TAURAGĖS (LOMIŲ) KRAŠTAS PRATURTINTAS KULTŪROS LEIDINIAIS!
2014 m. sausio 28 d.

Šaltoką sausio popietę į Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos skaityklą susibėgo Tauragėje gyvenantys lomiškiai, žmonės, besidomintys Tauragės krašto kultūriniu gyvenimu, bibliotekininkai, mokytojai, kultūros institucijų atstovai.
Įvykis neeilinis - šviesą išvydo enciklopedinio pobūdžio knyga „Lomiai amžių sandūroje: įvykiai, žmonės, statiniai“. Parengta kilnojama paroda, skirta kraštietės Birutės Baltrušaitytės gyvenimui ir kūrybai.
Renginys pradėtas padavimu apie Lomius, kurį tarmiškai paporino autorė - Lomių pagrindinės mokyklos septintokė Gabrielė Aputytė.

Renginio vedėja Meilė Parnarauskienė trumpai apžvelgė įgyvendintą projektą ir pakvietė Žanetą Timaitę, viešosios bibliotekos kultūros projektų vadovę, plačiau papasakoti apie nuveiktą darbą.
Knyga bei mobili paroda išleista įgyvendinant vietos veiklos projektą „Lomių kaimo bendruomenės paveldo tąsa ir sklaida“.
Žaneta trumpai papasakojo apie įdėtą darbą rengiant paraišką, leidžiant knygą bei parodą. Nors nebuvo lengva, tačiau rezultatai akivaizdūs. Knyga ir paroda - išliekamąją vertę turintys dalykai. Ne paslaptis, kad dar daugelis tauragiškių mažai žino apie mūsų krašto iškilią asmenybę Birutę Baltrušaitytę. Paroda mobili, todėl keliaus po rajono bibliotekas bei kultūrines įstaigas.
Parodą apžiūrėjo visi vakaro dalyviai. Ją pristatė viešosios bibliotekos informacijos skyriaus darbuotoja Laimutė Pikčiūnienė, įdėjusi daugiausiai rankų ir širdies jos parengimui.
Kalbėjo knygos „Lomiai amžių sandūroje: žmonės, įvykiai, statiniai“ parengėjos Elena Bazinienė ir Lolita Užkurienė. Mokytojos dėkojo bibliotekai, kuri atliko didžiulį darbą. Prisiminė, kad Lomiuose knyga buvo pristatyta gruodžio 14 - ąją ,tad lomiškiai knygą jau skaito ir vertina.
Kalbėjusi Tauragės vietos veiklos grupės pirmininkė Nijolė Tirevičienė teigiamai vertino paraiškos rašymo autorės Žanetos Timaitės triūsą ir pasiektą rezultatą.
Renginyje dalyvavęs tauragiškis Jonas Liorančas prisipažino turįs sąsajų su Lomiais. Iš ten, senojo Devynakių kaimo, kilusi jo mama, o jis pats baigęs vidurinę mokyklą vieną mėnesį dirbęs mokytoju Lomių aštuonmetėje mokykloje. Vėliau jo gyvenimas pasukęs kita vaga.
Įgyvendinto projekto vaisius gražiai įvertino Tauragės kultūros ir sporto skyriaus vedėja Dalia Naujokienė, kartu perdavusi ir mero padėką.
Nuoširdų padėkos žodį tarė Tauragės „Versmės“ gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Vitalija Juškevičiūtė, gimusi ir augusi Lomiuose. Dėkojo mokytojoms už tikrumą, darbštumą, nesumeluotą pagarbą savo gimtajam kraštui.
Šiltus žodžius knygos sudarytojoms išsakė Lomių pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotojos Neringa Orentienė ir Edita Lelienė.
Šventėje dalyvavusi lomiškė Julija Popendikienė gerai įvertino leidinį, užsiminė esanti tikra lomiškė, tačiau skaitydama knygą sužinojusi apie savo kraštą daug naujo.
Renginį paįvairino Lomių kultūros namų jaunųjų kanklininkių ansamblis su savo vadove Ramune Petravičiūte - Kinderiene.
Lomių krašto žmonės vaišingi - į renginį atvyko su vaišėmis. Šeimininkės visus vaišino senojo Lomių kulinarinio paveldo patiekalu cimicu.
Renginio dalyviams buvo padovanotos knygos.
Pasibaigus įgyvendinto projekto pristatymo renginiams, galime drąsiai teigti: Tauragės kraštas praturtėjo svarbiu kultūriniu turtu, kuris labai reikalingas šio krašto žmonėms, jaunimui, kraštiečiams - Tauragės kraštui, Lietuvai.

Elena Bazinienė
Nuotraukos Neringos Orentienės ir Žanetos Timaitės

Galerija