APLANKYMO ŠVENTĖ SARTININKUOSE
2013 m. liepos 16 d.

Liepos pirmąjį sekmadienį Sartininkų kaime šurmuliavo tradicinė kaimo šventė, sutampanti su Šv. Marijos Aplankymo atlaidais. Po Šventų  mišių, aplankę artimųjų kapus, žmonės rinkosi bendruomenės kiemelyje.

Šventę pradėjo bendruomenės pirmininkė Sigita Musvydienė, savo kalboje pasidalindama mintimis apie benduomeniškumą , bendruomenės narių pasitikėjimą ir atsakingumą. Jos pasakyti žodžiai ,,Jeigu ir nepriklausai bendruomeninei organizacijai, vis tiek esi bendruomenės narys...“ privertė žmones suklusti ir pagalvoti. Po to sveikinimo žodžius tarė mūsų meras P.Petrošius, seimo nario D.Petrošiaus padėjėjas P. Gargasas ir Žygaičių seniūnas V.Juška.
 Kadangi šie metai Lietuvoje paskelbti tarmių ir sveikatingumo metais, šventės vedėja S.Obrikytė paskaitė vietinio senolio tarmiška šneka užrašytą dainušką apie „Jauną mergužėlę“. Skiržemės kaimo senolė K. Kaniauskienė sudainavo gražią sutartinę. Po to į sceną buvo pakviesta Sartininkų kaimo kapela „ Kamana“. Labai gražiai keletą dainelių sudainavo jaunieji Sartininkų talentai - Donatas, ir dvi Deimantės.
Šventės metu vyko konferencija ,,Kaimo kultūros tradicijų išsaugojimo patirtis“ .Sužinojome apie savo krašto amatus, tradicinius drabužius. Žolininkė papasakojo apie vaistines ir prieskonines žoleles, ragino žmones vartoti vitaminus iš gamtos.
Pažymint, kad šie metai sveikatingumo metai - vyko 200 m. bėgimas „Sartupiečio“ taurei ir piniginiam prizui laimėti. Vyrai savo jėgas išbandė traukdami virvę, buvo išrinktas stpriausias metų ūkininkas.Jis ilgiausiai išlaikė kūjį viena pakelta , ištiesta ranka.
Apdovanoti tradicijas puoselėjantys kaimo giedoriai, kovotojas už „tyrą vandenį, už žemę, už mūsų Lietuvą“ - Zigmas Šeputis, bendruomenei ir kaimui daug gero padariusi Laima Paliokienė, Šikšnių kaimo moterys už savo kaimo aplinkos tvarkymą ir Šikšnių kaimo vyrai už pagalbą tvarkant kaimo kelius.
Tarmių metams pažymėti buvo užduodami klausimai. Niekam nepavyko atsakyti ką reiškia žodis ,,Šašiaulietis“. Sartininkų bibliotekinikė G. Svarienė sukvietė vaikus piešimo kreidutėmis konkursui. Vaikai piešė gėles. Dalyviai sulaukė apdovanojimų - žaislų ir saldumynų.
Vakarėjant visus šokiui sukvietė muzikantas A.Rukas. Šventės „vinis“ - jaunimo grupė „Dodi“.
Dėkojame visiems parėmusiems šventę.

„Sartupiečio info“
 
Galerija