TAURAGIŠKIAI LANKĖSI SŪDUVOS KRAŠTO VVG
2014 m. spalio 17 d.

Rudenišką spalio devintosios rytą Tauragės rajono potencialūs vietos projektų vykdytojai vyko į „Sūduvos“ VVG. Šis kvalifikacijos kėlimo renginys finansuojamas iš Tauragės rajono VVG vykdomo projekto „Mokykimės ir dirbkime kartu“ (projekto sutarties Nr. 4PV-KT-10-1-000228), kuris įgyvendinamas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programą. Išvykos tikslas - išgirsti, padiskutuoti, pasidalinti patirtimi, savo akimis pamatyti, kaip tvarkosi sūduviai, kaip jiems sekėsi įgyvendinti VVG strategijos remiamus projektus, kaip ir kuo gyvena šio lygumų krašto bendruomenės.

Antanave tauragiškius šiltai pasitikusi Sūduvos VVG pirmininkė Reda Kneizevičienė supažindino su turtinga numatyta programa, apžvelgė VVG veiklą, įgyvendinamą strategiją, bendruomenių pasiekimus, abi šalys dalinosi vietos Strategijų įgyvendinimo patirtimi. Pirmas įspūdis, kritęs atmintin - gėlių gausa kaimų, ypač Antanavo šalikelėse, gražiai sutvarkytos visuomeninės paskirties lauko erdvės.

Bagotosios, Antanavo, Puskelnių, Sasnavos, Višakio Rūdos, Būdos bendruomenėse pamatėme puikiai iš Sūduvos VVG strategijos lėšų sutvarkytas patalpas, kuriose vienur veikia kultūros įstaigos, bendruomenių namai, dienos centrai, steigiami paslaugų centrai. Beveik visuose pastatuose įrengtos puikios virtuvės su šiuolaikiška buitine technika. Sutvarkytose viešosiose erdvėse ir aikštynuose verda įvairi kultūrinė, sportinė veikla. Suremontuotos patalpos ir sutvarkytos viešosios erdvės tarnauja vietos žmonių poreikių tenkinimui. Ypač šilti aplankytų bendruomenių santykiai su vietos parapijų kunigais, kurie prisideda organizuojant vaikų užimtumą, kuriant kaimų muziejus, vedant renginius, telkiant bendruomenes bendram tikslui - gerinti gyvenimo kokybę kaime.

Pažintinė išvyka po Sūduvos VVG bendruomenes buvo labai įdomi ir naudinga. Įsitikinome, kad sūduviai geba tinkamai išnaudoti strategijos lėšas, kaimai tobulėja, gražėja, jaučiamas bendruomeniškumas.

Ne tik daug pamatėme, bet ir pajutome sūduvių nuoširdumą, vaišingumą, atvirą dėmesį svečiams.
Grįždami autobuse aptarėme kelionę, kokią patirtį ir idėjas galėsime pritaikyti pas save. Gražiai gyvena ir tvarkosi Sūduvos krašto bendruomenės. Bet ir mes, tauragiškiai, ne iš kelmo spirti - turėtume ką parodyti svečiams. Palyginę abiejų kraštų patirtį ir pasiekimus, vieningai pritarėme, kad vietos plėtros Strategijų įgyvendinimas atgaivino kaimus, išaugo bendruomeniškumas, pasitikėjimas savo jėgomis, supratimas, kad tik nuo mūsų pačių priklauso kaip mes norime gyventi savo kaime ir, žinoma, labai svarbu turėti gerą lyderį, kuriuo žmonės tikėtų.

Tauragės VVG informacija

Galerija