PROJEKTAS VERSLUI IR DRAUGYSTEI
2014 m. spalio 02 d.

  

Tauragės vietos veiklos grupė įgyvendino projektą „Amatų klasterio kūrimas Tauragės ir Suvalkų regione“ („Establisment of handcrafts in Taurage Suwalki region“), vykdomą pagal Europos teritorinio bendradarbiavimo per sieną programą, skirtą skatinti tvarų Lietuvos ir Lenkijos pasienio regiono vystymąsi didinant ekonominę, socialinę ir teritorinę sanglaudą.

Programa iš dalies finansuojama Europos regioninės plėtros fondo. Bendra projekto vertė 58079,78 eurų, parama sudaro ne daugiau 85 %. Projekto trukmė: 2014-04-01 2014-10-10. Projekto dalyviai - po 12 amatininkų ar smulkių verslininkų iš Lietuvos ir Lenkijos pusių.

Š. m. rugsėjo 26 d. Mažonų bendruomenės salėje į baigiamąjį projekto renginį susirinko šventiškai nusiteikę projekto dalyviai - amatininkai iš Punsko bei Tauragės rajonų, bendruomenių nariai, valdžios atstovai ir kiti svečiai. Amatininkai surengė gražią ir gausią savo darbų parodą bei demonstravo sukurtus naujus produktus. Renginį skambiom dainom pradėjo mažoniškiai Klema Fetingienė ir Kęstutis Eglynas, kuriems akomponavo jų vadovė Birutė Kaminskienė.
Susirinkusius pasveikino ir apie projekto tikslus bei eigą papasakojo Tauragės VVG pirmininkė Nijolė Tirevičienė. Programa buvo plati ir įvairiapusė orientuota į bendradarbiavimą, tarpusavio pagalbą, produkto vertės bei ekonominės naudos didinimą. Projekto dalyviams buvo organizuojamos paskaitos vadybos, rinkodaros, įmonių veiklos organizavimo ir valdymo, klasterio kūrimo klausimais, kuriami bendri produktai. Renginio dalyviams buvo išdalinti lankstinukai su projekto dalyvių kontaktais, taip pat pristatytas amatų klasterio internetinis puslapis http://amatuklasteris.eu/apie-projekta-2/

Pati įdomiausia renginio dalis, tai naujų sukurtų produktų pristatymas. Kiekviena grupė pristatė savo sukurtą produktą, ir papasakojo, kaip sekėsi tai daryti. Kaip kalbėjo naujų sukurtų produktų kūrėjai, didžiausias iššūkis buvo Punsko gatvėse, parduotuvėse kalbinti žmones, pristatyti jiems produktą, aiškintis, ar jie norėtų pirkti, ar užsisakyti šiuos produktus. Tokiu būdu aiškintasi ar pasirinktas teisingas kelias, ar produktas tikrai gali konkuruoti rinkoje. Didžiausią pasisekimą turėjo „Saulės duona“, kepama pagal užsakovo pageidavimus ir puošta gintaru. Tokia netradicinė duona sulaukė konkrečių užsakymų. Be „Saulės duona“ buvo pristatyti ir kiti du produktai: „Punsko/Tauragės turistų ir proginiai rinkiniai“, kur bus siūlomi keli paketai susidedantys iš maisto produktų (duonos, medaus ir jo produktų, sūrio) ir nevalgomo gaminio (gintaro, odos, metalo ar medžio) bei „Punsko meno ir amatų parduotuvės ekspozicija“. Ši ekspozicija būtų po atviru dangumi, kur savo gaminius eksponuotų ir pardavinėtų medžio drožėjai, kalviai ir kiti amatininkai. Lijana Kiltinavičienė pristatė dar vieną produktą, kuris nėra iki galo išgrynintas, čia būtų pajungti visi projekto dalyviai, kur aktyviai dalyvautų amatų centrai su savo edukacinėm programom, Taurų pramogų parkas, kaimo turizmo sodybos, maitinimo įstaigos ir kiti amatininkai bei smulkūs maisto produktų gamintojai.

Tauragės meras P. Petrošius pasveikino susirinkusius, džiaugėsi kad projektas buvo sėkmingas abiejų regionų amatininkams. Žmonės turėjo galimybę pabendrauti, kartu dirbti, plačiau viešinti savo darbus.
Projekto dalyvis punskietis Jonas Vaičiulis sakė, kad nežiūrint į tai, kad žmonės labai užsiėmę noriai sutiko dalyvauti šiame projekte, nes atsirado galimybė susipažinti su bendraminčiais, plačiau reklamuoti bei realizuoti savo kokybiškus gaminius. Jis neabejojo, kad gražūs lietuviški dirbiniai turės pasisekimą ir Lenkijos rinkoje. O be to tai buvo nuostabi proga aplankyti gražų Lietuvos kraštą ir kalbėti savo gimta lietuvių kalba. Mažonų seniūnas Jonas Samoška pasidžiaugė, kad dalyviai ne tik įgijo naujų žinių, sukūrė naujų produktų, bet šiltai ir nuoširdžiai bendravo.

Projekto vadovė Nijolė Tirevičienė padėkojo projekto dalyviams, savanoriams ir kitiems asmenims prisidėjusiems prie sėkmingo šio projekto įgyvendinimo. Toliau nuoširdūs pokalbiai ir bendravimas tęsėsi neformalioje aplinkoje. Tiek punskiečiai tiek tauragiečiai vaišino vieni kitus įvairiais tautinio paveldo patiekalais o Lijana Kiltinavičienė kvietė pasimokyti lietuvių liaudies šokių ir žaidimų.

Visi dalyviai sutarė, kad projektai skirti smulkiam verslui ir amatams labai naudingi, kad tik veikiant kartu galima kurti ženkliai didesnę pridėtinę vertę bei išsilaikyti konkurencinėje aplinkoje. Plečiasi viešinimo galimybės ir rinkos, norisi susipažinti su bendraminčiais, keistis darbais ir idėjomis. Šis projektas baigėsi, bet darbai, noras bendrauti ir draugauti ateityje tęsiasi. Pasirašyta amatų klasterio bendradarbiavimo sutartis, kur Punsko pusei atstovauja Jonas Vaičiulis, Tauragės - Nijolė Tirevičienė.

VVG informacija

 

Galerija