SUGRĮŽĘ GIMTINĖN, KRAŠTIEČIAI BRAUKĖ DŽIAUGSMO AŠARĄ
2010 m. liepos 09 d.

Šventinėmis liepos pradžios dienomis Lomiuose šurmuliavo tradicinė kraštiečių šventė. Į gimtinę suvažiavo suplaukė daug kraštiečių tiesiog giminėmis iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Šilutės, Pagėgių ir kitų Lietuvos vietų.

Jaukioje Lomių bažnytėlėje suvažiavusieji ir vietos gyventojai  maldoje prisiminė savo artimuosius. Šv. Mišias aukojo Lomių parapijos kunigas Aloyzas Žygaitis.

Prie bendruomenės namų maršais svečius pasitiko kaimo kapela, vadovaujama Almuto Šilerio.

Buvo surengtas jaudinantis susitikimas. Pilnutėlėje salėje organizatoriai  svečiams parengė neakivaizdinę kelionę  Lomių istorinėmis vietomis, iliustruotą nuotraukomis. Ekrane prabėgo Lomių istorijos tarpsniai, žmonių veidai , lomiškių atmintyje išlikę  jų nuveikti darbai. Ne vieno kraštiečio akyse tvenkėsi ašaros matant nepamirštus savo artimuosius.

Šventėje buvo pasveikinti visi kraštiečiai ir vietoje gyvenantys lomiškiai, šiais metais švenčiantys jubiliejus. O jų buvo išties daug.

Kraštiečių vardu kalbėjo Garbės  advokatas iš Kauno, gimęs ir vaikystę praleidęs Mišeikių kaime , Jonas Kairevičius. Padėkos žodį tarė bei vaikystės prisiminimais dalijosi Premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas Virgis Valentinavičius, kilęs iš Lomių kelių kartų mokytojos Onos Midvikienės giminės. Padėkos žodį tarė kalbininkė iš Vilniaus Marytė Slušinskaitė, mokytoja tremtinė iš Šiaulių Valerija Jokubauskienė, poetas Jaunius Kulnys ir kti. Žodį tarė Mažonų seniūnas Jonas Samoška.

Lomiai didžiuojasi savo kraštiečiais, kurie gimtinės vardą gerais darbais garsina rajone, Lietuvoje, Europoje.

Antroji šventės dalis vyko bendruomenės namų kiemelyje, kur visi šventės dalyviai buvo vaišinami gardžia  kareiviška koše.

Kraštiečių šventę paįvairino svečių -  žemaičių draugijos folklorinio ansamblio „Žemyna“ koncertas., vietos moterų ansamblio dainos.

Kraštiečius maloniai nustebino prieš metus  įkurtas Lomių krašto istorijos ir etnografijos muziejus, ekspozicijos, kuriose išvydo nuotraukas iš artimųjų gyvenimo ir veiklos.

Organizatoriai dėkoja šventės rėmėjams. Tai UAB MOLUPIS, kariniam daliniui, kultūrinio darbo organizatorei Nijolei Norvaišienei, bibliotekininkei Elenai Liutvinienei, Klubo seklyčia vadovei Julijai Popendikienei, tremtiniui A. Kazlauskui, Juozo ir Julijos Šveikauskų šeimai, mokytojai Lolitai Užkurienei, seniūnaičiui Algimantui Ramanauskui – visiems, prisidėjusiems prie šventės surengimo. 

Parengė Elena Bazinienė, bendruomenės valdybos narė

Nuotraukos Lolitos Užkurienės

Galerija