TAURAGIŠKIAI ŠEŠTAJAME KAIMO BENDRUOMENIŲ SĄSKRYDYJE
2010 m. birželio 16 d.

Birželio 14 dieną savaitgalį pajūryje, Karklėje vyko Respublikinis kaimo bendruomenių sąskrydis, kuris šiemet išsiskyrė dalyvių gausa. Iš visos Lietuvos dalyvavo daugiau kaip 30 rajonų, kuriems atstovavo apie 1300 bendruomenių narių. Gausiausios delegacijos buvo iš Kauno ir Šakių  rajonų kaimiškų bendruomenių. Neatsiliko ir Tauragiškiai. Iš Mažonų, Pagramančio, Norkaicių, Aukštupių, Juodpetrių, Kunigiškių ir Pilaites kaimų, viso 62  bendruomenių  nariai, ankstų šeštadienio rytą ir geros nuotaikos išvyko į pajūrį.

Tradiciškai pirmiausia programoje – rajonų kiemelių įsikūrimas. Visos bendruomenės įsirengdamos  stilizuotus kiemelius, parodė ir  pristatė savo rajono ypatumus, tradicijas, kultūrinį paveldą.

Sąskrydį atidarė Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė Guoda Burokienė. Ji pasidžiaugė, kad šis sąskrydis ankstesnius lenkia dalyvių gausa. „Tai įrodo, kad pagrindinis respublikinio kaimo bendruomenių sąskrydžio tikslas – sudaryti sąlygas pabendrauti, aptarti vykdomus projektus – kuo platesniam ratui kaimo žmonių“, – teigė ji. Sąskrydyje dalyvavęs žemės ūkio viceministras Edvardas Raugalas pasidžiaugė, kad šiemetinis susibūrimas virto tikru sąjūdžiu. „Manau, kad atliekamas didelis ir svarbus darbas. O ryškiausias rezultatas – kaime bendruomeninio darbo dėka gyventi darosi gražiau ir šviesiau. Be bendruomenių Lietuvos kaimas atrodytų daug liūdniau“, – kalbėjo viceministras. Sąskrydyje dalyvavęs Lietuvos žemės ūkio rūmų direktorius Remigijus Urbonas sakė, kad projektai, finansuojami pagal LEADER programą, ir vykdomi šalies kaimuose, akivaizdžiai tobulėja.

Po oficialaus sąskrydžio atidarymo dalyviai skubėjo ruoštis patiekalų gaminimui ir jų degustacijai, nes kiekvienas rajonas norėjo pasigirti  savo regionams būdingais patiekalais, pademonstruoti savojo krašto bendruomenės savitumus ir patiekalus komisijai. Su nukrautais vaišių stalais bei akordeono muzika ir dainomis svetingai pasitiko svečius ir Tauragiškiai. Svečiai buvo vaišinami tradicine Mažoniškių šilkine koše bei gira, sūriu ir medumi.

Pasisotinę visi jėgas išbandė stilizuotose sporto rungtyse: moterų futbole, kliūčių ruože, vyriško kvadrato ir kitose. Vakare vyko rajono „žemčiūgų“ – dainuojančių, šokančių, grojančių, vaidinančių ar kitaip sugebančių nustebinti bei pasveikinti Lietuvą – pristatymas. Tauragę pristatė ir geros nuotaikos dozę visai Lietuvai pateikė Mažonų kaimo bendruomenės juoko grupė „Lelija ir Ko“ . Linksmos ir šventiškos sąskrydžio nuotaikos neišbaidė žvarbus pajūrio vėjas. Drąsesni, nepabūgę pakankamai šaltoko jūros vandens, ir Baltijos bangose pasipliuškeno. Na, o vakarop buvo ir šokio sūkurys šokių aikštelėje, į dangų kilo žibintai, plyšavo armonikos ir akordeonai bendruomenių kiemeliuose.. Prisilinksminę, o galbūt ir nuspėję, kad kitądien oras bus dar vėsesnis, Tauragiškiai vidurnaktį išsiruošė namo.

Optimizmo ir vilčių, kad žemdirbiškos tradicijos Lietuvoje klestės ir ateityje, suteikė jaunų šeimų su atžalomis dalyvavimas sąskrydyje. Smagu, kad ir Tauragiškiai ištisomis šeimomis bent trumpam pailsėjo nuo sunkių darbų, pasilinksmino ir grįžo namo kupini naujų jėgų ir idėjų. Už suorganuozą kelionę bei suteiktą galimybę nuvykti į sąskrydį dėkojame Tauragės rajono VVG ir jos pirmininkei Nijolei Tirevičienei ir Tauragės rajono savivaldybės administracijai.

 

Parengė Laima Šveikauskienė

Galerija