TURIME KĄ PRISIMINTI, IŠSAUGOTI IR KUO DIDŽIUOTIS AUKŠTUPIUOSE
2013 m. rugpjūčio 19 d.

 

Aukštupių kaimo bendruomenė „AUKŠTADABRUPIS“ įgyvendino projektą „Prisiminti - išsaugoti - didžiuotis“ Nr. LEADER-11-TAURAGĖ-02-008 pagal Tauragės rajono vietos veiklos grupės parengtą strategiją „Tauragės rajono vietos plėtros 2007-2013 m. strategija“.
Bendruomeninė organizacija veikia nuo 2006 m. Jungia Aukštupių, Dabrupinės, Lazdynės, Pryšmantų kaimų 376 gyventojus. Rengia įvairius renginius, šventes, organizuoja mokymus, išvykas.

Projekto metu buvo sudarytos sąlygos skatinti vietos bendruomenės aktyvumą, verslumą, bendradarbiavimą tarp kartų puoselėjant senąsias krašto tradicijas, siekiant pritraukti kuo daugiau bendruomenės narių įgyvendinant šio projekto rengiamus tradicinius renginius. Projektu buvo siekiama gyventojams parodyti, jog galima būtų užsiimti ir verslu gaminant sūrius ir ne tik juos.

Viso šio projekto metu buvo skatinamas bendradarbiavimas tarp bendruomenės jaunimo ir senjorų, pastariesiems perduodant sukauptą kulinarinio paveldo, tradicijų patirtį. Siekiant stiprinti bendruomenės narių sąmoningumą, bendruomeniškumą, skleisti savanorystės idėjas, ugdyti jaunąją bendruomenės kartą, mokyti saugoti ir puoselėti senąsias tradicijas.
Bendruomenės nariai rengiant paraišką išsikėlė tikslą, kurį siekta šio projekto pagalba įgyvendinti - skatinti vietos bendruomenės aktyvumą, verslumą, bendradarbiavimą tarp kartų puoselėjant krašto tradicijas. Numatyti ir uždaviniai. Suorganizuotos trys tradicinės kaime rengiamos šventės:
- Advento vakaronė. Gyventojai gausiai renkasi į šį renginį, ypač vyresnio amžiaus. Tai rimties, dvasinio apsivalymo metas, ūkinių darbų pabaiga. Paruošiama programa, giedami Kalvarijos kalnai, po jos vaišinamasi arbata ir pačių susineštomis vaišėmis. Senoliai prisimena ir noriai pasakoja įdomias istorijas, padavimus susijusius Advento laikotarpiu. Vakaronė vyko naujoje bendruomenei pastatytoje salėje. Įsigytos kėdės, kurios bus naudojamos ir tolimesnėje bendruomenės veikloje įvairių renginių, švenčių metu. Šio renginio metu taip pat naudojamasi ir įrengta virtuvėle, filmavimo įranga fiksuojant renginio momentus.

- Užgavėnės. Viena linksmiausių lietuviškų švenčių, kurios daugelyje Lietuvos regionų buvo primirštos ir tik Žemaičių kraštas šią tradiciją puoselėjo ir jo dėka ji išliko. Tai slenkstis tarp nueinančios žiemos ir ateinančio pavasario. Bendruomenės nariai kasmet organizuoja persirengėlių gurguolę, pasikinkę arklius aplanko kiekvieną sodybą, šoka ratelius, bei kviečia visus į bendruomenės namų kiemą, kur vyksta žiemos varymas iš kiemo, Lašininio ir Kanapinio kova, Morės deginimas. Šventė gausi kulinarinio paveldo (blynai, šaltiena, šiupinys). Tikima, kad jei per Užgavėnes gerai ir sočiai valgysi, būsi sotus ir stiprus visus metus. Šio renginio metu taip pat naudojamasi įsigyta virtuvėle kepant blynus, verdant šiupinį, arbatą, filmavimo įranga fiksuojant renginio momentus.

- Kaimo šventė. Šventės metu surengta kulinarinio paveldo (sūrio) paroda - degustacija. Kaimo šventė vyko lauke. Paroda-degustacija skirta sūrio, kaip šio krašto pagrindinio kaimo produkto, pristatymui ir populiarinimui. Parodai - degustacijai reikalingais produktais bendruomenės nariai pasirūpino patys, sūriai buvo gaminami iš bendruomenės narių žaliavos. Parodos metu buvo rodomas sukurtas dokumentinis filmas skirtas kulinarinį paveldą sūrius – nuo karvutės melžimo iki galutinio produkto populiarinimui. Filmą kurė mūsų bendruomenės jaunimas. Filmo sukūrimui buvo įsigyta reikiama įranga (video kamera su dėklu ir stovu; nešiojamas kompiuteris su programine įranga, pele, klaviatūra, krepšiu) dokumentinio filmo montavimui bei garso takelio kūrimui. Aktyvus jaunimas ir toliau sėkmingai fiksuos visus bendruomenėje vykstančius įvykius – renginius, šventes, susitikimus su kitomis organizacijomis, išvykas ir pan.

Prie projekto buvo prisidėta savanorišku darbu
Projekto tęstinumas. Bendruomenė šiuos tradiciniais tapusius renginius rengė ir anksčiau. Tik trūkstant priemonių, įrangos ir lėšų renginių kokybė ne visada būdavo tokia kokios norėdavosi. Vietos projekto veiklų metu įsigyti daiktai - kėdės, filmavimo kamera, kompiuteris, įsirengta virtuvėlė pagerins bendruomenės materialinę bazę, bei leis kokybiškiau vykdyti visuomeninę veiklą organizuojant ir pravedant įvairius renginius, kuriant bendruomenės video metraštį - fiksuojant įvykius, renkant, sisteminant ir rengiant įvairią medžiagą apie krašto kulinarinį paveldą, kaimo amatininkus, krašto istoriją ir paprastus kaimo gyventojus, kurie išlaikę atmintyje įvairių istorijų, padavimų bei dainų, kuriant mokomuosius filmukus saugaus eismo, gražaus elgesio temomis. Įgyvendinus šį projektą bendruomenė toliau rengs projektus siekdama kitų programų finansavimo, dalyvaus tęstiniuose projektuose, puoselėjant krašto tradicijas, ugdant bendruomeniškumą, skatinant verslumą. Įgyta praktinė patirtis vykdant projektą bendruomenės nariams suteiks daugiau pasitikėjimo savo jėgomis ir leis aktyviau dalyvauti kitose projektinėse veiklose. Visa įsigyta įranga bus saugoma bendruomenės patalpose.
Dėkojame visiems bendruomenės nariams aktyviai prisidėjusiems savanorišku darbu, dalyvavusiems renginiuose, talkinusiems patarimais.

Galerija