PAPARČIO ŽIEDO BEIEŠKANT
2014 m. birželio 26 d.

Birželio 22 - 24 d. Lietuvoje būna ilgiausia diena ir trumpiausia naktis. Trumpiausia naktis nuo seno sureikšminta, sumistifikuota. Manyta, kad ji stebuklinga. Lietuviai šią naktį švęsdavo Rasų šventę. Vėliau, į Lietuvą atėjus krikščionybei, šventė sutapatinta su Šv. Jono varduvėmis.
Pagramantyje jau tapo tradicija, kasmet švęsti Mažonų seniūnijos Jonines. Šviečiant saulutei, birželio 23 dienos pavakarę, visi rinkosi į šventę.

Prie joninių vartų  atsiprausę ir nuplovę blogį, kopėme į piliakalnį prie aukuro. Šventę pradėjo renginio vedėjos Audronė Bajorinienė ir Birutė Normantienė. Atidavėme garbę ugnies deivei Gabijai, tikėdami kad ji apsaugos mus nuo nelaimių, saugos nuo perkūno ir audrų, atneš į mūsų šeimas santarvę ir gerumą. Vaidilutės sušoko ugnies šokį, visi lydimi dainų parėjome į miestelio stadioną. Jonai parnešė ugnį ir uždegė kupolę. Kęsčių folkloro kolektyvas „Traka“ parodė muzikinį duonos kelią „Geras derlius, laimingi namai“. Tauragės rajono meras Pranas Petrošius tarė sveikinimo žodį Jonams ir Janinoms, palinkėjo geros šventės visiems susirinkusiems. Iškilmingai pagerbėme Jonus ir Janinas. Jiems muzikinį sveikinimą, dainas ir šokius skyrė Pagramančio, Mažonų kultūros namų saviveiklininkai ir vokalinė instrumentinė grupė iš Norkaičių. Šventinė nuotaiką pagyvino ir linksmino country muzikos grupė „Karčema“.
Šią naktį buvo garbinama saulė. Jai dėkojama už šilumą, šviesą, prašoma jos kuo daugiau šviesti. Ant Akmenos kranto uždegėme didžiulį Joninių laužą, kad kuo toliau apšviestų laukus, kad rudenį būtų didesnis derlius. Vaidilutės supynė vainikus iš devynių skirtingų žydinčių žolynų ir plukdė Akmenos upe. Šventę vainikavo ant upės kranto pražydęs paparčio žiedas, suradusiems atnešė didžiulę sėmę ir laimę visus ateinančius metus.

Pagramančio bendruomenės centro „Gramančia“ informacija

Galerija