BAIGIAMSIS PROJEKTO RENGINYS
2013 m. lapkričio 21 d.

Kas turi pradžią, tas turi ir pabaigą. Lapkričio 15d. įvyko baigiamasis projekto „Lauksargių ir aplinkinių kaimų gyventojų bendruomeniškumo ugdymas bei vietos tapatumo stiprinimas“ renginys.

Mažojoje Lietuvoje esantis Lauksargių kaimas, kuris yra ir bendruomenės centras, neatsiejamas nuo tokių istorinių paminklų kaip Evangelikų-liuteronų bažnyčia, geležinkelio stotis, unikalūs vokiško tipo raudonų plytų mūriniai pastatai bei mokykla, kuri mini įkūrimo 80-mečio jubiliejų.
Šiuo metu Lauksargių kaime gyvena apie 800 gyventojų. Mokykla, įsikūrusi kaimo centre, išleido apie 60 mokinių laidų. Beveik kiekviena šeima yra susijusi su Lauksargių pagrindine mokykla: čia mokėsi jie patys, mokėsi ar tebesimoko jų vaikai, anūkai, net proanūkiai. Šiame kaime gyvena, mokėsi ir dirba dalis mokytojų, kurie yra aktyvūs bendruomenės nariai. Mokiniai taip pat yra aktyvūs bendruomenės pagalbininkai: dalyvauja „Maisto banko“ organizuojamose akcijose, o surinktus produktus atiduoda vargingai gyvenantiems kaimo gyventojams. Dažnai mokyklos meno kolektyvus galima matyti bendruomenės organizuojamose šventėse, pavyzdžiui Joninėse, Žemdirbių vakaronėje. Šokėjai jau antrą kartą dalyvauja vaikų ir jaunimo Dainų šventėse Vilniuje. Mokyklos sportininkai gina „Lauksargiškių“ bendruomenės garbę rajoninėse sporto  varžybose. Mokiniai tvarko kaimelio aplinką įvairių talkų metu. Lauksargių mokyklos kraštotyrininkų būrelis, vadovaujamas istorijos mokytojos V. Candarienės, iš kaimo gyventojų  renka atsiminimus apie kaimą, mokyklą, kitą istorinę vertę turinčius eksponatus. Juos saugo mokyklos patalpose įkurtame muziejuje, kuris prieinamas bet kuriam gyventojui ar svečiui. Surinkta medžiaga yra pavienė, nesusisteminta. Pirmieji mokiniai, lankę šią mokyklą, jau yra garbaus amžiaus. Nemaža dalis jų iškeliavo Anapilin.
Mokykla yra neatsiejama Lauksargių bendruomenės dalis, partnerystė ir abipusis bendradarbiavimas yra stiprioji veiklos sritis. Bendruomenė, norėdama išsaugoti gyvąją atmintį ateinančioms kartoms, paminint mokyklos 80–metį, nutarė dalyvauti Tauragės VVG paskelbtame paraiškų teikime. Šis projektas- viena paskutinių galimybių profesionaliai  užfiksuoti pačius pirmuosius istorinę reikšmę turinčius atsiminimus šiuolaikinių technologijų pagalba, surinktą ir susistemintą informaciją paviešinti baigiamąjame projekto renginyje bei išsaugoti ją ateities kartoms.
Projekto tikslas - ugdyti kaimo gyventojų bendruomeniškumą ir stiprinti vietos tapatumą. Įgyvendinant projektą buvo skatinamas kartų bendravimas, perduodant sukauptą istorinę medžiagą, atsiminimus.
Į renovuotą Lauksargių kultūros namų salę vėloką lapkričio penktadienio vakarą rinkosi mokiniai, mokytojai, bendruomenės nariai,  kviestiniai svečiai – visi, kurie vienaip ar kitaip buvo ar yra susiję su mokykla Lauksargiuose. Renginio metu vyko dokumentinio filmo „Lauksargių pagrindinei mokyklai 80 metų“ peržiūra, nominacijomis buvo pagerbti mokyklos darbuotojai ir kaimo gyventojai. Dainomis džiugino ansambliai „Perliukai“ ir „Spindulėlis“, vadovaujami O. Jasevičienės ir R. Mikaitienės. Šoko N. Matevičienės vadovaujamas moterų šokių kolektyvas. Dauguma šokėjų taip pat dirba Lauksargių pagrindinėje mokykloje. Pasirodė Mažonų kultūros namų saviveiklininkai, vadovaujami B. Kaminskienės. Vakaro eigoje į sceną vienas po kito kilo svečiai: Tauragės savivaldybės vicemeras S. Statkus, seimo nario Dariaus Petrošiaus patarėjas P. Gargasas, Tauragės vietos veiklos grupės pirmininkė N. Tirevičienė, Lauksargių p.m. direktorius H. Banevičius. Bendruomenės pirmininkas K. Vaidilauskas padėkojo buvusiems mokyklos mokiniams už papasakotus prisiminimus, mokyklos, kultūros namų, seniūnijos darbuotojams, mokiniams už pagalbą rengiant šventę, buvusiam mokiniui E. Radžiūnui už rudeniškas vaišes. Susirinkusieji turėjo progos jaukioje aplinkoje pasidalinti prisiminimais, nuotykiais, išdaigomis iš mokyklinių dienų. Ir buvo kaip toj dainoj „Sūrus prakaitas varvėjo, geso lempa nuokalbų...“

Parengė Lauksargių p.m. mokytoja Ona Jasevičienė

Galerija