MŪSŲ TREPAMS- 650
2013 m. liepos 29 d.

Ilgai laukta kasmetinė kaimo bendruomenės šventė šį liepos penktadienį sukvietė daug bendruomenės narių ir svečių. Šiemet ji ypatinga tuo, kad pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose paminėti Trepai 1363 metais, t.y. prieš 650 metų.

Bibliotekos vedėja Virginija Lukošienė susirinkusiems apžvelgė pagrindinius kaimo atsiradimo istoriniuose šaltiniuose etapus, papasakojo Trepų dvaro istoriją. Iki šiol nežinoma ir gali būt, kad nesužinosime, kur buvo garsioji Pilėnų pilis. Kronikininkas Vygandas Marburgietis mini Trapėnų žemę. Jis įvardija, kad 1336 m. vasario 25 d. sunaikinta Pilėnų pilis, stovėjusi Troppen žemėje. Troppen žemė minima 1363 m. ir 1390 m. kryžiuočių žygių į Žemaitiją pranešimuose. 1575 metais Trapėnų (Troppen) žemė pirmą kartą jau paminėta Lietuvių rašytiniuose šaltiniuose. Čia jau buvo Trepų dvaras ir palivarkas. XIX a. dvarą valdė Šešmincovo dukros. Visą ūkį, kurio valdos siekė 300 ha, prižiūrėjo Eugenija, turėjusi agronomės išsilavinimą. Tai jai sekėsi labai neblogai: laikyta didelė galvijų banda, dviejuose arklidžių pastatuose būta po 20 arklių, tvenkiniuose veistos žuvys, šiltnamiuose augintos daržovės, veikė vandens malūnas. Dvare darbavosi samdomi valstiečiai, čia nuolat gyveno 7 kumečių šeimos. Dvaro kompleksą vienijo reto grožio gamtovaizdis, parkas, įkurtas XIX a., užėmęs 9ha, apsodintas įvairiais žinomų ir retų veislių augalais. Už 300m. į šiaurę nuo dvaro yra buvęs Dirginčių (Trepų) palivarkas, atsiradęs dvaro žemėse prieš pirmąjį pasaulinį karą. Dvaras ir palivarkas sudaro bendrą kompleksą ir įtraukti į kultūros paminklų sąrašą.
Visi norintieji daugiau susipažinti su Trepų kaimo istorija, galėjo apžiūrėti parodą, sudarytą iš spaudinių ir nuotraukų apie kaimo istoriją, įvykius, žmones.
Jubiliejinės datos proga kaimo bendruomenę sveikino ir prasmingų darbų linkėjo Tauragės rajono meras Pranas Petrošius. Dalyvavo seimo nario Broniaus Paužos padėjėja. Šventėje kalbėjo ir trepiškius sveikino Skaudvilės seniūnijos seniūnas Virginijus Būdvytis, Jurbarko rajono Eržvilko seniūnas Gintaras Kasputis. Apsilankiusiųjų ir kalbėjusių gretose buvo ir kaimyninių bendruomenių atstovai: Skaudvilės ir Skaudvilės krašto bendruomenės.
Vėliau susirinkusius savo dainomis linksmino Renata Gužauskienė ir Upynos kultūros namų šokėjų grupė.
Šventė baigėsi bendruomenės narių pasibuvimu: dainomis, šokiais, žaidimais.

 
Galerija