TAURAGĖS RAJONO VVG TARPTAUTINIAME SEMINARE-KELIONĖJE
2010 m. liepos 09 d.

Lietuvos savivaldybių asociacijos mokymo ir konsultavimo centras (LSA MKC) kartu su „Fortuna travel„ 2010 m. birželio 24 –30  d.  pakvietė institucijas, organizacijas bei kitus asmenis, dalyvauti tarptautiniame kvalifikacijos kėlimo seminare – kelionėje. Šio seminaro tema: Vietos plėtros strategijų įgyvendinimo geroji patirtis. VVG organizacinė struktūra ir veiklos organizavimas. Švedijos modelis. Pagrindinė bendruomenės veikla, bendruomenės narių aktyvumo ir iniciatyvų skatinimas, miestelių ir kaimo bendruomenių patirtis. Norvegijos modelis. Šiame seminare dalyvavo 38 atstovai iš Lietuvos Vietos Veiklos Grupių (VVG). Kelionėje Tauragės rajono VVG atstovavo: Laima Šveikauskienė (Tauragės r. VVG valdybos narė) ir Andžela Jakienė (Tauragės r. VVG valdybos narė).

Seminaro-kelionės tikslas susipažinti su VVG organizacine struktūra ir veiklos organizavimu, bendradarbiavimo su vietos valdžia, bendruomene ir verslininkais, patirtimi. Vietos plėtros strategijų įgyvendinimo metodais kuriant naujas darbo vietas, diegiant naujoves ir pažangias technologijas, įgyvendinant aplinkosaugines priemones kaimo vietovėse. Bendruomenių vaidmeniu  savivaldos sistemoje. Vietos valdžios veiklos metodais  keliant ekonominę bei socialinę bendruomenių gerovę. Savitarpio bendradarbiavimo skatinimo būdais, kuriais bendruomenė plėtoja socialinę bei materialinę partnerystę siekiant didinti bendruomenės ir jos narių pilietinį aktyvumą.

Pirmas dalykinis susitikimas įvyko su Norvegijos  kaimo bendruomenių atstovais Susitikimo metu buvo diskutuojama koks bendruomenių vaidmuo savivaldos sistemoje, apie vietos valdžios vaidmenį keliant ekonominę bei socialinę bendruomenių gerovę. Savitarpio bendradarbiavimo skatinimo būdus, kuriais bendruomenė plėtoja socialinę bei materialinę partnerystę siekiant didinti bendruomenės ir jos narių pilietinį aktyvumą. Po susitikimo apsilankėme žiemos olimpinių žaidynių centre Lilehameryje. Toliau keliavome Gudbransdaleno slėniu. Sustojome Lomo miestelyje, kur apžiūrėjome vieną iš seniausių Norvegijoje rąstinių bažnyčių. Toliau važiuodami Sognefjeldo kalnų keliu link vienos įspūdingiausių Norvegijoje kalnų zonų – grožėjomės Jotunheimo nacionaliniu parku, į kurio teritoriją patenka trys aukščiausios Šiaurės Europoje viršukalnės.

Sekantis susitikimas su Norvegijos bendruomenių atstovais įvyko prie didžiausio kontinente Jostedalio ledyno. Ledyno muziejuje sužinoję apie šio orginalaus reiškinio esminius ypatumus, apžiūrėję įdomią muziejaus ekspoziciją, susipažinome su vietos gyventojų užimtumu, jų teikiamomis paslaugomis, išvykome pamatyti žydrojo ledyno. Pasigrožėję vienu iš daugelio žydrojo ledyno liežuviu tęsėme kelionę Bergeno link. Persikėlę keltu per ilgiausią Norvegijoje Sogne fiordą, važiavome ilgiausiu Norvegijoje 24 km ilgio Lerdalio tuneliu,  pakylome į Stalheimo kalną, iš kur atsiveria nuostabus vaizdas į Salheimo konjoną, sustojome prie Tvindefoso krioklio, paslaptingai vadinamo “Amžinosios jaunystės šaltiniu ir kirtę daugybę tunelių atvykome į Bergeną, kur apžiūrėjome žuvų turgų senojoje prieplaukoje, viduramžių pirklių kvartalą Brygeną, Rozenkranco bokštą, Šv. Marijos bažnyčią.

Trečias dalykinis susitikimas įvyko su Švedijos  vietos veiklos grupe (VVG). Susitikimo tema: Vietos plėtros strategijų įgyvendinimo geroji patirtis ir pamokos, kuriant naujas darbo vietas, diegiant naujoves ir pažangias technologijas, įgyvendinant aplinkosaugines priemones kaimo vietovėse. VVG organizacinė struktūra ir veiklos organizavimas, bendradarbiavimo su vietos valdžia, bendruomene ir verslininkais patirtis. Apsilankyta LEADER priemonės lėšomis įgyvendintuose vietos projektuose, susijusiuose  su jaunimo aktyvinimu įsitraukti į kaimo plėtros procesus ir bendruomeniškumo skatinimu kaime.

Didžiausias dėmesys Norvegijoje skiriamas gamtai. Šalyje galima pasigrožėti įspūdingais kalnais, fiordais, kriokliais. Kalnuose pajuntama beribė laisvė, čia patiriama neišdildomų ispūdžių.

Septynių dienų dalykinė kelionė į Švediją ir Norvegiją buvo labai pavykusi: parsivežta daug naujų žinių ir patirties apie Švedijos ir Norvegijos vietos veiklos grupių veiklą.

Parengė Laima Šveikauskienė

Galerija