MAŽONAI PASIPUOŠĖ MEDŽIO SKULPTŪROMIS
2013 m. birželio 27 d.

                                      

Mažonai, kaip ir visa Lietuva, kadaise pasižymėjo medinių kryžių, koplytstulpių, stogastulpių kūrimu, kurių šiose apylinkėse buvo gana daug, todėl, siekiant puoselėti senąsias medžio amatininkystės tradicijas ir pritaikyti jas šiuolaikiniam gyvenimui kilo idėja teikti projektą, kurio tikslas - suorganizuoti savaitės trukmės medžio drožėjų plenerą ir amatų bei teatro šventę ,,Atsigręžkime į praeitį“.

Reali galimybė įgyvendinti šią seniai puoselėtą idėją atsirado kaimo bendruomenei ,,Mažonų rytas“ iš Tauragės VVG įgyvendinamos 2007-2013 m. vietos plėtros strategijos lėšų gavus projektinį finansavimą.
Tad nuo praėjusio pirmadienio Mažonų kultūros namų kiemelyje prasidėjo intensyvus kūrybinis procesas - medžio drožėjų pleneras, kurio tema - ,,Praeities šydą praskleidus“. Šioje kilnioje misijoje norą dalyvauti pareiškė žinomi medžio skulptūrų drožėjai: Valius Naureckas, Nerijus Alšauskas, Rolandas Fresdorfas, Darius Jakaitis iš Tauragės rajono bei Dainius Jankauskas iš Šilalės rajono. Visą savaitę ne tik kaimo žmonės, bet ir pravažiuojantys ar atvykę iš svetur, galėjo stebėti, kaip  paprastas medis virsta stebuklingu, akį traukiančiu meno kūriniu, turėjo galimybę bendrauti su menininkais, patys pasimokyti drožybos paslapčių. Ypatingu talentu apdovanoti žmonės teigė, jog mintį apie kūrinį dažniausiai padiktuoja pats medis, todėl po šešių kūrybinio proceso dienų gimė nuostabūs meno kūriniai. Nerijus Alšauskas įkūnijo žemės , duodančios vaisius ir viso, kas gyva, motiną deivę Žemyną , Darius Jakaitis ąžuolo luite įtaigiai įprasmino seną patarlę ,, Elgeta nesibodėk, terbos neatsižadėk“, Dainiaus Jankausko rankose gimė didžiulės žuvies eršketo, kaip kalbama, senais laikais tokio dydžio plaukiojusio Jūros upėje, drožinys, Rolandas Fresdorfas išdrožė įspūdingą ,,Apkalbų suolelį“, kas kaimo žmonėms buvo ir yra nesvetima visais laikais, na, o drožėjas Valius Naureckas, kurio kūryba pasižymi gilia prasme, idėja ir išmintimi, moters pavidale įkūnijo praeitį.
Visi šie nuostabūs kūriniai įsilies į išpuoselėtas mūsų bendruomenės erdves, galbūt taps gyventojų traukos centru, gaivins sielą, primins praeitį, tradicijas.
Drožėjų pleneras baigėsi šeštadienį įspūdinga amatų ir teatro švente ,,Atsigręžkime į praeitį“. Renginio metu savo amatų paslaptimis dalinosi kalvystės meną išmanantys žmonės, buvo mokoma pinti iš vytelių, pasigaminti dirbinių iš odos, gintaro, stiklo, demonstruojamas mezgimo, karpymo, vėlimo, drožinėjimo menas. Svečiai iš Vilkyškių pristatė įvairių vaistažolių arbatas, lietas vaško žvakes. Kadangi amatų ir teatro šventės idėja gimė Tauragės kultūros centre ir kiekvienais metais vyksta vis kituose kaimuose, suorganizuoti ir vesti renginį padėjo Tauragės kultūros centro darbuotojai. Ypač išmoningai amatininkus pristatė etnografė - metodininkė Lijana Kiltinavičienė ir Tauragės liaudies teatro aktorius Pranas Dirginčius. Šventėje koncertavo rajono meno saviveiklos kolektyvai: Tauragės kultūros centro folkloro ansamblis ,,Radasta“ ( vad. Lijana Kiltinavičienė), Lauksargių kaimo moterų šokių kolektyvas
 (vad. Neringa Matevičienė), Norkaičių kaimo kapela ,,Miltauja“ (vad. Birutė Jasaitienė), Tauragės kultūros centro liaudies teatro kolektyvas parodė spektaklį ,,Kondensuoto pieno panorama“ ( režisierė Algima Juščiuvienė).
Renginio dalyvius sveikino Tauragės r. savivaldybės mero pavaduotojas Silverijus Statkus, kultūros centro direktorius Virginijus Bartušis, VVG pirmininkė Nijolė Tirevičienė, Mažonų seniūnas Jonas Samoška.
Ąžuolų vainikais ir prisiminimo nuotraukomis buvo pagerbti ir apdovanoti plenero dalyviai , prisiminimo dovanėlėmis- amatininkai, rankdarbių meistrai.
Antrą šventės dalį, pritraukusią dar didesnę žmonių minią, vedė populiari estrados grupė ,,Vairas“ iš Šiaulių. Artėjant vidurnakčiui, nebuvo pamiršti Jonai ir Janinos.
Viso plenero ir šventės metu kultūros namų salėje veikė plenero dalyvio Rolando Fresdorfo drožybos darbų paroda.

Projekto vadovė
Mažonų sk. kult. renginių organizatorė Birutė Kaminskienė

  

Galerija