PROJEKTO „AMŽIUMI SKIRTINGI, ŠIRDIMI VIENINGI“ PRISTATYMAS
2013 m. birželio 05 d.

    

Kaimo bendruomenė „Taurų žiburys“, kaip ir kitos Tauragės rajono kaimo bendruomenės, teikė paraišką pagal vietos plėtros strategiją „Tauragės rajono veiklos plėtros 2007-2013 m. strategija“. Projektas „Amžiumi skirtingi, širdimi vieningi“  buvo įgyvendinamas pusantrų metų.

Idėja šiam projektui pasufleravo patys kaimo gyventojai. Bendruomenės nariai, dažniausiai dalyvaujantys organizuojamuose renginiuose pastebėjo, kad čia pagrindiniai dalyviai pagyvenę žmonės, senjorai. Jeigu vyksta Vaikų dienos paminėjimas – dalyvauja tik vaikai, jeigu kitos šventės – suaugę. Todėl bendruomenės tarybai kilo idėja sukviesti kelių kartų  kaimo gyventojus bendram tikslui – renginio „Amžiumi skirtingi, širdimi vieningi“ įgyvendinimui ir organizavimui.
Renginio metu bus  organizuojama kaimo bendruomenės „Taurų žiburys“ teritorijoje gyvenančių Auksarankių darbų bei moksleivių piešinių ir rašinių konkurso „Mano seneliai“ paroda. Nemažai čia gyvenančių gyventojų buvo ištremti į Sibirą. Grįžę parsivežė daug rankų darbo dirbinių: mezginių, išaustų audinių, siuvinių. Tai mūsų kaimo Auksarankiai! Šia paroda norėjome parodyti jaunajai kartai, kokias grožybes galima sukurti rankomis. Rankdarbiai turi išliekamąją istorinę vertę. Parodos eksponatai buvo fotografuojami projekto įgyvendinimo metu įsigytu fotoaparatu, įamžinant ir tų darbelių autorius.
 Nuo kaimo bendruomenės „Taurų žiburys“ veiklos pradžios bendruomenės nariai pildo veiklos Metraštį, kuriame  užfiksuoti renginiai, koncertai, susitikimai. Fotoaparatu nupaveiksluoti įgyvendinamo projekto renginių momentai taip pat bus patalpinti Metraštyje.
 Jau seniai Taurai garsėja žmonėmis, visą savo gyvenimą atidavusiais saviveiklai: grojo, šoko, dainavo. Daug metų kultūros srityje dirbusios Danutės Norgailienės (dabartinė Tauragės rajono kultūros centro Taurų skyriaus darbuotoja) žodžiais tariant, yra apie ką papasakoti. Dauguma saviveiklininkų, gyvenančių Tauragės seniūnijoje yra jau garbaus amžiaus. Norėdami palikti atminimą tų žmonių, kurie atidavė širdį ir jaunystę menui, išleidome brošiūrą apie kaimo saviveiklininkus.  Leidinukui paruošti buvo reikalingas visos bendruomenės susitelkimas, kartų bendras darbas. Visi buvo skatinami rinkti medžiagą, duomenis  apie kaimo saviveiklininkus nuo 1950 m. iki 2012 m., iš šeimyninių albumų ištraukti nuotraukas. Laikotarpis nemažas. Nuotraukos, prisiminimai, dalyviai – to meto saviveiklininkų indėlis į kaimo kultūrinį gyvenimą, šviesus atminimas ir pagarba, kurią sudėjome į brošiūrą.
Kaimo bendruomenėje veikia stiprus saviveiklininkų kolektyvas. Nepraeina nė vienas bendruomenės renginys be jų pasirodymų, koncertų. Saviveiklininkų kolektyvas gražiai atstovauja kaimo bendruomenę „Taurų žiburys“ kitų bendruomenių pasirodymuose. Kaimo saviveiklininkai renginių metu pasipuošia pačių įsigytais rūbais. Jų repertuare daugiausia senoviniai šokiai, dainos. Kaimo bendruomenė dalyvauja ne tik kaimo šventėse, bet ir rajoninio lygio renginiuose, tokiuose kaip Miesto šventė. Toje šventėje kiekviena seniūnija pristatoma visuomenei. Norėdami reprezentuoti kaimo bendruomenę,  įsigijome tautinius rūbus ir avalynę šventės vedantiesiems.
Dažniausiai bendruomenės renginiai vyksta Tauragės rajono kultūros centrui priklausančiose Taurų skyriaus patalpose. Vasara, šiltuoju metų laikotarpiu, šventės organizuojamos viešoje erdvėje. Tokiomis sąlygomis organizuoti šventes sunku (dėl nepalankių oro sąlygų).  Todėl, kad šventės metu nenukentėtų renginio kokybė, muzikantai,  aparatūra, dalyviai,  bendruomenės manymu, labai reikalingas paviljonas,  Renginiui „Amžiumi skirtingi, širdimi vieningi“ įsigijome „tentinę“ palapinę (paviljoną) 5 x 5 m. Ji yra stabili ir tvirta.
Lauko sąlygomis, organizuojant renginius, bendruomenei reikalingi sulankstomi stalai. Stalus bendruomenė dažniausiai skolinosi iš privačių asmenų. Jie būdavo nevienodi, susidėvėję. Stalai reikalingi ne tik renginiams. Bendruomenės nariai dalyvauja mokymuose, kuriuos organizuoja Tauragės rajono vietos veiklos grupė, Tauragės rajono savivaldybė ir kt. Sulankstomi, mobilūs stalai yra išsigelbėjimas organizatoriams, vedant renginius, juos lengva sandėliuoti.
Tiek paviljonas, tiek stalai tarnaus ir ateityje, bus panaudoti kituose renginiuose, tęstiniuose projektuose.
Renginių metu didelę reikšmę turi ne tik pati programos, bet ir jų apipavidalinimas. Renginiams apipavidalinti įsigijome penkių spalvų audinio (geltono žalio, raudono, balto ir juodo).
Renginyje „Amžiumi skirtingi, širdimi vieningi“, kuris vyks  š.m. birželio 7 d. 17 val. Tauruose, Alėjos g. 3, pristatysime projektą. Jo metu koncertuos Taurų saviveiklininkai, Taurų pradinės mokyklos moksleiviai, vyks brošiūros „Žaliuojantis Taurų medis“, kaimo Auksarankių paroda, spektaklis „Moterų kerštas“ Reginyje dalyvaus ir kitų bendruomenių atstovai, svečiai, vaišinsimės kaimišku šiupiniu, troškiniu.
Tad kviečiame visus susitikti šventėje Tauruose!

Kaimo bendruomenės „TAURŲ ŽIBURYS“  taryba