MAN NEREIKIA AIRIJOS
2013 m. liepos 14 d.

Ši Pauliaus Stalionio daina nuskambėjusi paties autoriaus ir dainininko lūpomis lyg ir nusakė Joninių išvakarėse gausiai susirinkusių žiūrovų nuotaikas Kunigiškių kultūros namų kiemelyje. Čia Joninių šventę visiems suruošė Kunigiškių bendruomenės pirmininkė Birutė Kedrovienė ir Kultūrinio darbo organizatorė Gražina Preikšaitienė, pasitelkusios visą būrį rėmėjų ir talkininkų.

Šventės pabaigoje jiems buvo nuoširdžiai padėkota.
Mums nereikia Airijos, kur visa gerovę apkartina sukus darbas ir nostalgijos jausmas Tėvynei. Mums gera savo ramiame, jaukiame kaimelyje, kur per šventes dar vyksta kultūriniai renginiai. Šį vakarą, po betarpiškai artimo bendravimo su populiarių dainų kūrėju ir atlikėju, toliau šventę vedė Tauragės miesto garbės pilietis mūsų kraštietis Pranas Dirginčius su mūsų Gražina. Visko čia būta: vaidilučių surinkto rasos vandens prie kiemo vartų, jų šokio prie amžinosios ugnies, loterijos, kurioje nebuvo pralaimėjusių, Rasų ir Jonų, ne tik vietinių bet ir svečių pagerbimas, pažymint juos ąžuolų vainikais. Buvo prisiminta ilgametė Kunigiškių kultūros namų vadovė šių metų senjorė- jubiliatė Zita Bereckienė. Visiems stovint, sudainavus jos sukurtą Kunigiškių himną, suliepsnojo Joninių laužai, skambėjo dainos jaunimo šokiai iki aušros. Visko neišpasakosi, reikia ateiti, pamatyti, dalyvauti ne tik šventėje, bet ir jos paruošime. Tik taip atsiras supratimas, kaip nelengva buvo parašyti projektą, kiek darbo buvo įdėta paruošiant kultūros namų ir būsimo parkelio aplinką, gatvės įvaizdį, sceną dainininkui, rašant skelbimus, kvietimus, padėkas, kiek rūpesčių ruošiant prizus ir laimėjimus, pinant vainikus, ruošiant fakelus ir laužus, ieškant rėmėjų ir talkininkų. Matyt daugiau tikėtasi iš Jonų. Apeliuojant į istorinį Kunigiškių Jonų organizuotumą, jiems įteikti vardiniai plaktukai. Be to Jonų Jono paskyrimas daug ką pasako - šventę ir pagarbą dera užsitarnauti.
Būtent  visuomeniniame darbe atsiranda  artimesnis bendravimas, dėl ko ir verta paaukoti šiek tiek savo laiko. Jei visi žvilgtertume šiek tiek toliau už savo kiemo vartų, prisidėdami ir prie bendruomenės renginių, kaimelio įvaizdis tikrai pagerėtų. Tuomet gal greičiau ar bent dažniau į Tėvynę paraginti Pauliaus Stalionio dainos, sugrįžtų mūsų „airiai“ emigrantai.

Jonas Dikšaitis. Nuotraukos - Gražinos Preikšaitienės, Lauros Antanavyčienės ir Rimgailės Šeštokaitės.
 
Galerija