TAURAGĖS GAISRININKŲ ASOCIACIJOS KONFERENCIJA
2013 m. birželio 18 d.

    

Gaisrininkų asociacija vykdo projektą „Įvairaus amžiaus gyventojų telkimas savitarpio pagalbai priešgaisrinėje ir civilinėje saugoje Žygaičių seniūnijoje“ (Nr.LEADER-13-TAURAGĖ-03-004) pagal Tauragės rajono vietos veiklos grupės strategiją „Tauragės rajono vietos plėtros 2007-2013 m. strategija“. Šių metų birželio 14 d. įvyko konferencija skirta supažindinti gyventojus su priešgaisrine ir civiline gelbėjimo sauga, kokių saugos priemonių imtis įvykus avarijai atominėje elektrinėje.

Prieš konferenciją dalyviai ir svečiai rinkosi aikštėje, kurioje Tauragės rajono savivaldybės meras Pranas Petrošius, Tauragės gaisrininkų asociacijos prezidentui Vladui Liekiui asociacijos narių mokymo tikslams iškilmingai perdavė priešgaisrinį automobilį FORD. Vėliau naujai įrengtose bendruomenės patalpose konferencijos pradžią paskelbė ir darbotvarkę pristatė Gaisrininkų asociacijos prezidentas Vladas Liekis. Jis papasakojo, kad Tauragės savanorių gaisrininkų asociacija, įkurta 2012 m. rugsėjo mėnesį, yra pirmoji ir šiuo metu vienintelė Tauragės apskrityje. Ji plėtojama veiklios bendruomenės pagrindu, asociacijos nariais yra tapę vietos gyventojai, kitų seniūnijų bei savivaldybių gyventojai. Gaisrininkų asociacija, vykdydama savo veiklą, susirinkimus ir kitus panašius renginius organizuoja bendruomenės „Elbenta“ patalpose.
Tauragės vietos veiklos grupės pirmininkė Nijolė Tirevičienė paskaitė paskaitą apie saugų eismą, kelių direkcijos ir Lietuvos kaimo bendruomenių vykdomą saugaus eismo projektą, išdalino renginio dalyviams atšvaitus ir informacinius leidinukus. Tauragės rajono savivaldybės administracijos vyriausiasis specialistas Vidmantas Paliakas pristatė Savivaldybės ekstremaliųjų situacijų valdymo plane numatytus atsakingų institucijų veiksmus, įvykus branduolinei avarijai. Buvo kalbama apie gyventojų informavimo, laikinojo apsaugojimo specialiosiose patalpose organizavimą ir evakavimo veiksmus nelaimės atveju. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Civilinės saugos valdybos Ekstremalių situacijų planavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Rimas Ožalinskas, kalbėdamas apie gyventojų apsaugą AE avarijos atveju, supažindino klausytojus su branduolinio užterštumo metu aplinkoje vykstančiais procesais, spinduliuotės dozėmis, apsisaugojimo būdais ir su kitomis pasekmėmis, kurios žmones ištinka po tokių nelaimių. Naftos ir dujų gavybos inžinerijos magistras Vytautas Švanys, svarstydamas apie naudą ir pasekmes visuomenei atnešančią skalūnų dujų gamybą šalyje, pateikė visą turimą mokslinę analizę, susijusią su šia technologija. Didelio klausytojų susidomėjimo sulaukė jo parodyta vaizdinė šių dujų gavybos medžiaga. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Civilinės saugos valdybos Pasirengimo nelaimėms ir perspėjimo skyriaus vyriausiasis specialistas Viktoras Burbulis pristatė Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų valdymo plane išdėstytus atsakingų žinybų veiksmus radioaktyviojo užterštumo atvejais. Jis dalyvius supažindino su Baltijos, Astravo ir Ignalinos atominių elektrinių keliamas grėsmes gyventojams, pasekmėmis įvykus tokiai avarijai, šiuo metu turima informacija apie branduolinių jėgainių projektus ir įvairių šalių mokslininkų atliktas pavojų analizes. Naująją gyventojų perspėjimo ir informavimo informacinės sistemos pristatė Tauragės apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Civilinės saugos skyriaus vyriausiasis specialistas Rolandas Čelna. Jis klausytojams paaiškino, kur galima rasti platesnę informaciją apie šį projektą bei telefono aparatų nustatymo instrukcijas.
Konferencija buvo užbaigta diskusijomis, kurių metu dalyviai toliau tęsė pokalbius apie įvairias grėsmes gyventojams ir jų viešinimo aktualijas.

Asociacijos prezidentas - Vladas Liekis

 

Galerija