KNYGOS, APIE LOMIŲ KRAŠTĄ, SUTIKTUVĖS
2013 m. gruodžio 19 d.

               

Š. m. gruodžio 14 dieną Lomių kaimo bendruomenė ir partneriai Tauragės rajono savivaldybės B. Baltrušaitytės viešoji biblioteka kaimo visuomenei pristatė Tauragės rajono vietos plėtros 2007 - 2013 m. strategijos I PRIORITETO „PALANKIOS VERSLO PLĖTRAI APLINKOS FORMAVIMAS“
1.1 PRIEMONĘ „PATRAUKLAUS KRAŠTO ĮVAIZDŽIO FORMAVIMAS TURIZMO PLĖTRAI“ VEIKLO SRITĮ „INFORMACIJOS APIE KRAŠTĄ RINKIMAS IR SKLAIDA“ LEADER - 13 - TAURAGĖ - 03 - 008
Šventėje dalyvavo Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorius A. Mosėjus, rajono VVG pirmininkė N. Tirevičienė, B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos direktorius S. Kancevyčius bei ryšiams su visuomene specialistė Žaneta Timaitė, Kultūros centro vyr. metodininkė Iridija Mockienė, Mažonų seniūnas Jonas Samoška, seniūnijos bendruomenių atstovai. Iš Kauno į šventę atvyko kraštietis advokatas Jonas Kairevičius, kraštietis poetas iš Šiaulių Jaunius Kulnys ir daug kitų kraštiečių. Kultūros namų salė sunkiai sutalpino visus susirnkusius lomiškius.

Bendruomenė paskutinį kartą šiais metais susirinko į bendrą renginį, todėl tylos minute buvo pagerbti 2013 metais į amžinybę išėję bendruomenės nariai, ekranu prabėgo jų nuotraukos.
Pirmininkė Elena Bazinienė trumpai aptarė bendruomenės veiklą, dėkojo lomiškiams ir kraštiečiams už paramą, paaukotus du procentus. Įvairių jubiliejų proga buvo pasveikinti bendruomenės nariai.
Už nuoširdžią veiklą mero padėka buvo įteikta seniūnaičiui Algimantui Ramanauskui. Už nuoširdų rūpestį tėviškės bendruomene bei pagalba jai mero padėka buvo įteikta kraštiečiui iš Kauno advokatui Jonui Kairevičiui.
Mažonų seniūnas Jonas Samoška padėka pagerbė kaimo senolius Feliciją ir Praną Martinkus, muziejui perleidusiems į amžinybę išėjusių seserų relikvijas, turinčias išliekamąją vertę.
UAB APASTATA generalinis direktorius A. Apavičius perdavė bendruomenei simbolinį raktą, linkėjo įdomios veiklos naujose patalpose.
Kalbėjo svečiai, dovanojo dovanas, linkėjo bendruomenei būti tvirtai, nepristigti idėjų, toliau atlikti gražių ir prasmingų darbų, kurie telktų bendruomenę.
Renginį vedė bendruomenės narė Alina Šilerytė. Po sveikinimų ir pasisakymų ji pakvietė susirinkusius lomiškius ir svečius įžiebti tradicinę eglutę.
Po eglutės įžiebimo visi svečiai sugužėjo į naujai pastatytą antrąjį aukštą, kur įsikurs Lomių kaimo bendruomenės centras. Buvo perkirpta simbolinė juostelė. Patalpas pašventino kunigas Audrius Keršys.
Lomiškiai ir svečiai džiaugdamiesi apžiūrėjo naujas patalpas, skirtas bendruomenės reikmėms. Šiose patalpose įsikūrė ir Lomių krašto istorijos ir etnografijos muziejus.
Prasidėjo knygos „Lomiai amžių sandūroje: žmonės, įvykiai, statiniai“ sutiktuvės. Šią renginio dalį vedė Lomių kaimo bibliotekininkė Gintarė Pavalkytė. Į salę buvo įnešta senovinė skrynia su naujomis knygomis. Buvo prisiminta knygos išleidimo priešistorija. Kalbėjo Žaneta Timaitė, Tauragės B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos ryšių su visuomene specialistė, knygos išleidimu džiaugėsi direktorius Sigitas Kancevyčius. Apie įgyvendinto projekto veiklą kalbėjo Tauragės vvg pirmininkė Nijolė Tirevičienė.
Apie sumanymą išleisti knygą, skirtą Lomiams, mintimis dalijosi sudarytojos Elena Bazinienė ir Lolita Užkurienė.
Daug gražių žodžių išsakė svečiai - kraštietis Jonas Kairevičius, poetas Jaunius Kulnys, Mažonų bibliotekos atstovės ir kt.
Iš senos skrynios imamos spaustuvės dažais kvepiančios knygos ėjo į lomiškių bei svečių rankas. Knygoje - Lomių kaimo istorijos žingsniai, užfiksuoti vietovardžiuose, žmonių pavardėse, statiniuose, aprašomuose įvykiuose, mokinių kūrybiniuose darbuose, krašto tautosakoje.
Šventę paįvairino Tauragės kultūros centro bandonininkų kapela „Velnio tuzinas“, Lomių kultūros namų saviveiklininkai bei Lomių pagrindinės mokyklos mokytojų ansamblis.
Renginio dalyviai skanavo Lomių krašto senojo kulinarinio paveldo patiekalais - kugeliu, cimicu, košėmis, gira, įvairiomis mišrainėmis, kurias paruošė išradingosios kaimo šeimininkės.


Bendruomenės informacija. Nuotraukos L. Užkurienės

Galerija