TAURAGĖS KULTŪROS RŪMUOSE ATIDARYTA FOTOGRAFIJŲ PARODA
2013 m. spalio 18 d.

         

Tauragės kultūros centras 2012-2013 metais įgyvendino vietos projektą „Tauragės rajono, kaip patrauklaus ir svetingo krašto, įvaizdžio formavimas“, Nr. LEADER-11-TAURAGĖ-02-001, pagal vietos plėtros strategijos „Tauragės rajono vietos plėtros 2007-2013 m. strategija“ I prioriteto „Palankios verslo plėtrai aplinkos formavimas“ 1.1. priemonės „Patrauklaus krašto įvaizdžio formavimas turizmo plėtrai“ 1.1.1. veiklos sritį „Informacijos apie kraštą rinkimas ir sklaida“ ir 1.1.2. veiklos sritį „Teigiamo krašto įvaizdžio formavimas“. Projekto tikslas – formuoti Tauragės rajono, kaip patrauklaus ir svetingo krašto, įvaizdį.

Tauragės kraštas, gyvuojantis jau daugiau kaip 500 metų, turi tik jam būdingą charakterį, savitas kultūros tradicijas, yra paženklintas nepakartojamais istorijos bei laiko ženklais, didžiuojasi savo nepakartojamu gamtovaizdžiu ir puikiomis turizmo vietomis. Informacijos apie mūsų kraštą, kultūros ištakas, turtingą paveldą ir lankytinas krašto vietas niekada nebus per daug, nes Tauragės kraštas turi ką parodyti ir kuo didžiuotis.
Įgyvendinant projektą buvo išleisti lankstinukai – žemėlapiai „Tauragės kraštas“ ir turistinis fotoalbumas „Pamatykime Tauragės kraštą“, kur Tauragės rajono lankytinos vietovės yra pristatomos nuo senųjų kaimų, senkapių, piliakalnių ir bažnyčių iki pozityvių pavyzdžių svarbiausiose poilsio ir rekreacinėse zonose, taip pat gamtos paveldo reprezentantų – parkų tvarkymo kultūros dabartiniu laiku. Šie leidiniai bus dovanojami rajono svečiams, oficialių delegacijų atstovams, pristatomi ir platinami įvairiose reprezentacinėse išvykose ir renginiuose Tauragėje, kitose Lietuvos vietovėse bei užsienio šalyse.
Projekto įgyvendinimą galima suskirstyti į keletą etapų:
- Pirmasis – tai informacijos apie lankytinas Tauragės krašto vietoves analizė, tų vietovių fotografavimas;
- Antrasis – lankstinukų–žemėlapių leidyba. Lankstinukai „Tauragės kraštas“ buvo parengti ir išleisti šių metų pavasarį. Juose pateiktos pagrindinių lankytinų vietovių fotografijos ir trumpi jų aprašymai. Jie buvo išleisti penkiomis kalbomis: lietuvių kalba – 4000 vnt., anglų, vokiečių, rusų ir lenkų kalbomis – po 3000 vnt. Didžiulį indėlį čia įdėjo Turizmo ir verslo informacijos centras, turintis patirties tokių leidinių leidyboje. Ten šiuo metu ir platinama didžioji lankstinukų dalis;
- Trečiasis – fotoalbumo „Pamatykime Tauragės kraštą“ leidyba. Šio etapo metu buvo susidurta su tam tikrais iššūkiais, kadangi iš turimų daugybės įvairių Tauragės rajono kampelių fotografijų, didelė jų dalis neatitiko kokybės reikalavimų, keliamų fotoalbumo leidybai. Čia didelį „AČIŪ“ tariame Pagramančio regioninio parko direkcijos, Tauragės rajono savivaldybės, Turizmo ir verslo informacijos centro bei Kultūros centro darbuotojams, atrinkusiems ir šiam leidiniui dovanojusiems savo fotografijas. Fotoalbumas 2000 egz. tiražu buvo išleistas šių metų rugsėjo mėn. Jame keturiomis kalbomis (lietuvių, anglų, vokiečių ir rusų) trumpai pristatomas Tauragės kraštas ir pateikiamos lankytinų vietovių fotografijos su jų aprašymais;
- Paskutinis etapas – tai Tauragės krašto lankytinų vietovių fotografijų parodos atidarymas.

Paroda „Pamatykime Tauragės kraštą“ buvo atidaryta 2013 m. spalio 15 d. Tauragės kultūros rūmuose, skambant saksofono muzikai, kurią atliko lengvosios muzikos ansamblio „Gentlemen’s band“ vadovas S. Kazakevičius.
Parodoje eksponuojama tik keletas fotografijų, vaizduojančių Tauragės krašto gamtos grožį, istorinių ar architektūrinių statinių svarbą, poilsio ir pramogų vietas laisvalaikiui praleisti. Kitomis fotografijomis galima pasigrožėti jau išleistuose leidiniuose.
Susirinkusiuosius į parodos atidarymą sveikino Tauragės rajono savivaldybės meras P. Petrošius, Tauragės rajono vietos veiklos grupės pirmininkė N. Tirevičienė ir Kultūros centro direktorius V. Bartušis, kuris įteikė suvenyrus Tauragės rajono vietos veiklos grupės pirmininkei N. Tirevičienei už nuoširdų bendradarbiavimą, paskatinimą ir pagalbą įgyvendinant vietos projektą „Tauragės rajono, kaip patrauklaus ir svetingo krašto, įvaizdžio formavimas“. Taip pat už bendradarbiavimą įgyvendinat projektą buvo padėkota ir suvenyrai įteikti Turizmo ir verslo informacijos centrui, Pagramančio regioninio parko direkcijai, Tauragės rajono savivaldybei.
Ne tuščiomis rankomis iš parodos atidarymo išėjo ir visi žiūrovai, nes visiems buvo dovanojami išleisti lankstinukai–žemėlapiai „Tauragės kraštas“ ir fotoalbumas „Pamatykime Tauragės kraštą“.
Paroda „Pamatykime Tauragės kraštą“ Tauragės kultūros rūmuose bus eksponuojama mėnesį laiko, o vėliau „keliaus“ po Tauragės kultūros centro skyrius rajone.
Tikimės, kad įgyvendinus vietos projektą „Tauragės rajono, kaip patrauklaus ir svetingo krašto, įvaizdžio formavimas“ bus paskatintas Tauragės krašto lankytinų vietovių pažinimas ir padidės jų vertės suvokimas. Krašto reprezentavimas, pristatymas įvairiuose renginiuose, užsienio delegacijų priėmimas skatina ieškoti patrauklių informacijos apie kraštą pateikimo ir pristatymo formų. Patrauklūs leidiniai – puiki dovana svečiui, informacijos šaltinis žingeidžiam jaunimui ar naujų potyrių ieškančiam turistui ir tiesiog prisiminimų šaltinis eiliniam bendruomenės nariui.

I. Smirinenkaitė
 
Galerija