KELIONĖ Į ANYKŠČIUS
2014 m. rugsėjo 20 d.

Baigiantis vasarai Trepų bendruomenės nariai susiruošė į pažintinę kelionę. Šiemet buvo nutarta aplankyti Anykščius, miestą šiaurės rytų Lietuvoje. Susipažinti su šiuo ryškiu kultūrine saviraiška bei turtingu gamtine įvairove kraštu.
Pilnas autobusas bendruomenės narių pirmiausiai aplankė Anykščių geležinkelio stotį, pastatytą dar 1901 metais. Nepriklausomybės laikais ši geležinkelio stotis buvo viena svarbiausių miestelio vietų. Iš Anykščių, vadinamuoju siauruku, į mokslus traukė ir Jonas Biliūnas, ir Antanas Vienuolis.

Ekskursijos dalyviai klausėsi  Lietuvos siaurojo geležinkelio - ilgiausio pasaulyje, įtraukto į Lietuvos Respublikos nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą kūrimosi ir išlikimo istorijos. Išbandė kelionę siauruku.
Toliau visi pabuvojo prie Rubikių ežero, vieno gražiausių ir didžiausių Aukštaitijos ežerų, pasipuošusio 16 salų. Gėrėjosi gražia gamta, maudėsi ežero vandenyje.
Kelionės maršrute buvo numatyta aplankyti Laimės žiburį ir pabuvoti prie Puntuko akmens.
 Laimės žiburys - antkapinis paminklas J.Biliūnui ant Liudiškių kalvos, pastatytas 1958m. Taip, kaip vieną iš savo apsakymų įvardijo smėlėtoje kalvoje amžino poilsio atgulęs mūsų literatūros klasikas Jonas Biliūnas. Laimės žiburio idėja perėjo į granitą, o akmuo sujungė visų godas apie laimę.
Toliau vykome prie į pietus nuo Anykščių esančio Puntuko akmens. Tai antrasis pagal dydį Lietuvoje riedulys. Geologiniu gamtos paminklu jis paskelbtas 2000 metais.Puntuko akmenyje iškalti Lituanicos lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno bareljefai bei jų testamento žodžiai lietuvių tautai.
Paskui užlipę 186 laiptelius galėjome pasigrožėti nuostabia Anykščių apylinkių panorama nuo neogotinės Šv.Mato bažnyčios apžvalginio bokšto, sužinoti bažnyčios ir apžvelgiamų vietovių istoriją.
Atvykę į vyno gamyklą, tapome „Vyno kelio“ dalyviais. Degustacijos metu bendrovės specialistai supažindino su gėrimų sudėtimi, aromato ir skonio ypatumais, ragavimo kultūra.
Tolesnę pažintį su Anykščių įžymybėmis tęsėme už 8 km nuo jo - Niūronyse. Čia aplankėme unikalų, vienintelį Lietuvoje esantį Arklio muziejų.
Paskutinis ekskursijos taškas buvo kavinė „Pasagėlė“, priklausanti Aukštaitijos kulinarinio paveldo tinklui. Maistas čia gaminamas iš vietinių produktų, laikantis senovinių tradicijų. Šalia kavinės įsikūrusioje aukštaitiškoje sodyboje Amatų klėtis, vykusioje edukacinėje programoje, sužinojome apie aukštaitiškus patiekalus, valgymo papročius.
Taigi grįžome visi, nors ir pavargę, bet pilni įspūdžių ir gerų emocijų. Džiaugėmės papildę savo žinias, turiningai praleidę laisvalaikį.
                                                               
Trepų bendruomenės informacija

Galerija