STRAGUTĖS KAIMO BENDRUOMENĖ ĮGYVENDINO DAR VIENĄ PROJEKTĄ
2013 m. rugsėjo 23 d.

Stragutės kaimo bendruomenė įgyvendino projektą „Bendruomeniškumo ir tradicijų puoselėjimas Stagutės kaimo bendruomenėje“ projekto Nr. LEADER-13-TAURAGĖ-03-013. Projektas pateiktas Tauragės r. VVG pagal parengtą strategiją „Tauragės rajono vietos plėtros 2007-2013 m. strategija“ II prioriteto „Tauragės rajono kaimų gyvenamosios aplinkos patrauklumo didinimas, skatinant bendruomenės aktyvumą“ 2.2 priemonės „Kaimo gyventojų bendruomeniškumo ugdymas ir vietos tapatumo stiprinimas“ 2.2.2 veiklos sritis „Vietos tapatumą projektai“.

Mūsų, Stragutės kaimo bendruomenė, jau antri metai yra VVG narė, aktyviai dalyvauja Tauragės r. VVG veikloje, mokymuose, seminaruose, jos vykdomuose projektuose. Skatinant bendruomeniškumą ir puoselėjant kaimiškąsias tradicijas šių metų rugpjūčio 10 vyko graži šventė, kuri savo pavadinimu „Prisiminti, išsaugoti, didžiuotis“ skelbė, jog turime gražią senolių mums paliktą ir perteiktą patirtį, kurią nūdienos tempe ir bėgime primiršome. Tad pakvietėm bendruomenės žmones šiek tiek stabtelėti, apsižvalgyti aplinkui, prisiminti, atgaivinti ir puoselėti tai ką turime. Renginys sulaukė didelio gyventojų dėmesio. Dalyvavo daugiau nei 100 asmenų. Sužinoję apie vykdomą projektą ir organizuojamą renginį sulaukėme svečių atykusių iš Mažeikių, Šiaulių, Pakruojo ir kitur. Laiko dalyvauti atrado, sugrįžę atostogų į Lietuvą, bendruomenės šeimų vaikai.
Lietinga šeštadienio diena neišgasdino gyventojų pasiruošusių aktyviai dalyvauti šioje šventėje, susitikti vieniem su kitais, pasišnekučiuoti ir pasivaišinti. Mūsų bendruomenė neturi savo patalpų, todėl šventė vyko Danguolės ir Antano Ašmonų sodyboje. Buvo pastatyta didžiulė palapinė kurioje tilpo visi renginio dalyviai. Bendruomenės pirmininkė Laima Dėlkienė nerimavo dėl dalyvių gausos, nes lietus pylė kaip iš kibiro. Šventė prasidėjo grojant Stragutės kaimo kapelai. Džiaugiamės, kad mūsų kapelą papildė jauni muzikantai: Goda, Martynas, Justas ir Jonas. Šventė simboliškai buvo pradėta pirmininkės Laimos Dėlkienės sveikinimu ir jau tradicija tapusiais: bendruomenės himnu bei vėliavos pakėlimu, kurią nešė vyriausias bendruomenės narys Stasys Ašmonas, jam talkino ir jaunimas.
Labai džiaugiamės, kad sulaukėme garbių svečių, kurie nestokojo šiltų žodžių mūsų bendruomenei, džiaugėsi mūsų gausa šventėje, aktyvumu dalyvaujant bendruomenės veikloje tai: Tauragės rajono meras Pranas Petrošius, Seimo nario Dariaus Petrošiaus padėjėjas Povilas Gargasas, Tauragės rajono vietos veiklos grupės pirmininkė Nijolė Tirevičienė, Taurų kaimo bendruomenės pirmininkė Irena Jonikaitė. Jau dvejus metus gyvuojančiam mūsų ansambliui atlikus keletą visiems gerai žinomų dainų, renginio vedėja Ona Sturonienė pakvietė visus prie vaišių stalo.
Bendruomenės nariai džiaugiasi, jog galėjo pateikto projekto pagalba suorganizuoti puikų renginį, išsinuomoti didžiulę palapinę, stalus ir suolus, kurie sutalpino visus ir buvo pastogė visą lietingą vakarą, ko savo kukliomis lėšomis nebūtų galėjusi padaryti.
Daugelio širdis suvirpino buvusios Stragutės kaimo apylinkės pirmininkė Zofija Paulauskienė, kuri savo šiltos kalbos pabaigoje pakvietė prisiminti tuos, kurių netekome.
Bendruomenė, jau nuo pirmo susibūrimo kuria savas tradicijas, tarp jų - gražiausių sodybų apdovanojimai, sportinės varžybos, bei padėkos prisidėjusiems prie šventės ir bendruomenės veiklos. Šiemet apdovanojome net 7 išskirtines mūsų kaimo bendruomenes, kiekvienas pasidžiaugėme Danguolės ir Antano Ašmonų, Sofijos Jankauskienės, Lijanos ir Juozo Bagdonų, Marijos ir Antano Pielikių, Dalios ir Alvydo Tenikaičių, Daivos ir Antano Sebeckių, Redos ir Bronislovo Lūkošiūnų sodybomis. Šias sodybas apdovanojome suvenyrais - lentelėmis, įamžinančiomis, kiekvieną nominaciją.
Kol vyresnieji bendruomenės nariai šnekučiavosi ir linksminosi, jaunimas, nepabūgęs lietaus, surengė tinklinio, smiginio, futbolo, virvės traukimo ir kitas varžybas - stipriausiais buvo išrinkta Sebeckių komanda, kuri buvo apdovanota pereinamąja taure, visi kiti dalyvavusieji - medaliais ir padėkos raštais.
Didžiuojamės, kad puoselėjame lietuviškas tradicijas. Ant vaišių stalo netrūko lietuviškų patiekalų - sūrių, kugelio, naminės giros, na, o vakarop, visus dalyvius kvietė miklinti kojas Sartininkų kaimo kapela, kuriuos jau galėjome įgarsinti ir savo nuosava aparatūra. Sodybos šeimininkų namuose savo rankų darbo medžio dirbinius pristatė Stragutės bendruomenės narys Jonas Fetingis, o mūsų viešnia Irma Jonušaitienė atvežė savo rankdarbių parodą.
 Šventėje taip pat buvo pasveikinti jubiliatai kuriems įteiktos atminimo dovanėlės. Kiekvienam dalyviui buvo skirti žodžiai, pasveikinimai, daina.  Šventė tesėsi iki vidurnakčio.
Bendruomenės aktyvas dėkoja visiems prisidėjusiems organizuojant šventę ir visiems, dalyvavusiems renginyje. Taip pat dėkoja ir Tauragės r. VVG, už galimybę teikti paraiškas ir pagalbą įgyvendinant projektą.

 
Galerija