DAROM - 2014 - LOMIŠKIAI JAU „PADARĖ“!
2014 m. balandižio 14 d.

Lomių kaimo bendruomenė surengė tradicinę pavasario talką nelaukdama skelbiamos respublikinės talkos starto. Pasitinkant šv. Velykas, malonu švęsti sutvarkius bent vieną kaimo kampą.
Į kvietimą talkininkauti atsiliepė 50 lomiškių su pjūklais, kirviais, grėbliais, šluotomis važiuoti ir pėsti prie tilto!
Bendruomenės valdyba, seniūnaitija iš anksto numatė sutvarkyti Šunijos pakrantę ties tiltu. Čia daugiausia buvo prižėlusių menkaverčių krūmų, nuvirtusių medžių. Prižėlusi augmenija jau trukdė vairuotojams geriau matyti kelią.

Iš ryto krapnojo įkyrus lietutis, tačiau talkininkams dirbti jis netrukdė. Vyrai, įsibridę į vandenį, kirto, pjovė menkaverčius medžius, moterys nešė šakas ir dėjo į krūvas. Surinktos medžių nuolaužos, nugenėtos šakosi buvo surinkti ir sukrauti į Arūno Jankaus traktorių ir nuvežti į bendruomenės namų kiemą, kur iš jų bus ruošiamas kuras šarvojimo namų šildymui.
Po trijų įtempto darbo valandų Šunijos upelis apnuogino savo vingius, atsivėrė gražus ir natūralus gamtos vaizdas.
Įvykdžius talkos planą, talkininkai perėjo į antrąją kelio pusę ir dalyvavo lentos, Treinosios kaimo įamžinimui, atidengimo procedūroje. Bendruomenės pirmininkė Elena Bazinienė trumpai priminė nebeegzistuojančio Treinosios kaimo istoriją. Šis kaimas Lietuvai padovanojo poetę ir mokslininkę Birutę Baltrušaitytę. Šio kaimo gyventojas Vaidotas Valinčius priminė, kad kaimas šį pavadinimą gavo iš tebetekančio Treinosios upelio 1927 metais įgyvendinant žemės reformą. Susirinkusiems buvo parodytas ir istorinis dokumentas, skelbiantis, kad “Žemės reformos valdybos nutarimu 1927 m. Nr. 6797, paskelbtu “Vyr. Žin.” Nr. 280. Šis dvaras pavadintas Treinosios k - mu”. Po tekstu - reformos departamento direktoriaus parašas.
Šiandien Treinosios kaimas tampa Lomių kaimo tęsiniu, šio pavadinimo nebėra kadastriniuose dokumentuose.
Atminimo lentos iniciatoriai - jauni kaimo vyrai - Kęstutis Jakutis ir Vaidotas Valinčius. Pakvietę vyriausią kaimo gyventoją Aloyzą Kazlauską, atidengė atminimo lentą, prie jos nusifotografavo.
Vėliau talkininkai sėdo Virginijos Jurgaitienės tėvų sodybos kieme prie gausaus pietų stalo, kuris kvepėjo kugeliu, nuostabia sriuba, mėsos kepiniais - visko ir neišvardinsi.
Bendruomenės valdyba dėkoja visiems talkininkams bei pietus paruošusiems lomiškiams. Dėkojame A. Midvikienės parduotuvei už gaiviuosius gėrimus ir dešreles.

Bendruomenės valdybos informacija. Nuotr. L. Užkurienės

Galerija