SKAUDVILĖS MIESTO ŠVENTĖ - MUGĖ 2013
2013 m. rugsėjo 23 d.

 

       

Rugsėjo 14 dieną Skaudvilės miesto šventė - mugė 2013 turėjo prasidėti bendruomenės „Skaudvilės kraštas“ planuota Visuomenės saugumo ir policijos akcija „Būk saugus“, tačiau ji peraugo į visuomenės saugumo akciją „Už saugų ir linksmą skaudviliškį”. Ši akcijoje mielai sutiko dalyvauti Tauragės apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinės Viešvilės užkardos, Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato, Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos atstovai.

Nors šeštadienį dangus vis gąsdino lietumi, žmones į aikštę viliojo gausios priešgaisrinės, Valstybės sienos apsaugos tarnybos bei policijos pajėgos. Daug dėmesio sulaukė Lietuvos kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos atgabenti saugos diržų efektyvumo ir automobilio apsivertimo imitavimo įrenginiai.
Kol atvykusios tarnybos ruošėsi prisistatymui, visus susirinkusius sveikino šio renginio vedėjai Zita Jurevičienė ir Pranas Dirginčius, bendruomenės pirmininkas Vidas Bičkus, šokių klubo ,,Amadeus“ šokėjos ir specialiai šiai šventei sukurtos autorinės dainos atlikėjas Artūras Maurius.
Seniūnijos kieme savo gebėjimus demonstravo jaunieji dailininkai - čia rengtas vaikų piešinių ant asfalto konkursas saugumo tema. Konkurse dalyvavę vaikai paskatinti atšvaitais, liemenėmis, knygutėmis ir saldumynais.
Skaudviliškių dėmesį traukė ugniagesiai - gelbėtojai, kurie ne tik gesina gaisrus, bet ir atlieka gelbėjimo darbus autoavarijose ir kitose ekstremaliose situacijose. Tą vakarą specialia įranga buvo pademonstruota situacija, imituojanti žmonių išlaisvinimą iš automobilio po įvykusios avarijos. Lengvajam automobiliui buvo nukirptas stogas .
Akcijos dalyviai, padrąsinti Tauragės AVPK viršininko Remigijaus Rudmino, noriai sėdo į policijos automobilius, uždavinėjo daug įvairių klausimų, domėjosi atvežta įranga. Buvo išbandyti garsiniai ir šviesos signalai, apžiūrėti greičio matavimo prietaisai bei priverstinio stabdymo juosta , kitaip vadinama ,,ežys“ . Vaikučius ir suaugusius džiugino Lietuvos policijos simbolis - šuniukas Amsis, kuris dalino balionus, bendravo su jauniausiais šventės dalyviais.
Skaudviliškiai taip pat galėjo įsitikinti, kad mūsų visų saugumą užtikrina ne viena tarnyba, ne tik pareigūnai žmonės, galinga technika, bet ir gyvūnai. Valstybės sienos apsaugos pareigūnai papasakojo ir trumpai pademonstravo, ką sugeba jų keturkojai draugai.
Saugumo akciją vainikavo jaunimo klubo „Skaudvilspektras“ paskelbta viktorina apie saugų elgesį gatvėje. Dvi komandos atsakinėjo į vedėjų užduodamus klausimus. Ar teisingai į juos atsakyta, padėjo išsiaiškinti policijos simbolis, šuniukas Amsis. Viktorinos dalyviai, kaip ir dauguma tą vakarą buvusių skaudviliškių bei svečių, buvo apdovanoti informaciniais lankstinukais, šviesą atspindinčiomis priemonėmis, kurias dovanojo Lietuvos kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.
Renginys baigėsi dainuojamosios poezijos atlikėjo vilniškio Povilo Girdenio, grupės „Parkas“ iš Kauno, charizmatiškosios dainininkės Vitalijos Katunskytės koncertais bei  fejerverkais.
Bendruomenė ,,Skaudvilės kraštas“ pateikė paraišką pagal Tauragės rajono vietos plėtros 2007-2013 m. strategijos I prioriteto „Palankios verslo plėtrai aplinkos formavimas“ 1.2 priemonę „Kaimo gyventojų verslumo skatinimas“ veiklos sritį „Regiono rinkodaros priemonių ir bendruomenių  verslo iniciatyvų rėmimas“. 2013 m. birželio 4 d. pasirašyta Vietos projekto vykdymo sutartis LEADER-13-TAURAGĖ-03-001 tarp Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos, atstovaujamos l.e. Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento kaimo vystymo programų skyriaus vedėjo pareigas Linos Gaidžiūnaitės, Tauragės rajono vietos veiklos grupės (Strategijos vykdytojas), atstovaujamos pirmininkės Nijolės Tirevičienės ir bendruomenės ,,Skaudvilės kraštas“, atstovaujamos pirmininko Vido Bičkaus dėl vietos projekto ,,Skaudvilės mugė“ įgyvendinimo.
Ankstyvą 2013 m. rugsėjo 15 d. (sekmadienio) rytą Skaudvilės miesto aikštėje netilo bruzdesys. Amatininkai iš įvairių šalies rajonų, Skaudvilės krašto bei bendruomenių atstovai rinkosi į Skaudvilės mugę. Jau antrus metus pagal bendruomenės „Skaudvilės kraštas“ parengtą projektą surengta mugė pritraukė būrį smalsuolių.
Amatininkai skaudviliškiams ne tik pristatė savo darbus, bet ir suteikė galimybę tiesiogiai prisiliesti prie kūrybos proceso. Visi norintys galėjo pirštus pamiklinti keramikos kampelyje, prie žiedimo rato, kur savo patirtimi dalijosi Lietuvos septintasis puodžių karalius Algimantas Tamašauskas iš Kuršėnų. Kalvyste besidomintys stebėjo, kaip metalo gabalas tauragiškio Kęstučio Plyskaičio, rankose virsta įmantriais metalo gaminais. Akį viliojo žmogiška šiluma alsuojantys iš medžio drožti angeliukai, skulptūros, šaukštai, nertos staltiesės, servetėlės, kruopščiai siuvinėti paveiksliukai, iš šiaudų kurtos paveikslų bei sausų puokščių kompozicijos. Žalvario meistras Rimantas Ordinas iš Veliuonos pristatė savo darbus – žalvarines sages, žiedus, apyrankes ir kt.  Mugėje dalyvavo medžio drožėjai Rolandas Fresdorfas ir Jonas Jankauskas, tautodailininkas Kazimieras Lukšas, vytelių pynėjai Vytautas Radvila, Algimantas Bartkus ir skaudviliškė Palmyra Bernikienė, tautodailininkė Ona Paulauskienė, bendruomenės „Skaudvilės kraštas“ narė Bronė Vilimaitienė demonstravo pačios sukurtas ryškiaspalves mandalas ir kt. Ūkininkai kvietė paskanauti ir įsigyti jų produkcijos: duonos, bandelių, įvairių kepinių, medaus, uogienės ir sūrių. Dvasingumo mugei suteikė iškilmingos mišios ir Šventojo Kryžiaus Išaukštinimo atlaidai. Skaudvilės parapijos klebonas Gintaras Lengvinas ir kunigas Rimvydas Adomavičius atliko atlaidų apeigas. Po Šv. Mišių Juodkrantės kultūros centro moterų ansamblis „Neringa“ visus pradžiugino nuostabiu sakralinės muzikos koncertu.
Vėliau skaudviliškiai ir miesto svečiai aplankė Skaudvilės mugę, kur savo sugebėjimus ir išmintį demonstravo Skaudvilės krašto bendruomenės: Trepų kaimo bendruomenė, Asociacija Vaidilų bendruomenė, Trepų kaimo bendruomenė, Adakavo kaimo bendruomenė, Skaudvilės bendruomenė, bendruomenė „Skaudvilės kraštas“, Skaudvilės gimnazija, Skaudvilės specialioji mokykla ir Adakavo socialinės globos namai. Kiekviena organizacija trumpai pristatė save, vaišino svečius ir visus mugės dalyvius.
Šventiniame koncerte, kurį vedė Rasa Bartkuvienė ir Eugenijus Jurevičius, sveikinimo žodį tarė Lietuvos Respublikos Seimo nario Broniaus Paužos padėjėja Ilona Pociuvienė, Tauragės rajono mero pavaduotojas Silverijus Statkus, Tauragės kultūros centro direktorius Virginijus Bartušis, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Danutė Naujokienė, Tauragės rajono vietos veiklos grupės pirmininkė Nijolė Tirevičienė, Skaudvilės seniūnas Virginijus Būdvytis, bendruomenės “Skaudvilės kraštas” pirmininkas Vidas Bičkus ir kiti svečiai.
Bendruomenė ,,Skaudvilės kraštas“ nuoširdžiai dėkoja p. Jonui Edmantui Knispeliui iš Leoniškės kaimo, kuris savo arkliuku, pakinkytu į puikią karietą, džiugino mažuosius skaudviliškius pavežiodamas juos po miestelį.
Muzikinės grupės “Karčema” pasirodymo metu, specialiu bendruomenės “Skaudvilės kraštas” įsteigtu prizu – bulvių tarkavimo mašina - buvo apdovanota 18 numeriu užsiregistravusi ,,Skaudvilės mugės“ dalyvė Airė Regelskytė iš Skaudvilės.
Bendruomenė „Skaudvilės kraštas“ nuoširdžiai dėkoja dalyviams, rėmėjams, visiems, padėjusiems surengti Skaudvilės miesto šventę ir joje dalyvavusiems. Taip pat visoms organizacijoms, kurios dalyvavo Skaudvilės mugėje bei prisidėjo ją rengiant.

Bendruomenė „Skaudvilės kraštas“
 
Galerija