į lauko pavėsinę, kur bendruomenės moterys kepė bulvnius blynus, vaikai koncertavo, o susirinkę bendraminčiai turėjo dar daug apie ką pasikalbėti.
 
Parengė Juozas Čepulis

 

Galerija