LOMIŠKIŲ AKTYVAS ATSISKAITĖ SAVO BENDRUOMENEI
2013 m. lapkričio 18 d.

Lomių kaimo bendruomenės žmonės gausiai susirinko į ataskaitinį susirinkimą. Pirmininkė Elena Bazinienė susirinkimą pradėjo gana poetiškai – cituodama K. Donelaičio  „Metų“ ištrauką apie lietingą ir purviną rudenį – tokį panašų į vėlyvo rudens darganas.   Dėkojo už gausų dalyvavimą, vadinasi kaimo gyvenimas rūpi ne vien aktyvui.

Ataskaitoje buvo plačiai nušviesta bendruomenės veikla pradedant  kaimo aplinka, atjauta, organizuotomis talkomis, projektine veikla, baigiant  bendruomenės žmonių susitelkimu bei problemomis. Masinių renginių organizatorė Nijolė Norvaišienė aptarė kultūrinės veiklos aktualijas. Seniūnaitis  Algimantas Ramanauskas dalijosi ūkinės veiklos rūpesčiais. Ekranu bėgo užfiksuoti kaimo veiklos, renginių, talkų, darbo, švenčių  vaizdai .
Buvo pateikta išsami finansinė ataskaita.
Per ataskaitinį laikotarpį bendruomenė kartu su partneriais įgyvendino du projektus . Sveikatingumo projektas „ Sveikas žmogus, sveika šeima, sveika valstybė“ įgyvendintas kartu su Lomių pagrindine mokykla. Vienas įdomiausių ir masiškiausių šio projekto renginių – krepšinio šventė, įvykusi rugpjūčio mėnesį, pritraukė net 104 dalyvius ( tai žaidėjai ir sirgaliai).Vienas svarbiausių šių metų įgyvendintų projektų (kartu su Tauragės B. Baltrušaitytės viešąja biblioteka  - „ Lomių kaimo bendruomenės kultūros paveldo tąsa ir sklaida“. Šis projektas turi ypatingą išliekamąją vertę, nes buvo išleista knyga „Lomiai amžių sandūroje: žmonės, įvykiai, statiniai“. Knygos pristatymas turėtų įvykti kartu su tradiciniu bendruomenės eglutės įžiebimu ir bendruomenės namų II aukšto įkurtuvėmis gruodžio mėnesį.  
Bendruomenės pirmininkė dėkojo: „Ačiū Jums, Juozai ir Julija Šveikauskai, Algimantai ir dalyte Ramanauskai, Lolita ir remigijau Užkurai, Valerija ir Giedriau Valuntai, Jūrate ir Kęstuti Ambrozai, Romai ir Virginija Jurgaičiai, Lina Liutviniene, Julija Popendikiene, Nijole Norvaišiene, Ramune Kinderiene, Aloyzai Kazlauskai, Rita Gumuliauskien, Stasele Buikiene, Vaidukai Valinčiau, Virginija Valinčiene, Kristina Armoniene“... Tai bendruomenės aktyvas, varomoji jėga, organizuojanti  veiklą, atliekanti  visus darbus. Pirmininkė kvietė į veiklą aktyviau įsijungti ir kitus susirinkime dalyvavusius žmones.
Žodinė padėka buvo skirta ir liaudies muzikantų Onutės ir Juozo Jakų šeimai, be kurios neapsieina nė viena masinė bendruomenės šventė.
Kalbėta ir apie atjautą. Kasmet prieš Kalėdas bendruomenės aktyvas su kukliomis dovanėlėmis aplanko kaimo ligonius, senelius. Dovanėlės perkamos už žmonių suaukotus pinigėlius. Ši kalėdinė akcija jau tapo tradicine, įvyksianti ir šiais metais.
Pirmininkė dėkojo žmonėms, kurie sutelkė kraštiečius bendruomenės reikmėms  paskirti savo 2 procentus. Net 55 kraštiečiai, kai kurie dirbantys lomiškiai aukojo savo procentus bendruomenei. Už 2012 – uosius metus Į sąskaitą įplaukė 5850 Litų. Bendruomenei tai didžiuliai pinigai, kurių užteks II aukšto apstatymui – stalų ir kėdžių nupirkimui.
Kalbėta ir apie muziejaus veiklą. Per ataskaitinį laikotarpį jame apsilankė250 lankytojų. Kaimo svečiai pažintį su kaimu pradeda nuo kaimo muziejaus.
Kalbėjo ir susirinkime dalyvavę Tauragės apskrities policijos atstovai – Raimonda Žvynakienė ir naujai paskirtas policijos įgaliotinis Gendrolius. Jie ragino žmones kreiptis į policiją – nekęsti smurto, būti apdairiems. Svečiai atvežė  ir dovanų – žiebtuvėlių, tušinukų, reklaminių lankstinukų, kurie buvo išdalinti čia pat salėje  susirinkimo dalyviams. Akcentuota kaimų bėda – palaidi šunys.
Susirinkimo pabaigoje kalbėjo seniūnas Jonas Samoška. Jis priminė liūdnai pagarsėjusio senojo mokyklos pastato nugriovimą, kuris sukėlė kaimo gyventojų bei kraštiečių pasipiktinimą. Pastatas nugriautas, o kas toliau? Seniūnija siūlo neardyti pamatų, bet pastatyti bendruomenės poreikiams stoginę, kur vasarą galėtų vykti ir mokyklos, ir bendruomenės renginiai. Nors susirinkime mokyklos direktorius nedalyvavo, bendruomenė balsavo, kad senosios mokyklos pamatai būtų uždengti ir kad ši sutvarkyta istorinė vieta būtų panaudota kaimo reikmėms.
Seniūnas ir pirmininkė atsakė į gyventojams kylančius klausimus. Elena Bazinienė pakvietė lomiškius gruodžio 14 – ąją ateiti į bendruomenės šventę – II aukšto įkurtuves, eglutės įžiebimo bei knygos apie Lomius pristatymo šventę.

Bendruomenės informacija

Galerija