FOLKLORO ŠVENTĖJE „AŠ ATDARYSIU DAINŲ SKRYNELĘ...“ SKAMBĖJO TAURAGĖS KRAŠTO LIAUDIES DAINOS
2013 m. spalio 16 d.

   

Tauragės kultūros centras 2012-2013 metais įgyvendino vietos projektą „Tauragės krašto liaudies dainų rinkimas, fiksavimas ir populiarinimas“, Nr. LEADER-11-TAURAGĖ-02-002, pagal vietos plėtros strategijos „Tauragės rajono vietos plėtros 2007-2013 m. strategija“ II prioriteto „Tauragės rajono kaimų gyvenamosios aplinkos patrauklumo didinimas, skatinant vietos bendruomenės aktyvumą“ 2.2 priemonės „Kaimo gyventojų bendruomeniškumo ugdymas ir vietos tapatumo stiprinimas“ 2.2.2 veiklos sritį „Vietos tapatumą stiprinantys projektai“. Projekto tikslas – surinkti, išsaugoti ir pristatyti Tauragės krašto savitumą atskleidžiantį nepakartojamą ir neįkainojamą lobyną – Tauragės krašto liaudies dainas.

Tauragės kraštas, turintis ilgą ir gilią savo istoriją, be abejo, turėjo ir dar tebeturi daugybę savo krašto dainų, dainuotų nuo senų senovės. Tačiau tik maža dalis šio nematerialaus paveldo vertybių yra užfiksuota ir archyvuojama atskirose Tauragės rajono kultūros įstaigose. Liaudies dainos, nepristatomos plačiajai visuomenei, ilgainiui pasimirš ir išblės iš krašto gyventojų atminties. Taip nesugrįžtamai bus prarastos neįkainojamos Tauragės krašto vertybės. Kad taip nenutiktų, būtina Tauragės krašto liaudies dainas surinkti, jas šifruoti, paruošti koncertines programas ir šias dainas populiarinti, pristatyti visuomenei.
Projekto įgyvendinimo metu buvo užfiksuotos Tauragės krašto liaudies dainos, kurias atliko Tauragės rajono senieji dainininkai, dar atsimenantys ir galintys padainuoti jas, t.y. K. Kaniauskienė iš Skiržemės, S. Matutienė ir M. Bajorinienė iš Pagramančio, B. Samoškaitė, E. Kasputienė, Z. Juškienė, E. Bazinienė, B. Kuicienė ir E. Martutaitienė iš Lomių, J. Grosienė, E. Ražauskaitė, O. Butkevičienė, V. Žagelienė, V. Sasnauskienė, Z. Savodninkienė ir V. Skrodenienė iš Lauksargių, V. Zikytė ir B. Rubšienė iš Tauragės, R. Beišienė, O. Barkauskienė ir S. Jokubaitienė iš Mažonų. Iš viso buvo užrašyta daugiau negu 130 liaudies dainų.
Svarbiausias projekto rezultatas – 1000 egzempliorių tiražu išleistas liaudies dainų rinkinys. Šis leidinys yra pirmasis, kuriame skamba Tauragės krašte užrašytos įvairių žanrų pateikėjų dainos. Pirmojoje plokštelėje skamba pačių pateikėjų autentiškas dainavimas. Išskirtinė šioje plokštelėje dviem balsais atliekama Mažonuose užrašyta S. Jokubaitienės, kuriai pritarė O. Barkauskienė, daina „Per šilą jojau“.
Projekto įgyvendinimo metu iš surinktų Tauragės krašto liaudies dainų buvo sukurta Tauragės kultūros centro folkloro kolektyvo koncertinė programa. Todėl antrojoje plokštelėje skamba folkloro kolektyvo „Jūrupė“ įdainuotos dainos. Folkloro kolektyvas „Jūrupė“ susibūrė 2010 metais. Kolektyvo nariai – kultūros darbuotojai, kurie koncertuoja Tauragės krašte, Lietuvoje ir užsienio šalyse. Kolektyvo nariai taip pat aktyviai prisidėjo prie vietos projekto įgyvendinimo ir 2012-2013 metais rinko ir užrašė savo krašto dainas.
Na, o 2013 m. spalio 13 d. folkloro šventėje „Aš atdarysiu dainų skrynelę...“ ir buvo pristatyti šio vietos projekto rezultatai. Į šventę tradiciškai rinkosi folkloro kolektyvai ir liaudiškos kapelos iš viso Tauragės rajono. Tai Tauragės kultūros centro Pagramančio skyriaus folkloro kolektyvas „Gramančia“ (vad. V. Girdžiuvienė), Žygaičių skyriaus kapela „Ringė“ (vad. A. Šileris), Norkaičių skyriaus kapela „Miltauja“ (vad. B. Jasaitienė), Baltrušaičių skyriaus kapela (vad. V. Eičas), Lomių skyriaus saviveiklininkai (vad. N. Norvaišienė ir R. Petravičiūtė – Kinderienė) bei folkloro kolektyvai „Jūrupė“ ir „Radasta“ (vad. L. Kiltinavičienė). Visas renginys buvo skirtas Tarmių metams paminėti.
Šventės metu buvo pristatytas pagal projektą išleistas Tauragės krašto liaudies dainų rinkinys, o folkloro kolektyvas „Jūrupė“ kartu su visais žiūrovais ne tik dainavo Tauragės krašto dainas, bet ir džiaugėsi įsigytais naujais tautiniais kostiumais. Todėl padėkos įteiktos ne tik visoms dainų pateikėjoms, bet ir Tauragės rajono vietos veiklos grupės pirmininkei N. Tirevičienei, už nuoširdų bendradarbiavimą, paskatinimą ir pagalbą įgyvendinant vietos projektą „Tauragės krašto liaudies dainų rinkimas, fiksavimas ir populiarinimas“. Padėkos už sėkmingai įgyvendintą projektą įteiktos ir Kultūros centro darbuotojams, t.y. metodininkei – etnografei L. Kiltinavičienei, dailininkei V. Kybartienei ir garso operatoriui J. Matevičiui.
Šventės metu padėkomis ir suvenyrais taip pat buvo įvertinti trys Tauragės kultūros centro skyriai, originaliausiai organizavę renginius, skirtus Tarmių metams. Antra – trečia vietomis dalijosi Kunigiškių ir Baltrušaičių skyrių kultūrinių renginių organizatorės G. Preikšaitienė ir E. Lobšienė, o pirmoji vieta atiteko Norkaičių skyriui ir jo kultūrinių renginių organizatorei B. Jasaitienei.
Taip pat padėkomis ir Tauragės krašto liaudies dainų plokštelėmis buvo apdovanoti visi, dalyvavę kūrybiniame – etnografiniame kraštotyros konkurse „Tauragės krašto lobiai“. Tai V. Bartušienė, Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos Pagramančio kaimo filialo vyr. bibliotekininkė, D. Mockienė, Gaurės kaimo filialo bibliotekininkė, O. Kniurienė, Baltrušaičių kaimo filialo bibliotekininkė, E. Zuokienė bei L. ir N. Bardzilauskai iš Dauglaukio, E. Bazinienė, Lomių kaimo bendruomenės pirmininkė, Tauragės „Versmės“ gimnazijos II C klasės mokiniai ir jų mokytoja V. Juškevičiūtė, bei Tauragės kultūros centro skyrių kultūrinių renginių organizatoriai, meno vadovai – B. Kaminskienė, P. Bartkėnas, V. Girdžiuvienė, L. Cancingerienė, V. Laugalienė, A. Pečkaitienė, R. Petravičiūtė – Kinderienė, Z. Jurevičienė, D. Norgailienė, E. Lobšienė, G. Statkuvienė, R. Jakienė. Šių žmonių surinkta kraštotyrine medžiaga prieš ir po renginio buvo galima pasidžiaugti Kultūros centro fojė įrengtoje parodoje.
Kolektyvus ir žiūrovus šventės metu sveikino Tauragės rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vedėja D. Naujokienė ir Kultūros centro direktorius Virginijus Bartušis. Šventę vedė metodininkė-etnografė L. Kiltinavičienė ir vyr. renginių režisierė A. Juščiuvienė. O renginiui pasibaigus, visiems norintiems žiūrovams buvo dalijamas išleistas Tauragės krašto liaudies dainų rinkinys.
Tikimės, kad įgyvendinus vietos projektą „Tauragės krašto liaudies dainų rinkimas, fiksavimas ir populiarinimas“, Tauragės krašto gyventojų tarpe bus sustiprintas bendruomeniškumo ir vietos tapatumo jausmas. Liaudies dainų kompaktinių plokštelių rinkinys taps puikiu suvenyru, o folkloro kolektyvas „Jūrupė“, atliekantis autentiškas krašto dainas su autentiškais krašto tautiniais rūbais, taps Tauragės krašto simboliu, reprezentuojančiu Tauragės kraštą, formuojančiu patrauklų, savitą ir svetingą Tauragės rajono, saugančio ir puoselėjančio kraštui būdingas senąsias vertybes ir tradicijas, įvaizdį.

L. Kiltinavičienė
I. Smirinenkaitė
 
 
 
Galerija