TRADICIJŲ PUOSELĖJIMAS VAITIMĖNUOSE
2013 m. liepos 19 d.

   

Kaimo bendruomenė „Vaitimėnų šilas“ įgyvendina projektą Nr. LEADER-13-Tauragė-03-007 „Krašto tradicijų gaivinimas ir puoselėjimas bendruomenėje“ pagal Tauragės rajono vietos veiklos grupės parengtą vietos plėtros 2007-2013 m. strategiją. Vykdant šį projektą, „Vaitimėnų šilas“ birželio 23 d. vakare rinkosi į pirmąjį renginį „Joninės“, tarsi vieną nuostabiausių vasaros švenčių. Į Vaitimėnų kaimo vakaronę susirinko ne tik Vaitimėnų, Ringalių, Graužų, bet ir aplinkinių kaimų – Šakviečio, Lomių, Deblių gyventojai.

Šventę pradėjo bendruomenės renginio vedėja Aldona Pilypienė. Ji visus kvietė į bendruomenės namų kiemelį pagal senovės lietuvių tradicijas - nusiprausiant prie įėjimo. Jaunimas svečius vainikavo gėlių vainikais, o šventės dalyvius pasveikino bendruomenės pirmininkas Vidmantas Pilypas. Jis pasidalino mintimis apie bendruomeniškumą, bendruomenės narių pasitikėjimą vieni kitais ir atsakomybę. Vėliau buvo pagerbti Jonai, kuriems užkabinti ąžuolų vainikai ir įteiktos atminimo dovanėlės. Šventės metu visi, pritariant muzikantui A. Rukui, sudainavo dainą „Buvo naktys Šv. Jono“.
Švęsdami sužinojome apie papročius, tradicinius darbužius ir apeigas. Vyrai savo jėgas išbandė virvės traukime, jaunimas - įvairiuose žaidimuose ir rungtyse. Dalyviai sulaukė apdovanojimų – suvenyrų ir saldumynų.
2013 m. liepos 13-oji įsimintina diena ne tik vietos gyventojams. Jau nuo ankstyvo ryto prasidėjo svečių registracija į kraštiečių susitikimo šventę. Bendruomenės kiemelis pasipuošė margaspalvėmis vėliavėlėmis, balionais ir sutiko įvairaus amžiaus kraštiečius, atvykusius iš įvairių šalies kampelių bei užsienio. Čia kiekvienam dalyviui buvo prisegtas ženklelis su bendruomenės logotipu. 11 val. visi dalyviai susirinko Vaitimėnų kaimo bažnytėlėje, kur buvo laikomos šv. Mišios už krašto mirusiuosius.
Pačią šventę pradėjo programos vedėja A. Pilypienė, visus pakvietusi tylos minute pagerbti jau mirusius kraštiečius. Visi šventės dalyviai sudainavo dainą iš vaidybinio filmo „Giminės“, taip pagerbdami vieni kitus. Sveikinimo žodį tarė bendruomenės pirmininkas V. Pilypas. Po to sveikinimo žodžius tarė VVG pirmininkė Nijolė Tirevičienė, Mažonų seniūnijos seniūnas Jonas Samoška, mero patarėjas Mindaugas Gečas. Muzikinį sveikinimą ir linkėjimus dovanojo kaimynai – bendruomenės „Mažonų rytas“ mišrus ansamblis. Visi kalbėjusieji linkėjo bendruomeniškumo ir toliau puoselėti krašto tradicijas bei paveldą. Šventės dalyviams buvo pristatytas kraštiečių foto stendas, vietos auksarankių darbai: Alfonso Mauliaus medžio drožiniai, Jono Bendiko meninės kalvystės dirbiniai, Zosės Jakienės lino audiniai. Vaitimėnų, Ringalių, Graužų kaimų šeimininkės pristatė valgius pagal prosenelių, senolių ir mamų paliktus receptus. Atvykę kraštiečiai dainavo senas dainas, pasakojo jų atsiradimo istorijas, dalijosi jaunystės prisiminimais. Vėliau žmonės žaidė šventinius žaidimus, o dalyvavusieji gavo dovanėlių ir saldumynų. Visus susirinkusiuosius linksmino Paulius Stalionis, Edmundas Šileris. Dar ilgai netilo prisiminimai apie prabėgusią vaikystę ir praleistus gyvenimo metus šiame gamtos kampelyje.

Dėkojome visiems, prisidėjusiems prie švenčių organizavimo ir parėmusiems ne tik geru žodžiu, bet ir finansiškai.
 
Bendruomenės „Vaitimėnų šilas“ informacija
 
Galerija