SUSITELKIME VISI, KAD BENDRUOMENĖ ŠAKNIS ĮLEISTŲ
2013 m. liepos 17 d.

Prieš septynerius metus Tauragėje įsteigus asociaciją - Vietos veiklos grupė (VVG), ėmė aktyviai burti bendruomenes, išrinkta taryba, planuota veikla, nukreipta į kaimo bendruomenių narių sąmoningumo, pilietinių pozicijų ugdymą, etnokultūros puoselėjimą, gamtos išteklių racionalų naudojimą ir apskritai plėtros planų rengimą bei įgyvendinimą. Ši veikla tebesitęsia – kasmet prie VVG jungiasi susiburiančios bendruomenės.

Praėjusių metų pabaigoje savo kaimo bendruomenę įregistravome ir mes- stragutiškiai, nors burtasi ir gerokai anksčiau: keletą metų aktyvūs gyventojai rengdavo kaimo šventes, pajausdavo sutelktumo smagumą, geriau vienas kitą pažindavo, susibičiuliaudavo. Kasdienė rutina, darbas žmones nuvargina, todėl kartais norisi šventės, kad atsipalaiduotum, linksmai su kaimynais laiką praleistum. Norisi ir apsikuopti, tvarkytis, gražinti ne tik savo kiemą, namus, bet visą kaimą, todėl kyla poreikis organizuoti talkas. Vadinasi, susitelkusius stragutiškius vienija ir bendri darbai, ir šventės, o svarbiausia – tarpusavio supratimas, bendri interesai, noras gyventi gražiau, smagiau. Be abejo, itin didelių darbų dar nespėta nuveikti, bet mes išsirinkome savo valdybą, planuojame veiklą, ketiname rengti projektų, ieškome ir randame rėmėjų. Per gana trumpą laiką sukūrėme bendruomenės atributiką – vėliavą, logotipą, himną. Vėliavoje vaizduojamas tvirtas ąžuolas – tikime, kad bendruomenė telksis ir tvirtės, jo šakos glaudžiasi viena prie kitos – taip glausis ir žmogus prie žmogaus ir bendruomenė, kaip tas ąžuolas, įleis giliai šaknis Stragutės žemėn.
Bendruomenė labai džiaugiasi, kad lyg ir iš mažo, išblaškyto kaimelio taip gausiai registruota bendruomenės narių – per šimtą.Tarybos nariai aplankėme kiekvieną kiemą – norėjosi ir pakviesti bendruomenėn, ir artimiau susipažinti, išklausyti, ko gi norėtų kaimo žmonės, kaip planuoti bendruomenės veiklą. Taip pat, naujiems bendruomenės nariams buvo įteikti kvietimai į šventę, išspausdinti mūsų naujuoju bendruomenės spausdintuvu, kurį įsigijome per projektą “Stragutės bendruomenės techninės ir materialinės bazės stiprinimas“. Mes apjungėme ir Ąžuolynės, Girgždų bei Bernotiškės kaimų gyventojus.

Visai besibaigiant vasarai, mes surengėme šventę ir pavadinome labai prasmingais žodžiais - ,,Susitelkime visi, kad bendruomenė šaknis įleistų“, taip deklaruodami būtinybę telktis, darniai veikti, sugyventi, kad bendruomenė gyvuotų, stiprėtų, gražių darbų nuveiktų. Tikime, kad tokios šventės bus tradicinės. Džiaugiamės, kad šį renginį buvo lengviau organizuoti, nes dalyvavome projekte „Paramos paraiškai skirti kaimo bendruomenių veiklai remti“ 2012-04-20 ir gavome 16.295 Lt paramą.
Pirmiausia po kaimą važinėjo kvieslys Gerardas Kalkius ir kvietė visus šventėn. Šventė organizuota aktyvių ir svetingų bendruomenės narių – Danguolės ir Antano Ašmonų – sodyboje. Lauko gėlių vainikėliais pasipuošusios mergaitės registravo besirenkančius šventėn – jų užregistruota 102. Kiekvienas šventės dalyvis buvo savitai paženklintas – prisegtas ženklelis su užrašu ,,Stragutės kaimo bendruomenės narys“.
Susitikusių ir šventiškai nusiteikusių žmonių šurmulys nurimo, kai buvo atnešama bendruomenės vėliava. Ją nešė vyriausias bendruomenės narys Stasys Ašmonas, jam talkino ir jaunimas – vėliava iškelta ant stiebo plazdėjo per visą šventę. Pirmininkei Laimai Dėlkienei pasveikinus susirinkusiuosius ir pasidžiaugus žmonių gausa, gera nuotaika, susitelkimu, darna, atliktas bendruomenės himnas. Susibūręs net 15 narių vokalinis ansamblis įrodė, kad stragutiškiai ne tik darbštūs, bet linksmi ir meniški. Juk nuo seno kaimo žmogui artima daina, todėl vėliau šventėje dainuota daug liaudiškų dainų. O kad šios dainos būtų visiems gerai girdimos, jas įgarsinome neseniai pirkta bendruomenės įgarsinimo aparatūra per gautą paramos projektą.
Sulaukėme ir svečių. Stragutiškių pasveikinti atvyko Tauragės rajono savivaldybės tarybos narys, teisės mokslų daktaras Darius Petrošius. Jis stebėjosi, kad kaimas lyg ir mažas, bet bendruomenė gausi. Džiaugėsi, kad kaimo žmogus nėra uždaras, kad yra aktyvus - juk negali laukti, kol kas nors ką tau atneš, ir pats turi imtis iniciatyvos, jei nori gyventi gražiau, linksmiau. Darni veikla turi prasmę. Beje, šventę parėmė Tauragės rajono savivaldybė – už tai mes esame labai dėkingi.
Mūsų bendruomenę pasveikino ir kaimynai – net 4 Gaurės seniūnijos bendruomenės. Jie buvo taip pat dosnūs – atvyko su dovanomis, o mes svetingai juos priėmėme, vaišinome, linksminome.
Šventėn atvyko ir viena pirmųjų kažkada Stragutėje gyvavusios pradinės mokyklos mokytojų – Zenona Jurevičiūtė. Ji ne tik pasveikino susirinkusiuosius, ne tik pasidalijo prisiminimais, bet stengėsi atpažinti žmones, minėjo vardus ir pavardes – itin pamalonino senų seniausiai su vaikyste atsisveikinusius stragutiškius. Tai ne tik atskiro žmogaus prisiminimai – tai Stragutės kaimo istorijos dalis.
Po svečių kalbos buvo rimties akimirka – prisiminėme šiais metais iškeliavusius Anapilin Stragutės kaimo gyventojus – jų 12. Skaudus praradimas. Tylos minutė liudijo pagarbą tiems žmonėms ir gyvenimo trapumą.
Po rimtosios dalies, po pertraukos, prasidėjo linksmybės – sportinės varžybos. Kalkių aktyvi šeimyna suorganizavo daug rungčių: virvės traukimas, smiginis, krepšinis, tinklinis, sunkumų kilnojimas. Beje, minėta Kalkių šeima rėmė šventę, įsteigė ,,sportininkams“ prizus, medalius, pereinamąją tinklinio taurę.
Pasikrutinus ir alkis užplūsta. Šeimininkės Onutė Ašmonienė, Virginija Globienė ir Laima Ščerbakova prikepė mūsuose ,,kugeliu“ vadinamo bulvių plokštainio, užraugė giros. O ir suneštinių vaišių netrūko.
Šventės metu naudojome  įsigytą kompiuterinę techniką- kompiuterį ir projektorių su ekranu. Jų pagalba šventės dalyviams rodėme šios šventės akimirkas, nufotografuotas ir nufilmuotas nauja mūsų kamera ir fotoaparatu.įsigytais iš projekto lėšų.
Šventėje veikė Juozo Bagdono meninių medžio darbų paroda. Medis drožėjo rankose virto duonine, pašto dėžute, žibintu, padėklu. Norintys galėjo įsigyti meniškų dirbinių.
Nepamiršta pagerbti seniausia Stragutės kaimo gyventoja – devintą dešimtį perkopusi Marta Galinaitienė. Tikima, kad ir šimtmečio proga bendruomenė ja džiaugsis. Buvo pasveikinti visi 2012 metų jubiliejininkai. Kiekvieną mėnesį gimusius pasveikino ir dangun paleido 12 mėnesių simbolizuojančių dangaus žibintų.
Tikime, kad tradicija taps ir gražiausios sodybos rinkimai. Taikėme skirtingus vertinimo kriterijus – meniškiausia, svetingiausia ir kiti. Nominuotos net 6 sodybos – tai Marijos ir Antano Pielikių, Lianos ir Juozo Bagdonų, Daivos ir Antano Sebeckių, Onutės ir Algio Ašmonų, Danguolės ir Antano AšmonųDalios ir Arvydo Tenikių.
Skambėjo po Stragutės dangum dainos, sukosi rateliai. Vėliau vietinių muzikantų liaudišką muziką pakeitė Prano Dirginčiaus užprašytas muzikantas – tai savita Prano dovana bendruomenei.
Visi džiaugėmės savo švente. Kad ji būtų graži, plušėjo daugelis bendruomenės narių: vieni rūpinosi organizaciniais klausimais, kiti – šventės vieta, stalais, treti – sporto turnyrais, ketvirti – vaišėmis. Buvo ir tokių, kaip liaudis sako, tinkančių ,,prie tanciaus ir prie rožančiaus“ – tai Vidas Preikšaitis, kuris parama ir nuoširdžiu darbu prisidėjo prie šventės.
Mes džiaugiamės, kad bendruomenė tikrai šaknis įleidžia Stragutės žemėn, kad kuria savo gerovę, savo istoriją.
Stragutės bendruomenė ir toliau sieks dalyvauti organizuojamuose projektuose, sieks telkti narius, vystyti bendruomenės veiklą. Gaila, kad viena opiausių šios bendruomenės problemų yra nebuvimas jokių išlikusių kultūrinių statinių bei valstybinės žemės. Tik bendru narių supratimu ir pasitelkiant projektų parama galime organizuotis savo kaimo šventes ir renginius.
 
Stragutės kaimo bendruomenės informacija