VIETOS SAVIVALDA SU SENIŪNAIČIAIS!
2014 m. vasario 27 d.

2014 m. vasario 21 d. Tauragės rajono seniūnijų seniūnaitijų seniūnaičiai: Birutė Kaminskienė - Mažonų seniūnijos Centro, Vladas Liekis - Žygaičių seniūnijos Kęsčių, Egidijus Montvila - Gaurės seniūnijos Baltrušaičių, Algimantas Ramanauskas - Mažonų seniūnijos Lomių, Algirdas Sudentas - Tauragės miesto Jovarų ir Tauragės rajono Mažonų seniūnijos seniūnas Jonas Samoška dalyvavo Seime organizuojamoje konferencijoje „Vietos savivalda su seniūnaičiais!”, Konferencijos metu buvo diskutuojama apie seniūnaičių veiklą vietos savivaldoje ir jų veiklos pokyčius.

Konferenciją organizavo Seimo valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas. Konferencijoje dalyvavo Seimo nariai, valstybės ir savivaldybių institucijų atstovai, seniūnai, seniūnaičiai, bendruomeninių organizacijų atstovai.
Konferencijos tikslas - plėsti gyventojų atstovavimą ir įtaką sprendžiant vietos klausimus, suaktyvinti gyvenamosios vietovės bendruomenių atstovų veiklą. Pranešimus skaitė Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkė Virginija Baltraitienė, Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto patarėjas, Mykolo Romerio universiteto docentas Algirdas Astrauskas, Seniūnaičių asociacijos pirmininkas Edmundas Jakubauskas, Lietuvos vietos bendruomenių sąjungos pirmininkas Arimantas Račkauskas, Alytaus rajono savivaldybės meras, Lietuvos savivaldybių asociacijos valdybos narys Algirdas Vrubliauskas, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovas. Pasisakė kaimo ir miesto seniūnaičiai.
Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos prezidentas, Tauragės rajono savivaldybės administracijos Mažonų seniūnijos seniūnas Jonas Samoška, skaitė pranešimą „Seniūno ir seniūnaičio bendra veikla sprendžiant vietos reikalus bei plėtojant bendruomeniškumą“. Seniūnas Jonas Samoška, pasidalino patirtimi apie seniūno ir seniūnaičių bendrą veiklą sprendžiant vietos reikalus bei plėtojant bendruomeniškumą. Pranešime akcentuota, kas yra vietos savivalda, seniūnija, seniūnas, seniūnaitis ir gyvenamosios vietos bendruomenė. Vietos savivaldos reformos beveik nuolat išlieka politinėje darbotvarkėje. Svarbu tai, kaip įgyvendinti vietos savivaldos institucijų pertvarkymą iš esmės pakeisti jos mechanizmą. Pranešime kalbėta apie Respublikos seniūnijas ir jų veiklą. Dažnai Respublikos seniūnijos negali efektyviai atlikti funkcijų, ne tik nuo finansinių bei kitų viešojo administravimo įgaliojimų nesuteikimo. Kuo labiau išsivysčiusios seniūnijos bendruomenės tuo geriau funkcionuoja seniūnija. Svarbus bendruomenių aktyvus dalyvavimas, nes valdymas turi būti vykdomas iš apačios, o ne iš viršaus: tada jis bus priimtinas vietos gyventojams, problemos bus sprendžiamos efektyviau. Seniūnijų finansinis savarankiškumas - vienas svarbiausių kriterijų siekiant paspartinti bendruomenių vystymą. Veikla seniūnaitijoje daug priklauso kas išrinktas seniūnaičiu. Jei išrinktas seniūnaitis ankščiau buvo aktyvus bendruomenės narys - viskas gerai. Seniūnaitis daugiau reikalingas atstovauti bendruomenę, kuri yra toli nuo seniūnijos centro, o seniūnijos centre seniūnaičio veiklai kartais būna mažiau pasireikšti galimybių, nes visas problemas išsprendžia seniūnijos administracija. Konferencijos metu pasidalinta patirtimi apie Tauragės savivaldybės administracijos Mažonų seniūnijos veiklą.

Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos prezidentas Jonas Samoška

Galerija