NAUDINGI SUSITIKIMAI
2010 m. gegužės 23 d.

2010 m. gegužės 21 d.  Tauragės r. savivaldybės mažojoje salėje vyko susitikimas su Europos Parlamento nare Radvile Morkūnaite-Mikulėniene, kurį organizavo Tauragės Europos informacijos centras – Europe Direct kartu su Tauragės rajono vietos veiklos grupe.

Susitikti  su Europos Parlamento nare atvyko  kaimo bendruomenių nariai, seniūnaičiai.

Radvilė Morkūnaitė viena jauniausių Europos Parlamento narių. Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) grupės narė. Be to ji yra Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komiteto, Delegacijos ryšiams su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis ir Delegacijos Europos ir Viduržemio jūros šalių parlamentinėje asamblėjoje narė. Ypač aktyviai jaunoji parlamentarė pasisako aplinkosaugos temomis.

Susitikime su tauragiečiais ši tema irgi buvo pagrindinė.  Aptariant ekologinę situaciją Europoje ji išreiškė susirūpinimą Baltijos jūra, nes planuojamas  dujotekis dar padidintų užterštumą toksinėmis medžiagomis. Toliau parlamentarė  išreiškė savo požiūrį į ekologinius ir genetiškai modifikuotus maisto produktus, palygino jų trūkumus ir privalumus. Kalbant socialinėmis temomis  pateikė savo viziją apie laisvą sergančių žmonių judėjimą, pasirenkant gydymo įstaigą visoje Europoje ir sudarant sąlygas nemokamam gydymui.

Susitikimo dalyviai domėjosi parlamentarės nuomone apie energetinius išteklius. Kodėl naudojamas iškastinis kuras, o ne atsinaujinantis? Buvo atsakyta, kad didžiosios ES valstybės laikosi nuostatos, jog pirmiausiai naudotinas iškastinis kuras. Šiai nuomonei pritaria ir dauguma ES šalių.  Pagal atsinaujinančios energijos išteklius Lietuva yra sąrašo viduryje tarp E S šalių.

Buvo paliečiami ir antrinių žaliavų perdirbimo klausimai. Lietuvos padėtis yra sudėtinga. Šalis neturi išvystyto rūšiavimo tinklo, bei supirkimo ir perdirbimo sistemos.

Į klausimą kaip skirstomos Europos sąjungos lėšos buvo atsakyta, kad didžioji dalis lėšų skiriama žemės ūkiui,  tačiau pastaruoju metu vis daugiau pinigų skiriama mokslo pažangai. Baigdama savo kalbą  parlamentarė ragino nesėdėti sudėjus rankų, ugdyti aktyvumą ir kartu spręsti įvairias problemas.

Toliau susitikimo dalyviams buvo pristatyta Kazlų Rūdos savivaldybės Atanavo bendruomenės VVG pirmininkė Reda Kneizevičienė. Ji supažindino su savo bendruomenės veiklą. Jos nuomone kaimas turi eiti į verslumą arba į paslaugas, bei keisti savo tradicines veiklos sritis.

Tauragės rajono VVG valdybos narys Jonas Samoška pasidalino įspūdžiais iš kelionės po Slovėniją, kur lankė pagal Leader priemonę įgyvendinus projektus. J. Samoška pažymėjo, kad mes taip pat turime puikių lankytinų objektų, įdomaus tautinio paveldo, tik bėda, kad mes nemokame jų pateikti, nemokame savęs reklamuoti.

Pabaigoje viešnioms buvo įteikta Tauragės VVG atminimo dovanėlės.

 

Parengė - Juozas Čepulis

Galerija