NAUJA INICIATYVA - KAIMO PARLAMENTAS
2014 m. vasario 07 d.

Tauragės vietos veiklos grupė kiekvieno mėnesio pirmą antradienį, 15 val. miesto seniūnijoje kviečia į susirinkimus bendruomenių pirmininkus, narius, seniūnus, kultūros ir bibliotekų darbuotojus, aptarti įvairių einamų klausimų, susipažinti su naujienomis. Ypač gausiai bendruomenių atstovai susirinko vasario 4 d. Pagrindinis susitikimo klausimas - pirmojo Lietuvos kaimo Parlamento steigimas ir delegatų išrinkimas atstovauti Tauragės rajoną 2014 m. balandžio 11 d.  Stulginskio universitete pirmame Lietuvos kaimo parlamente.

Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė Guoda Burokienė pirmiausiai supažindino su Europos šalių kaimo parlamentų patirtimi. Švedijos kaimo parlamento veiklos sėkmė paskatino daugelį šalių organizuoti savo kaimo parlamentus. Tokį parlamentą turi ir mūsų kaimynai Estai bei Latviai. Tai savo ruožtu paskatino ir Lietuvos kaimo parlamento idėją, kurioje iškelti vietos plėtros uždaviniai Lietuvos lygmenyje. Tai sudaro galimybę išreikšti pilietinės visuomenės nuomonę, dalintis bendra patirtimi ir daryti įtaką politikai konstruktyviu būdu, remiantis  mūsų pačių patirtimi.
Pirmojo Lietuvos kaimo parlamento tikslas - sutelkti Lietuvos kaimo balsą ir apsispręsti, kur link mūsų kaimas turi eiti, koks jis turi būti. Kaimo parlamentas atskleidžia kaimo judėjimą, kaip svarbų pilietinės visuomenės ir socialinės ekonomikos veikėją, padedantį įgyvendinti kaimo plėtros programas. Kaimo parlamentas suburia drauge bendruomenių atstovus, kaimo organizacijas, vietos ir nacionalinės valdžios atstovus su vienu tikslu: aptarti iškilusias kaimo plėtros problemas ir rasti joms sprendimus.
Ši institucija galės daryti daugiau įtakos priimant įvairius sprendimus žemės ūkio klausimais, skatins žmones aktyviai diskutuoti, sprendžiant svarbias kaimo gyventojų problemas.
Taip pat kaimo parlamentas turės daugiau galimybių paremti bendruomenes, vystančias užimtumą, paslaugas, verslumą, norinčias išlaikyti savo tautinį identitetą.
Mindaugas Maciulevičius, Žemės ūkio rūmų projekto „Ūkininkų turgeliai“ koordinatorius ir kooperatyvo „Lietuviško ūkio“ vadovas,  patikino, kad be to kas pasakyta kaimo parlamentas turės daugiau galimybių išreikšti paprastų kaimo žmonių valią ir pageidavimus, galėsiančius įtakoti sprendimus žemės ūkio klausimais ne tik Lietuvos bet ir Europos Komisijos lygmenyje. Be to jis šnekėjo apie kaimo verslumo perspektyvas, mobiliųjų ūkininkų turgelių steigimą ir jų privalumus.
Kalbėjęs meras Pranas Petrošiaus savo pasisakyme pabrėžė, kad kaimo parlamento idėja iš esmės yra priimtina, tačiau reikalaujanti daugiau laiko bei informacijos.
Buvo daug diskutuota, išsakyta gana skirtingų nuomonių, abejonių,  tačiau visų didžiausias noras ir rūpestis, kad kaime būtų gera gyventi visiems, greičiau būtų sprendžiamos ekonominės ir socialinės problemos.
Į respublikinį kaimo parlamentą buvo išrinkti keturi aktyvūs bendruomenių nariai Edita Jucienė, Laimutė Sugintienė, Ramutė Noreikienė, Nijolė Tirevičienė.
Po to buvo aptarti kiti rūpimi klausimai: naujų paraiškų teikimas, naujos strategijos parengimas, rūkytų mėsos gaminių uždraudimo motyvai ir kt. Taip pat nuspręsta, kad kovo 5 d. 15 val. V. Kudirkos g. 9 (miesto seniūnijos salėje) vyks kasmetinis VVG ataskaitinis susirinkimas.

VVG informacija

Galerija