DĖMESYS IR PAGARBA LOMIŲ KRAŠTO TREMTINIAMS
2013 m. birželio 19 d.

Kaip ir kasmet, Gedulo ir Vilties dieną Lomių kaimo bendruomenės žmonės – būrelis mokinių, mokytojų bei kaimo gyventojų - pasuko į Lomių kapines, kur amžinajam poilsiam atgulę ilsisi šio krašto tremtiniai – skaudaus laikmečio liudininkai.

Kraštotyros būrelio vadovė mokytoja Elena Bazinienė priminė liūdnos sukakties įvykius - 1941 metų birželio 14 – osios naktį į gyvulinius vagonus buvo susodinti Lietuvos inteligentai. Jų būryje - mūsų krašto šviesuoliai – Jonas Kuras – Lomių pradžios, Kostas Jurevičius – Vaitimėnų, Jonas Šabuckas – Šakviečio pradžios mokyklų mokytojai su šeimomis. Visi jie tremtyje žuvo neištvėrę fizinio ir dvasinio skausmo, pažeminimo. Žmonių, buvusių mokinių, atmintyje išliko šių mokytojų gerumas, skiepyta meilė gimtinei, skleista mokslo šviesa ir kultūra.
Kraštotyros būrelio vadovė perskaitė iš Lomių krašto Mišeikių kaimo kilusio advokato Jono Kairevčiaus atsiminimus apie kraštiečio dėdžių – Antano, Motiejaus Kairių bei močiutės Marijonos Kairienės trėmimą, skubų ruošimąsi tolimajai kelionei į Sibirą.
Mums, šiandieniniams gyventojams, ypač mokiniams, sunkiai beįsivaizduojama  ginkluotų kareivių apsupta sodyba, grubus įsakymas ruoštis ilgai kelionei, gyvenimas be patogumų gyvuliniuose vagonuose, žmonių pažeminimas, prievarta.
Sustojome prie tremtinių kapų,uždegėme žvakeles, kapelius papuošėme trispalvėmis ir žydinčių bijūnų žiedais.
Kartu su mumis, kaip ir kasmet, Gedulo ir Vilties dienos minėjime dalyvavo kaime gyvenantis tremtinys Aloyzas Kazlauskas, tremtį kentęs tolimojoje Užbaikalėje. Prie jo tėvelių tremtinių Valerijos ir Jono Kazlauskų nusifotografavome.
Tai mūsų gimtinės istorijos pažinimo pamokėlė, skirta tremtinių atminimui.

Gabrielė Aputytė, jaunoji kraštotyrininkė
Lomių pagrindinė mokykla
Nuotraukos Valerijos Valuntienės

 

Galerija